Hlavní obsah

Pasivní dům pracuje na jednoduchém principu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnout se pro pasivní stavbu je moudré, protože takový dům nabízí extrémně nízké náklady na vytápění a zároveň vysoký komfort. Využívá tepelné zisky, které jsou běžně dostupné, a nepustí téměř žádné teplo ven. V interiéru máme čerstvý vzduch bez průvanu a teplotních rozdílů v létě i v zimě. Jak to vlastně funguje?

Foto: Centrum pasivního domu

Na pasivní dům lze použít většinu stavebních systémů, lehké (za specifických podmínek konstrukce z oceli, dřevostavby) i masivní konstrukce (stavby z cihel, pórobetonu, vápenopískových materiálů).

Článek

Dům, který má být pasivní (se spotřebou na vytápění za rok maximálně 15 kWh/m2), se musí jako pasivní také od počátku navrhovat.

Architekti mnohdy slyší požadavek od majitelů staršího domku, aby z něho tzv. udělali pasivní dům. Dodatečně to často není možné, protože pasivita domu není získána jen díky silnější izolaci domu, výměně původních oken za kvalitnější a rekuperační jednotce. Dům, který funguje na pasivním principu, musí být správně orientován směrem ke světovým stranám a být promyšlený do posledního detailu.

Foto: Centrum pasivního domu

U pasivních dřevostaveb může být ekonomicky výhodný způsob založení stavby na pilotech s provětrávaným prostorem pod stavbou.

Na pozemku opravdu záleží

Může se stát, že na našem zakoupeném pozemku pasivní dům nelze vybudovat. Pozemek je zastíněný nebo má nevhodný půdorys a stavbu nelze správně směrově orientovat. Každý dům je specifický a ovlivňují ho jiné okolnosti.

Jestliže plánujeme pasivní stavbu, potřebujeme ideální pozemek: důležitý je sklon svahu na jižní stranu (přinese o 10 - 30 % více slunečního záření). Sledujeme i vítr, je-li velký, bez přirozené terénní ochrany, umístíme na exponovaná místa větrolamy.

Foto: Centrum pasivního domu

Kvalitní pasivní dům má kompaktní tvar, optimalizovanou plochu oken na jižní stranu, řízené větrání s rekuperací a nejvhodnější zdroj tepla.

Nezanedbatelná je i nadmořská výška, tvar terénu (v údolích a na kopcích je vždy chladněji), okolní zástavba, hustota a druh okolní vegetace (může zadržovat vodu a zvyšovat vlhkost).

Zpravidla super pozemek nenajdeme a nedostatky kompenzuje projektant třeba jiným rozmístěním a množstvím oken, takže pasivity lze nakonec dosáhnout. Když navzdory veškeré snaze nelze na pozemku pasivní dům vybudovat, zvolíme nízkoenergetický, který je na bydlení také příjemný.

Pasivní dům je kompaktní

Členité stavby se pro kategorii pasivní dům nehodí, vznikají v nich tzv. tepelné mosty a stavbu zbytečně předražují. Ideální je kompaktní, jednoduchý dům ve tvaru kvádru nebo krychle. Takový dům nemusí být rozhodně fádní, architekt má spoustu možností, jak ho navrhnout originálně.

Kromě tvaru je důležitá velikost (výhodnější je vícepatrový dům), jednopatrový pouze s půdorysnou rozlohou od 120 - 140 m2. Větší plochy už pasivitu ztrácejí, je drahé dostat se na pasivní standard. Hlavní fasáda domu je v ideálním případě natočená na jižní, jihovýchodní či jihozápadní stranu. V této souvislosti již v projektu dobrý architekt myslí na letní stínění proti přehřívání interiéru.

Foto: Dafe-Plast

Velké prosklené plochyhliníkových oken orientované na jižní stranu přinášejí velké tepelné zisky. V létě myslíme na zastínění, aby se interiér nepřehříval.

Dále je podstatná kvalitní izolace, řízené větrání s rekuperací tepla, optimálně navržený zdroj tepla. Promyšlené musí být i vnitřní uspořádání interiéru, např. vytápěné prostory je nutné dobře tepelně oddělit od nevytápěných (sklep, podkroví, garáže). Obytné místnosti se člení podle účelu používání (ložnice na severní stranu), do středu se situují koupelny, jež patří mezi vyhřáté místnosti v domě.

NEZAPOMEŇTE NA ÚSPORNÉ SPOTŘEBIČE
Na úspory myslíme i při vybavování interiéru — u každého nového elektrospotřebiče (pračka, myčka, počítač, televize, chladnička) hledáme výrobky s nejnižší spotřebou. Vždyť spotřebiče a bílá technika tvoří téměř 50 % spotřeby elektrické energie v domácnosti a úsporné kvalitní spotřebiče přitom ušetří až 30 % energie. K rychlé orientaci nám pomáhají tzv. energetické štítky (nejlepší parametry A+ a úspornější).
www.centrumpasivnihodomu.cz, www.energetickyporadce.cz
Foto: Kasper CZ

Rodinný dům v Hostinném je postaven podle nového stavebního systému. Jedinečný nosný celodřevěný konstrukční systém je vhodný pro domy v pasivním standardu, využívá principu ptevřené difúzní obvodové stěny.

Je nutná silná tepelná izolace

Pasivní dům se neobejde bez silné tepelné izolace, silné cca 30 - 40 cm. Obvykle se zatepluje deskami z minerální vlny, polystyrenu, oblíbená je i foukaná celulóza, ovčí vlna apod. Každý materiál má své vlastnosti a vyhovuje místu, které chceme zateplit. Zateplení vyžaduje precizní řemeslnou práci, nikde nesmí být spáry, prostupy, které by vytvořily tepelné mosty.

Kromě stěn je nutné zateplit i střechu (vhodná je provětrávaná střešní konstrukce) a podlahu, protože tudy uniká až 15 % tepla.

Pozor na okna

Velkou roli v pasivním domě mají okna. Jestliže architekt zvolí správnou velikost, typ zasklení, množství a nasměrování, získáme velké solární zisky, jež pokryjí potřebu tepla na vytápění (skleněné plochy orientované jižně mohou v létě přehřívat interiér, proto zároveň volíme správné zastínění, třeba venkovní předokenní žaluzie).

Foto: Centrum pasivního domu

Pasivní dům se obvykle zatepluje deskami z minerální vlny o síle 30 cm. Nutná je pečlivá práce řemeslníka, nikde nemsí být spáry, jinak hrozí vznik tepelných mostů.

Větrání s rekuperací

Výměnu vydýchaného vzduchu jistí systém řízeného větrání (rekuperace), který přivádí čerstvý vzduch dovnitř a odpadní směrem ven z domu. Místnosti jsou vyvětrané, vzduch se nasává rovnoměrně bez rizika průvanu. Kromě toho filtr v rekuperační jednotce zachytí prach, pyl a nečistoty.

Rekuperace v pasivní stavbě je doplněna o systém (tepelný výměník), který umožní i zpětné získávání tepla z použitého vzduchu a čerstvý ohřátý vzduch je pak s malou energetickou ztrátou rozveden zpět do místností.

Foto: Centrum pasivního domu

Řízené větrání s rekuperací tepla a zpětné získávání tepla z použitého vzduchu v tepelnému výměníku znamená malou energetickou ztrátu.

Někdy si lidé pletou rekuperaci s klimatizací, ale je v nich velký rozdíl. Rekuperací nelze upravit vlhkost ani s ní aktivně chladit a nastavovat libovolně teplotu jako v případě klimatizace. Rekuperace nám zkrátka pomáhá ušetřit část nákladů, které při běžném větrání utečou oknem ven.

Počítejme s pravidelnou údržbou a kontrolou zařízení, vyšší jsou i pořizovací náklady s návratností kolem dvaceti let. Komfort a zdravé prostředí uvnitř domu za to ale stojí.

Promyšlené vytápění

Náklady na vytápění pasivního domu jsou výrazně menší než u běžných staveb. Tepelný zdroj musí ale mít správně zvolený výkon, aby se interiér nepřetápěl.

Obvykle se volí teplovzdušné i elektrické vytápění (k dohřívání vzduchu dochází ve výměníku), oblíbené jsou přímotopné systémy, např. krbová kamna a stěnová či podlahové nízkoteplotní vytápění. Možná jsou i kamna na biomasu s automatickým zásobníkem. Vítají se i alternativní zdroje – třeba tepelná čerpadla.

Náklady na ohřev teplé vody snížíme zase solárními panely, které se vyplatí i v našich klimatických podmínkách. Šikovné je vybrat si kondenzační kotel a solární panely tzv. v jednom balíčku, protože se nabízejí často ve výhodných setech.

Foto: Bahal

V pasivním domě přivádí větrací jednotka čerstvý vzduch dovnitř a odvádí odpadní ven. Kromě toho zachytává pachy, pyl a nečistoty do filtru.

Pasivní dům je dobrá investice, ale musí se povést ve všech směrech. To znamená: mít dobrý projekt (od zkušeného architekta) a precizní firmu, která bude od začátku spolupracovat a podílet se na vytváření projektu.

Náklady na výstavbu pasivního domu jsou sice o max. 15 % větší v závislosti na projektu, ale zvýšené vstupní náklady se postupně vrací v podobě úspory za vytápění. Kromě toho si užíváme komfort a zdravé bydlení hned po nastěhování do nového domu.

Minislovníček
Rekuperace tepla: je to zpětné získávání tepla z ohřátého odpadního vzduchu. Teplý vzduch tedy neuniká bez užitku ven otevřeným oknem, ale v rekuperačním výměníku odevzdá většinu svého tepla přiváděnému čerstvému vzduchu, který se navíc filtruje od prachových částic, nečistot.
Tepelné mosty: místa, kudy tepelná energie může unikat ze stavby. V místě tepelného mostu dochází ke snížení povrchové teploty z vnitřní strany (interiéru) a může dojít i ke vzniku plísní. Cílem majitele domu je snížit počet takových míst v celém objektu.
Zemní registr: systém potrubí v zemi, sloužící pro předehřívání vzduchu v zimě a k jeho ochlazování v létě. Potrubí výměníku musí být vedeno alespoň v hloubce 1,5 - 2 m pod povrchem.
Měrná potřeba tepla na vytápění: základní ukazatel pro hodnocení energetické náročnosti stavby. Vyjadřuje, kolik tepla dům potřebuje za jeden rok pro udržení dobrých parametrů uvnitř v interiéru. Pro snadnější porovnávání se přepočítává na jeden metr čtvereční užitné plochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám