Hlavní obsah

Oblažují tělo i duši. A dobývají Česko

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si tu pohodu. Sedíte v elegantní kabince z kanadského jedlovce. Posloucháte oblíbenou hudbu a tělem se vám rozlévá blahodárné teplo. A to vše si užíváte doma. Díky infrasauně a jejím paprskům.

Ilustrační foto

Článek

Příznivé účinky infračervených paprsků jsou známé už desítky let. Jejich doménou zatím byla jen medicínská pracoviště, lázně, wellness centra nebo kosmetické salony. Jenže v poslední době se jejich popularita díky moderním technologiím rychle stěhuje také do našich domovů. A není divu.

Saunování bez zábran

Infrasauna sice může při zběžném pohledu připomínat klasickou finskou „parní“ saunu. Ale zdání klame. Jak název napovídá, jsou infrasauny založeny na principu přímého prohřívání lidského těla až do hloubky několika centimetrů, a to pomocí suchého tepla. Mimochodem, s infralampou se můžete běžně setkat i u svého stomatologa, když například potřebuje, aby rychle zatvrdla nová výplň vašeho zubu. Velkou předností je, že pobyt v infrasauně si mohou dopřávat i lidé, kterým lékaři klasické saunování v horké páře ze zdravotních důvodů nedoporučují.

Moderní design dovoluje umístit infrasaunu do každého obytného prostoru

Elixír zdraví plnými doušky

Infračervené teplo totiž působí nejen na povrch těla, ale soustředěně proniká také do hloubky tkáně. Tam spaluje nadbytečné kalorie a tím snižuje nadváhu. Lékaři vyzdvihují i jeho kladný vliv na krevní oběh a posilování kardiovaskulárního systému. Fyzioterapeuti zase upozorňují na to, že ulevuje od bolesti svalů a pomáhá rozhýbat ztuhlé klouby. Zároveň však teplo vyzařované infračervenými paprsky posiluje imunitní systém. Prostřednictvím potu totiž z lidského těla odvádějí nežádoucí toxické látky.

Podle typu je v infrasaunách místo pro jednu i více osob

Pro každodenní krásu

Infra teplo má také mimořádně příznivý vliv na lidskou pokožku. Zejména ženy bude zajímat, že pravidelný pobyt v infrasauně vypíná a zpružňuje kůži na všech partiích těla. Tedy v obličeji, na stehnech i na bocích. A rovněž pozitivně působí na psychiku. Pomáhá totiž vyplavovat takzvané hormony štěstí, tedy endorfiny, které navozují příjemné pocity, účinně odbourávají stres a zvyšují intelektuální i tělesnou aktivitu.

Foto: Mountfield

Veškeré ovládání je soustředěno na přehledném panelu

Jak si zařídit infrasaunu?

Je to velmi jednoduché. Domácí infrasauny se totiž běžně prodávají jako stavebnicový systém. Stačí mít metr nebo dva čtvereční volného prostoru - třeba v koupelně, v ložnici či na chodbě - a zásuvku na 230 V. Nejsou potřeba žádné stavební úpravy ani pomoc elektrikáře. Jednotlivé díly složíte přímo na místě během pár desítek minut. Moderní infrasauny jsou zpravidla vybaveny vším, co pobyt v nich zpříjemňuje na maximum. Nechybí digitální panel s dálkovým ovládáním, lampa na čtení, zabudované rádio s MP3 a další vymoženosti.

Reklama

Související články

Úspory peněz díky štípačce dřeva

Plyn a elektřina neustále zdražují a jakékoli očekávání změn v tomto směru by se dalo označit přinejmenším za bláhovost. Do popředí zájmu se tak opět dostávají...

Dřeviny v červeném podzimním šatu

Zatímco v létě kolem nich projdeme takřka bez povšimnutí, na sklonku sezóny přitahují naše pohledy jako královny krásy. Stromy a keře, jejichž listy se...

Výběr článků

Načítám