Hlavní obsah

Úspory peněz díky štípačce dřeva

Novinky, Dana Novotná

Plyn a elektřina neustále zdražují a jakékoli očekávání změn v tomto směru by se dalo označit přinejmenším za bláhovost. Do popředí zájmu se tak opět dostávají tradiční tuhá paliva i alternativní zdroje tepla jako peletky nebo biomasa. Vzhledem k dostupnosti, ceně a ekologii se nejvýhodnějším stále jeví být dřevo.

Foto: Mountfield

Hydraulické štípačky dřeva se stávají běžnou součástí českých zahrad.

Článek

Jak se ale vyhnout úmorné dřině při každoročním štípání dřeva a ještě ušetřit čas? Řešením by mohly být hydraulické štípačky.

Stoupají pochopitelně i ceny tuhých paliv, nicméně podle většinového názoru finančních analytiků zůstane poměrový rozdíl ve prospěch dřeva zachován. Kromě toho je za nejekonomičtější způsob vytápění považována kombinace dřeva s elektřinou či plynem. O tomto jevu svědčí také neustále rostoucí prodeje krbových kamen.

Důvody pro oblibu vytápění dřevem ale nemůžeme hledat jen ve finančním hledisku. Vždyť je cosi archetypálně kouzelného těšit se pohledem na hořící polena, která dávají teplo. Jako by v nás byla zakódována pravěká zkušenost našich předků, kteří se ve svém společenství hřáli u otevřeného ohně. Je zde ovšem rozdíl – naši předci se mohli o své ohniště starat celý den, byla to jedna z jejich životně důležitých činností.

Většina z nás si ale dnes nemůže dovolit víc, než sáhnout do zásob dříví, vložit poleno do kamen a škrtnout sirkou. To sice zabere nanejvýš pár minut, ale problém je právě v oněch zásobách dříví. Abychom zpracovali tolik dřeva, které nám vystačí po celou topnou sezónu, museli bychom se sekyrou a kalačem ohánět několik nekonečných dní, proti čemuž by důrazně protestoval náš časový harmonogram i naše fyzická schránka. Není ale třeba házet poleno do žita. Moderní hydraulické štípačky zvládnou tuto práci snadno, rychle a bezpečně.

Foto: archiv firem

„Hydraulické štípačky dřeva se stávají běžnou součástí českých zahrad.“

Současný trh nabízí horizontální a vertikální varianty. Základním hlediskem při výběru konkrétního stroje by nemělo být pouze množství štípaného dříví, ale také otázka mobility, bezpečnosti a celkového komfortu při práci. Proto vždy vybíráme štípačky s robustní a celokovovou konstrukcí, které jsou vybaveny množstvím chytrých technických prvků. Nesmíme zapomínat, že si štípačky pořizujeme pro ulehčení práce, proto bychom měli vybírat u prověřených výrobců, kde nehrozí problémy s kvalitou a spolehlivostí.

Horizontální štípačka vyhoví uživatelům, kteří nejsou na palivovém dříví závislí a přitápějí si jen příležitostně. Tlak pěti tun rozpůlí i více než půlmetrová polena. Výhodou těchto strojů je jejich nízká hmotnost, ideálně do 45 kg.

Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání větších objemů dřeva. Oproti sekyře pracují až pětkrát rychleji, takže zásoby na celou topnou sezónu je možné zvládnout za jediné odpoledne. Samozřejmostí by měl být polohovací pracovní stůl, který umožní štípání polen široké škály rozměrů, a obouruční bezpečnostní úchop. Jednou z nejvyhledávanějších variant je „šestitunka“, která si snadno poradí s poleny dlouhými 30 až 104 cm. Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 30 až 130 cm. Při takovémto výkonu je žádoucí elektrický motor s třemi fázemi, který účinně zabraňuje případným výpadkům elektrického proudu.

Foto: archiv

„Horizontální štípačka je lehká, snadno se s ní manipuluje a zvládne až půlmetrová polena.“

Výhodou vertikálních štípaček je variabilní konstrukce klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit. Vodítkem při výběru konkrétního stroje by měly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jen u kvalitních výrobků si může prodejce takovouto zodpovědnost dovolit. I přesto ale na tuzemském trhu existují štípačky až se sedmiletou zárukou.

Reklama

Související články

Tajná zahrada

Rozlehlá skalka s hvozdíky, lomikameny a hořci, potůček a rybník, to vše patří k „tajné“ zahradě manželů Doskočilových z Ostrovce u Janovic. Abyste ji uviděli,...

Kouzelná hůl pro každou zahradu

„Jeden stroj vládne všem, / jeden jim všem káže, / jeden všechny přivede, / do temnoty sváže,“ touto parafrází Tolkienova proslulého románu Pán prstenů bychom...

Zubatá kráska je pomocník k nezaplacení

I když venku stále vládne léto, brzy jej přemůže podzim. Po roce se opět vrátíme k večerům u čaje a jako každý rok budeme chladem donuceni začít topit. Mnoho...

Výběr článků

Načítám