Hlavní obsah

Dům na principu vestavěného nábytku má uložný prostor ve stěnách

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlost výstavby, cenová přijatelnost a novinka ve využití úložných prostor: to jsou přednosti stavebního systému modulární dřevostavby Box House. Je to dům, kde samotná stěna je využita jako součást úložného prostoru.

Článek

Možná bydlíte v malém bytě, který vám nevyhovuje svým rozměrem i dispozičním řešením. Každý den bojujete s úložným prostorem, který je nedostatečný. Ve chvíli, kdy si pořídíte bednu s kutilským nářadím, děti kolo a žena větší žehlicí prkno, už abyste hledali další kout, kam vše uskladnit.

Třeba právě proto se zamýšlíte nad jiným pohodlným bydlením, kde je vše podle vašich představ, potřeb a chodu rodiny. Rodinný dům je určitě dobrá volba, protože kvalita bydlení se neodvíjí od toho, jak velkou a luxusní máme třeba sedačku, ale podle toho, jak je vše prakticky a funkčně uloženo.

Rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu s převýšenou střední částí. Ve spodním patře je skryto zázemí domu, zvenku je tato část oplechována. Vyvýšená část je obložena dřevem. Užitná plocha 145 m2, cena od 2 175 000 korun.

FOTO: archiv firmy Sense of living společnosti Mera Trade

Stavba domu je věc fyzicky, psychicky a především finančně velmi náročná záležitost. Ceny rodinných domů na trhu jsou různé: začínají od dvou milionů a pokračují strmě vzhůru (vše závisí na volbě materiálu, stavebního systému, stavební firmy apod.).

Na výběr máme prakticky dvě cesty: buď zalistovat katalogem a zvolit si některý typizovaný dům, nebo jít vlastní cestou, kontaktovat architekta, zjistit vhodný stavební systém a kreativně pracovat na návrhu domu. Je to sice o něco náročnější, ale výsledek je nesrovnatelný: dům, u kterého přemýšlíme nad každou místností, oknem, dveřmi, úložným prostorem, nám bude skutečně ušit na míru.

Ulož do boxu, co potřebuješ

Stavebních systémů a materiálů je mnoho a pro laika není jednoduché se v nabídce zorientovat. Můžeme zvolit buď klasický stavební materiál (cihlu), nebo si vybrat dřevostavbu, modulární výstavbu či její kombinaci. Posledně jmenovaný (modulární dřevostavba) je třeba stavební systém Box House, který na podzim minulého roku v soutěži Top Ten (soutěž, kde odborná porota hodnotí praktičnost, nápaditost výrobku, nábytku či stavebního systému) skončil na druhém místě. Čím zaujal, přesvědčil a lišil se od jiných?

Box House není jen obyčejný dům plný bílých stěn. Je to dům, který v rámci své konstrukce nabízí i něco navíc: v průběhu stavby totiž získáme interiér. Samotná stěna je využita jako součást úložného prostoru. Skládá se z jednotlivých boxů, které jsou k sobě navzájem spojeny a tvoří nosnou konstrukci domu. Základním modulem je box o velikosti 800x600x3000 mm, jehož rozměry je možné přizpůsobit podle toho, co do nich zamýšlíme uložit. Může to být kuchyňská linka včetně spotřebičů, hifi sestava nebo knihovna.

Interiér je volný, vzdušný, prostorný. Většina nábytku je uložena do boxů, které mají variabilní rozměr podle našich potřeb a přání. Velikost boxů řešíme s architektem již ve fázi projektu.

FOTO: archiv firmy Sense of living společnosti Mera Trade

V domě ze systému Box House se nepřizpůsobujeme úložným prostorům, ale ony nám. Volíme je tam, kde potřebujeme. Dům má minimum nábytku v prostoru, protože interiér je založený na principu nábytku vestavěného. A to je bezvadné. Objemné skříně, obývací stěny už nevyčuhují do prostoru, ale jsou zabudované do stěn. Jako nábytek postačí sedačka, stůl se židlemi či oblíbené solitéry, které dávají interiéru punc originality.

Jednotlivé boxy mohou být samozřejmě i uzavřené a vypadat jako obyčejná stěna, na kterou zavěsíme obraz, nebo z nich můžeme např. vyklopit postel určenou pro příležitostné spaní pro hosta, žehlicí prkno.

Systém vestavěného interiéru je určitě velkou výzvou i pro handicapované. Bydlet v domě, kde nám v cestě nepřekáží nábytek, je pro klidné žití důležité. Do boxu lze navíc bezvadně zajet i s vozíkem, protože není problém jeho velikost upravit tak, aby se tam zkrátka vozík vešel.

Rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu s převýšenou střední částí. Ve spodním patře je skryto zázemí domu, zvenku je tato část oplechována. Vyvýšená část je obložena dřevem. Užitná plocha 145 m2, cena od 2 175 000 korun.

Rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu s převýšenou střední částí. Ve spodním patře je skryto zázemí domu, zvenku je tato část oplechována. Vyvýšená část je obložena dřevem. Užitná plocha 145 m2, cena od 2 175 000 korun.FOTO: archiv firmy Sense of living společnosti Mera Trade

Pro pohyb vozíku v kuchyni je nutný podjezdný prostor pod dřezem a pracovní deskou, aby se vozíčkář mohl dostat až těsně k okraji. Linku lze vybavit mikrovlnou troubou, sporákem, chladicím boxem, lednicí, myčkou nádobí, ke které se nemusí handicapovaný ohýbat. Práci vsedě nebo vestoje nezávislé na výšce postavy umožňují například výškově nastavitelné pracovní plochy.

Rychlé, kvalitní, cenově dostupné

Systém Box House je modulární dřevostavba, která má spoustu předností. Stavba je velmi rychlá, protože jednotlivé prvky modulů vyráběné celoročně v tovární hale se dovezou na stavbu, kde se smontují. Zvolené materiály patentované fasádní skladby zajišťují prodyšnost obvodových stěn, které dýchají. Vlhkost tedy nekondenzuje, netvoří se plísně, bakterie apod. Dřevovláknité desky mají vítané fyzikální vlastnosti (viz minislovníček) a skvělou požární odolnost. Při hoření totiž jejich povrch zuhelnatí a zamezí tak šíření požáru do nitra konstrukce. Tepelnou izolaci tvoří kvalitní vlna ze skleněných vláken Rotaflex Super Diffu (viz minislovníček).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden box tvoří 2 ocelové svařence a 4 dřevěné sloupky, překlady. Boxy tvoří nosnou konstrukci celého domu. Velikost boxu v základní verzi je 800/600/3000 mm.

Jeden box tvoří 2 ocelové svařence a 4 dřevěné sloupky, překlady. Boxy tvoří nosnou konstrukci celého domu. Velikost boxu v základní verzi je 800/600/3000 mm.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Jednotlivý box tvoří dva ocelové svařence (natřené protikorozním nátěrem), na kterých jsou přišroubované čtyři dřevěné sloupy ze smrku, napuštěného látkami na přírodní bázi tak, aby dřevo vydrželo. Difuzně otevřený obvodový plášť se skládá z OSB desek, tepelné izolace Rotaflex Super Diffu a dřevovláknité desky Hofatex (tzv. hobra). Nepoužívá parozábrany ani jiné fólie, velmi účinně brání úniku tepla, umožňuje průchod vodní páry, je nepropustný pro vodu jako kapalinu, vyrovnává vlhkost v interiérech, zajišťuje tepelnou stabilitu a dobré zvukoizolační vlastnosti stavby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Difuzně otevřený obvodový plášť diffuwall se skládá z OSB desek (1), tepelné izolace Rotaflex Super Diffu (2) a dřevovláknité desky Hofatex (3).

Difuzně otevřený obvodový plášť diffuwall se skládá z OSB desek, tepelné izolace Rotaflex Super Diffu a dřevovláknité desky Hofatex.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Z vnitřní strany domu je sádrokarton, zvenku si můžeme zvolit fasádu z jakéhokoli materiálu a vzhledu. Stejně tak i střešní krytina záleží na naší volbě. Dům Box House může být podsklepený, s garáží v objektu, možné je i 2. nadzemní podlaží (až do výšky 9 metrů).

Box House je za přijatelnou cenu: začíná na 15 000 Kč/m2. A rychlost výstavby? Od zahájení stavby k předání jsou to zhruba čtyři měsíce.

Minislovníček

Dřevovláknité desky Hofatex: materiál na bázi dřeva, vyrábí se ve formě desek. Má výborné tepelně izolační vlastnosti, akumulační vlastnosti, mechanické vlastnosti: je pevný, hodí se k dodatečnému zateplení domu, půdních prostor. V našem systému Box House je jednou z vrstev konstrukce fasády. Dřevovláknité desky mají stavební certifikát, který je v souladu s technickými normami.

Box House: systém pro stavbu celého domu, který je tvořen prvky – boxy. Kombinuje principy dřevostavby (používání dřevěných materiálů) a modulární výstavby (montování a spojovaní modulů – boxů k sobě).

Boxy: skládají se ze 4 sloupků, 2 ocelových svařenců a překladů. Jednotlivé boxy na bázi dřeva jsou spojovány k sobě tak, aby tvořily nosnou obvodovou konstrukci stavby, zajistily tuhost a pevnost konstrukce a poskytly možnost jejich využití v interiéru. Velikost boxu v základní verzi je 800/600/3000 mm, ale velikost je variabilní – můžeme si ji zvolit podle potřeb.

Izolace Rotaflex Super Diffu: tepelná izolace z jemných skleněných vláken. Má vysokou tepelně izolační schopnost, požární odolnost ve třídě A1 a pružnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám