Hlavní obsah

Individualistický zděný dům představuje oázu moderního bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní zděný dům, postavený v krásném prostředí v malé obci nedaleko Brna, charakterizuje velkorysost, nevtíravá elegance a individualita, která však bere ohled na své okolí. Harmonické spojení těchto vlastností je poznávacím znamením kvalitní architektury.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Jednoduchý tvar domu okořenily velké prosklené plochy, přesahující střecha a esteticky dokonale zvládnutý tektonický detail na jihovýchodním nároží. Kruhový ocelový sloup nese železobetonový průvlak, na němž jsou uloženy střešní trámy.

Článek

Na břehu řeky Svratky nevzkvétá jen rozrazil, jak praví básník, ale i nové obytné čtvrti s atraktivní moderní zástavbou. V jedné z nich, která vyrůstá v klidné poloze u ramene řeky, si vybral parcelu i mladý lékař. Protáhlý rovinatý pozemek s východo-západní orientací zakončuje plánovanou novou zástavbu rodinných domů a částečně zasahuje do ochranného pásma řeky, na severu hraničí s budoucí cestou a na západě s navazující novou výstavbou a obratištěm veřejné komunikace.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Pultová střecha s malým sklonem tvoří nenásilný přechod mezi tradiční a moderní architekturou, kterou charakterizují jednoduché geometrické tvary a velké prosklené plochy.

Již první pohled na vzletnou a velkorysou architekturu prozrazuje velkou individualitu architekta i klienta. „Návrh domu poznamenala moje cesta do jižní Kalifornie, kde jsem poznal soudobou moderní mexickou architekturu. Inspirovala mě zejména její barevnost," vysvětluje architekt Jaroslav Černý, autor návrhu domu.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Z ulice má dům uzavřený civilní charakter, kompaktní severní stěnu architekt zvýraznil červeným nátěrem omítky.

„Inspiraci jsem uplatnil i u tohoto zadání na rodinný dům s oddělenou reprezentační obytnou částí a klidovou ložnicovou částí. Klient si přál pokud možno soustředit všechny funkce do přízemí, koncept domu se vyvíjel cestou konzultací při ponechání tvůrčí volnosti."

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) závětří 2) zádveří 3) WC 4) hala 5) technická místnost 6) obývací pokoj 7) kuchyň 8) koupelna + WC 9) šatna 10) dětský pokoj 11) ložnice 12) terasa 13) krytá terasa 14) dvorek 15) garáž.

Do architektonického řešení se promítají tvar a orientace pozemku ke světovým stranám a fenomén blízkého vodního toku. V dispozici ve tvaru L směřují obytné místnosti do zahrady, zatímco k ulici se dům „obrací zády". Tento koncept architekt navenek vyjádřil zvýrazněnou masivní severní obvodovou stěnou, která odděluje obytnou zónu od ulice, zatímco směrem do zahrady je dům naopak maximálně prosklený.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Kuchyň je zařízena na míru nábytkem z bíle lakovaných MDF desek v provedení s vysokým leskem. Sekundují mu nerezové spotřebiče a doplňky.

Mírné natočení stavby a zkosení prosklené fasády a výrazný přesah střechy na jihovýchodním nároží nevznikly samoúčelně či z estetických důvodů, jsou motivovány snahou co nejvíce prosvětlit interiér a zároveň jej chránit před přehříváním v letních měsících.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Nad prostorem se volně vznáší galerie, masivní vodorovná deska podporovaná subtilním ocelovým sloupkem. Severní stěna domu se promítá do interiéru červeným nátěrem, v zařízení převažují bílá barva a světlé přírodní tóny.

Středobod přízemí tvoří komunikační jádro, v němž se kříží přístup do obou „křídel" - ložnicového i společné obytné části. Ta je dvoupodlažní, v přízemí na sebe navazují v přímé linii kuchyň, jídelna a sezení, nad kuchyní a jídelnou architekt vytvořil otevřenou galerii, kde se nachází pracovna a knihovna.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

V celém vnitřním prostoru domu včetně komunikačních zón vládne bělostná čistota, podlahy pokrývá bílá velkoformátová leštěná dlažba, stěny hladké bílé omítky.

Tato část zděného domu, volně se vznášející v prostoru, opticky přímo propojená jak s přízemím, tak se zahradou a okolní přírodou, přináší nadhled, osvobozující pocit uvolnění i klid a soustředění potřebné k práci či odpočinku. Volné průhledy jsou další z ingrediencí, které společně vyznívají v harmonický celek.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Na galerii v patře bude sídlit knihovna.

Na pozadí architektonického ztvárnění, výběru barev a materiálů stojí také snaha o nenásilné začlenění stavby do okolí tak, aby nepůsobila rušivě v okolní zástavbě ani v bezprostředním sousedství s přírodou. Proto architekt zvolil jednoduchý tvar, hladké omítky, gabionové zdivo, zelenou střechu. Terasa položená v úrovni trávníku i v úrovni podlahy obývacího pokoje zajišťuje přímou vazbu exteriéru na interiér zděného domu, kde rovněž převažují jednoduché tvary, kvalitní přírodní materiály a jemné světlé přírodní barevné tóny.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) schodiště 2) sezení 3) pracovna 4) průhled do přízemí.

Autor
Ing. arch. Jaroslav Černý (1943)
Autorizovaný architekt. Vystudoval obor architektura a stavba měst na Vysokém učení technickém v Brně. Odbornou praxi získal v projekčních kancelářích Keramoprojekt a Brnoprojekt v Brně. V r. 1990 založil vlastní architektonickou kancelář Ateliér A 3, v první polovině devadesátých let působil jako pedagog na Fakultě architektury VUT Brno. Mezi významné realizace jeho ateliéru patří rekonstrukce budovy Janáčkovy akademie múzických umění, rekonstrukce Janáčkova divadla, návrh komplexu Astorka, bytové soubory Juliánov, Majdalenky, Holzova a Šemberova v Brně. Nyní dokončuje komplex rodinných domů v Žebětíně.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 170 m² + terasa + garážové stání

Užitná plocha 164,8 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, železobetonové stropy, nad druhým podlažím dřevěný krov (pultová střecha, krytina Lindab) a sádrokartonový podhled, nad přízemím střecha s obrácenou skladbou a extenzivní střešní zelení

Výplně otvorů bílá hliníková okna s izolačními dvojskly, venkovní žaluzie na dálkové ovládání, vnitřní dveře dřevěné dýhované do obložkových zárubní

Vytápění podlahové vytápění, kondenzační plynový kotel, hlavní obytný prostor klimatizován

Odhadovaná cena stavby 7 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám