Hlavní obsah

Originální loftový byt v Londýně vznikl z bývalých kanceláří

Novinky, nes

Londýnské architektonické studio Craft Design proměnilo původně kancelářské prostory v londýnském Camdenu ve světlý a dynamický loftový byt, kde je dost místa na odpočinek i na práci.

Foto: Armando Elias

Díky použití stejného materiálu i stejné barvy schody vzhůru k mezaninu takřka splývají s policemi na stěně.

Článek

Plocha o velikosti 56 čtverečních metrů byla nejprve využívaná jako kanceláře navržené ve stylu open-space. Nový majitel se ovšem rozhodl, že chce právě v tomto prostoru bydlet. Pro architekty Huga D’Enjoye a Armanda Eliase bylo tedy výzvou proměnit ryze pracovní prostředí v útulný domov, který by odpovídal potřebám každodenního života obyvatel londýnského centra.

Foto: Armando Elias

Mezanin slouží jako ložnice i jako pracovna.

Foto: Armando Elias

Odpočinková zóna

Foto: Armando Elias

Pohled na jídelní a kuchyňský prostor z mezaninu

Architekti si vytkli za cíl vytvořit takové prostředí, které bude při co nejjednodušší dispozici vzbuzovat dojem velkého prostoru. Problém nakonec vyřešili tím, že v centrální části vytvořili samostatný prvek, do nějž sdružili veškeré služby. Tím se celý prostor přirozeně rozdělil do několika zón, které pak mohly být zasvěceny různým účelům a slouží jako kuchyně s jídelnou, obývací část, spíž, koupelna a především pak mezanin fungující zároveň jako ložnice i pracovna.

Foto: Armando Elias

Jídelní část

Foto: Armando Elias

Architekti využili každý centimetr volného místa.

Foto: Armando Elias

Sociální zařízení je ukryto v centrálním prvku vytvářejícím mezanin.

Foto: Armando Elias

Část bytu fungující jako obývák

Nespornou dominantou nového domova je 4,5 m vysoká zeď zakrytá regály a policemi všech možných tvarů a velikostí. Právě kolem ní vede i schodiště nahoru do mezaninu. Na jeho výrobu byl použit stejný materiál i barva jako na poličky, proto s nimi z některých úhlů téměř splývá.

Právě v této úložné zdi dostal zadavatel nejpůsobivější prvek svého domova. Jejím zařízením a vybavením, ať již uměleckými předměty, či knihami, má příležitost dát svému bytu jedinečný punc. Díky ní se jeho domov stává unikátním a zároveň charakteristickým.

Foto: Armando Elias

Plán spodní části originálního bytu

Foto: Armando Elias

Plán mezaninové části originálního bytu

Foto: Armando Elias

Nákres poličkové stěny se schodištěm

Reklama

Související články

Kouzlo nadčasového interiéru s dotekem 50. let

V poslední době žil Martin střídavě v Moskvě a Petrohradu, kam ho zavedla práce. Vždy však počítal s tím, že se vrátí a vybuduje si v Praze zázemí. O něm měl...

Výběr článků

Načítám