Hlavní obsah

I v typovce může vzniknout originální bydlení

V Újezdě nad Lesy se nachází Zahradní čtvrť. Navštivte s námi vzorový zděný dům, který spojuje komfortní bydlení s nevtíravým vzhledem, moderním designem a velmi variabilní nabídkou provedení, od výběru materiálů a technického vybavení až po dispoziční úpravy.

Článek

Stavba na jednoduše členěném, zhruba obdélníkovém půdorysu dává několik možností orientace ke světovým stranám. Ať už bude vstup do domu ze severu, jako v případě tohoto vzorového domu, nebo z východní či západní strany, dispozice a umístění oken jsou promyšleny tak, že obytné místnosti budou mít vždy dostatek slunce.

Moderní architektura se střídmým výrazem a nízkou stanovou střechou vychází ze záměru harmonicky sladit zděný dům s různými typy zástavby, od starší městské čtvrti až po nová satelitní městečka.

Hned za předsíní následuje hlavní společná obytná část. Tvoří ji kuchyň spojená s jídelním koutem, obývacím pokojem a schodišťovým prostorem otevřeným do patra. Jednoduchým členěním architekti vytvořili na poměrně velké ploše přehledný prostor, který nepůsobí nepříjemně rozlehle.

Všechny obytné místnosti (včetně kuchyně) mají vlastní výstup na zahradu francouzským oknem. Horní podlaží tradičně patří ložnicím, z každé z nich lze vejít na jednu ze dvou teras. Prostorná rohová koupelna zaujme dimenzemi, které se blíží velikosti malé ložnice.

Při relativně malé zastavěné ploše (132 m²) nabízí dům velký prostorový komfort a také dobrý poměr mezi užitnou hodnotou a cenou. Celá zastavěná plocha je účelně využita, komunikační plochy zabírají jen minimum místa, naopak nechybí potřebný úložný prostor (vestavěné skříně v předsíni, komora pod schodištěm, velká garáž, v patře šatna). Ocenili jsme například rovněž přístup do garáže „suchou nohou" přes chodbičku do předsíně.

Plnohodnotné horní podlaží bez zkosených stěn nijak neomezuje uspořádání ložnic, na rozdíl od domů s klasickým podkrovím, kde je reálná využitelná plocha menší než uváděná podlahová plocha domu.

Dům může při zachování celkového tvaru i velikosti nabývat podle přání klientů nejrůznějších podob jak v exteriéru, tak v interiéru, a tím získat individuální výraz.

Kromě základního provedení s plastovými okny a hladce omítnutou fasádou v různých barvách omítky lze zvolit okna s venkovními předokenními roletami, dřevěná okna, obklad fasády smrkovými palubkami nebo lícovými cihelnými pásky.

Uvnitř se kromě možnosti drobných dispozičních úprav nabízí bohatá škála nadstandardního technického vybavení, od vybudování plynového krbu přes centrální vysavač, elektronické zabezpečení až po podlahové vytápění v celém domě.

Individuální výběr obkladů, dlažeb, sanitárních předmětů, kuchyňské linky, dveří, osvětlení, podlahových krytin a dalších materiálů pak přibližuje úroveň bydlení v typovém domě kvalitě bydlení v domě navrženém na míru.

Technické údaje

Dispozice: 5 + 1 s garáží

Zastavěná plocha: 132 m²

Užitná plocha: 174 m²

 Plocha teras a balkonů: 28 m²

Konstrukce: (standardní provedení) betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, betonové schodiště

Výplně otvorů: plastová okna a vchodové dveře s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované s obložkovými zárubněmi

Dům má nadstandardní technické vybavení

Vytápění: ústřední, kombinace radiátorů a podlahového vytápění

Technické vybavení: předokenní rolety s elektrickým ovládáním do RONO překladů, elektronický zabezpečovací systém MAXI, centrální vysavač Husky s mokrým vysáváním, plynový krb Gazcom, elektropříprava pro výstavbu bazénu

Odhadovaná cena stavby: 6 000 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dřevostavba ve svahu připomíná Noemovu archu

„Když loď, tak především na kopci," říkají Werich a Horníček v předscéně ze hry V+W Balada z hadrů. Majitel střídmé a originální dřevostavby tak komentuje svůj...

Výběr článků

Načítám