Hlavní obsah

Zahradní nábytek si také zaslouží správnou péči

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U zahradního nábytku je výběr kvalitního materiálu nezbytností. Ne každý druh dřeva totiž vydrží rozmary počasí a nešetrné zacházení, kterému se při manipulaci s nábytkem na zahradě často nevyhneme. Máme pro vás tipy na odolný nábytek a také na to, jak o něj správně pečovat, aby dlouho vydržel.

Článek

Nejméně starostí budete mít samozřejmě s plastovým nábytkem, který ale po čase vypadá nevzhledně, takže moc parády na zahradě neudělá. Na druhou stranu se o něj ale snadno pečuje, stačí jej otřít houbičkou.

Výraznější rýhy do plastu budete ale sami opravovat jen těžko, s plastovým nábytkem je proto třeba zacházet opatrně.

Hliníkový nábytek musí mít správnou nosnost

U hliníkového a nerezového nábytku se zaměřte na stabilitu a nosnost nábytku. Ukazatelem kvality může být i doba, kterou výrobce na nábytek poskytuje.

Kvalitní dřevěný nábytek je příjemnější na dotek a při parném slunci není tak horký jako plast. Na druhou stranu je třeba s ním zacházet šetrněji, pokud dojde k poškození mějte vždy při ruce mořidlo na smrkové či borovicové dřevo či olej.

Pokud máme nábytek z těchto měkčích dřev, je vhodné nový, ještě nepoužívaný nábytek, hloubkově ošetřit proti plísním, dřevokaznému hmyzu a jeho povrch napustit přípravkem, který ho chrání i před povětrnostními vlivy.

Letos je módní nábytek z exotických dřev

Pokud vsadíte na letošní trendy a pořídíte si nábytek z exotického dřeva (palisandru, eukalyptu, teaku, mahagonu), neprohloupíte. Tyto druhy exotických dřev jsou totiž díky své zajímavé struktuře a barevnosti nejen efektní, ale jsou také velmi odolné.

Pokud dojde k lehčímu poškození nábytku vystačíte si s brusnou houbičkou, a poté s ošetřením olejem či mořidlem. 

Teak jako materiál nezklame

Nejkvalitnějším dřevem, které je perfektním materiálem pro zahradní nábytek je teak. Pro zahradní nábytek je ideální kombinace teakového dřeva a ušlechtilé oceli, i tak ale nezapomínejte občas dotáhnout šrouby na nábytku, můžete tak výrazně prodloužit jeho životnost.

Teakové dřevo je tvarově stálé, tvrdé a také odolné proti parazitům a škůdcům. Nábytek z teakového dřeva je díky tomu odolný proti působení slunečního záření a deště, což v létě velmi oceníme. 

Pozor: Teakový nábytek se většinou dodává bez povrchové úpravy, a pokud se teakové dřevo neupravuje, dostane časem stříbrošedou patinu. Mnozí dávají přednost této patině, která vyžaduje pouze ošetřování čističem nebo regenerátorem dřeva, není potřeba jej natírat speciálním olejem.

Jiní dávají přednost originální barvě teaku, která se dá zachovat použitím teakového impregnačního oleje. Uvědomte si však, že jakmile natřete nábytek olejem jednou, musíte v tom pokračovat i nadále.

Typická barva teakového dřeva je hnědá až medově nazlátlá, a pokud budete teakový nábytek natírat dvakrát až třikrát ročně teakovým olejem, nic ze své barevnosti neztratí. První nátěr po zakoupení nábytku naneseme rovnou dvakrát, pro pozdější údržbu pak postačí jeden nátěr.

Levnější variantou než teakový olej jsou impregnační oleje na venkovní dřevěné terasy z exotického dřeva, ty pronikají hluboko do struktury dřeva a dobře zahradní nábytek chrání před povětrnostními vlivy.

Jak správně ošetřit teakový nábytek olejem

Olej je také nezbytně nutné nanést na nábytek dřív než nábytek získá stříbrošedou patinu, která je mu vlastní pokud dlouhodobě ošetřován není. Kvaliní teakový olej pak nanášíme štětcem pohybem od shora dolů, rovnoměrně. Pokud se nám zdá, že nábytek časem tmavne, je to proto, že teakový olej zadržuje znečištění. Barva se obnoví pokud starý nátěr před novým ošetřením olejem zbrousíme brusnou houbičkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám