Hlavní obsah

U pražské magistrály budou místo vzrostlých lip kanceláře

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanceláře k pronájmu. Mohl by tak znít refrén písničky, kterou si už dlouho pískají mnozí developeři či realitní makléři. Přesto má v Praze 4 mezi ulicemi Jihlavská a 5. května, po níž vede magistrála, vyrůst nový administrativní objekt.

Článek

Na místě současné lipové aleje, s jejímž prodejem soukromému developerovi před časem souhlasili radní Prahy 4 i radní města. Záměr už obstál v posuzování dopadů na životní prostředí (EIA) a bylo vydáno územní rozhodnutí s tím, že všechny stávající stromy mají být nahrazeny.

„Zdá se přitom absurdní, že by na zeleném pásu šířky asi 28 metrů se 126 stromy a další parkovou úpravou mohl vyrůst objemný administrativní objekt, jenž nás téměř o všechny stromy připraví a přitáhne do oblasti dalších téměř tisíc vozidel. Pro nové stromy už u nás není místo,“ upozornila předsedkyně sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou Alžběta Rejchrtová.

Starosta Pavel Horálek (ODS) tvrdí, že radní udělali maximum, když požadovali EIA ve velkém rozsahu a doporučili, za jakých podmínek lze stavět. „Více městská část udělat nemůže. Podávat žalobu ke správnímu soudu považuji za krajní řešení, ke kterému bychom přistoupili pouze v případě, kdybychom byli přesvědčeni o zásadním porušení zákona,“ sdělil Právu Horálek.

Vydáním územního rozhodnutí byla porušena řada zákonů

„Vydáním územního rozhodnutí byla porušena řada zákonů, především zákony o ochraně ovzduší a zákon o ochraně veřejného zdraví a podmínky rady, stoprocentní náhrada zeleně a dodržení hygienických limitů, nebyly naplněny,“ reagovala Rejchrtová, která je zastupitelkou za SZ. Starosta jí prý slíbil, že v takovém případě se proti rozhodnutí odvolá, což neučinil.

Mezitím byla v Praze 4 zrušena komise výstavby a územního plánu, opozice v ní měla zastoupení. Veřejnost vedle autora projektu administrativního centra Jiřího Košťála a jeho developera také zastupovali dva členové spořilovské ODS. Ve vedení spořilovského sdružení ODS je i podnikatel Ondřej Palounek, často označovaný za místní šedou eminenci. Jedním z důvodů pro zrušení komise však podle Horálka bylo, že se její stanoviska „často mylně a nekorektně“ zveřejňovala a vydávala za stanoviska rady, ačkoli šlo jen o poradní orgán.

„Vzniklo nové kolegium hlavního architekta v kompetenci starosty Prahy 4, protože chci ještě více dohlédnout na stavební rozvoj pomocí renomovaných a vážených architektů,“ řekl Horálek. Zda starostovi architekti, mezi nimiž už nejspíš nebude zástupce opozice, přitakají stavbám, které připraví obyvatele okolí magistrály o vzrostlé stromy, se ještě uvidí. Lhůty pro odvolání ale už budou asi pryč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám