Hlavní obsah

Radnice Prahy 10 má nabídnout koupi fotbalového Ďolíčku

Právo, Lucie Fialová, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové kolo jednání o koupi fotbalového Ďolíčku, stadiónu fotbalistů Bohemians 1905, kteří honí druhou sezónu merunu po Edenu, má vyvolat usnesení zastupitelstva Prahy 10.

Článek

Následovala by rekonstrukce, instalace vyhřívaného trávníku a stavba komerčních ploch.

Radnice hodlá nabídnout majiteli stadiónu, společnosti Bohemians Real, novou cenu. Stropem je znalecký posudek, který stadión a pozemky ohodnotil asi na 84,5 miliónu korun. Je to o 7,5 miliónu korun více, než kolik Bohemians Real při dřívějších jednáních požadovala za své akcie. Ty už radnice nechce, jde o nemovitost.

Předseda Desítky pro domácí (DPD) Miroslav Pomikal Právu řekl, že na rekonstrukci stadiónu, aby vyhovoval předpisům UEFA pro mistrovská utkání, je potřeba asi 130 miliónů. „Není to tak, že 130 miliónů vyletí komínem. Nevyletí, vše zůstane Praze 10, jejíž radní si dali zachování Ďolíčku pro fotbal do programového prohlášení,“ řekl Právu Pomikal.

Stadión by patřil radnici a ta by ho klubu pronajímala. Hovoří se zatím o pěti procentech z kupní ceny za rok (zhruba 4,1 miliónu korun), podle usnesení radních by se však procento počítalo z částky zvýšené o „hodnotu nákladů na opravu a rekonstrukci předmětné nemovitosti“. K tomu by klub musel hradit provoz.

Peníze z rozpočtu?

Místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS) doufá, že se peníze na koupi v radničním rozpočtu najdou. Městská část hledá finanční rezervy, aby se potřebná částka dostala do rozpočtu na rok 2012. Zastupitelé Prahy 10 o něm budou rozhodovat v únoru.

„Neznamená to, že 12. prosince kupujeme stadión. Kolega Vozobule z Desítky pro domácí v případě, že se zastupitelé vyjádří kladně, dostane mandát vyjednat určitá pravidla odkupu,“ vysvětlil Zoufalík.

Vozobule má před sebou ne zcela snadný úkol, předseda představenstva Bohemians Real Ondrej Oravec se už nechal v LN slyšet, že cena není stejná jako dříve, z investice ve výši 77 se prý mezitím stalo 98 miliónů korun. „S vlastníkem stadiónu jsem nejednal. Z toho, co pan Vozobule říkal na radě, mi vyplynulo, že současný vlastník je prodeji nakloněn,“ řekl však Zoufalík.

Praha 10 stadión chtěla koupit už před několika lety. Tehdy ji ale přeplatil nynější vlastník. Fotbalisté se přestěhovali na slávistický stadión, což skalní fandové zelenobílého týmu nesou s velkou nelibostí a mnozí do Edenu ani nechodí. „Myslím, že Bohemka patří do Ďolíčku,“ dodal Zoufalík.

Komerční plochy jako návratnost investice 

Opravený stadión se střechou krytým kotlem domácích by měl na nájem vydělat až třemi tisíci metrů komerčních ploch. Vyrostly by pod tribunou pro hosty u Vršovické ulice. Alespoň to tak v posledním návrhu nakreslil architekt Arnošt Navrátil. „Tímto by si Praha 10 zajistila návratnost své investice v přijatelném časovém horizontu,“ uvedl Vozobule.

Klub se chce do Ďolíčku, jemuž zatím chybí například vyhřívaný trávník, vrátit co nejdříve. Kdyby vše šlo jako na drátkách, mohlo by to být podle Pomikala už v příští fotbalové sezóně. „Chceme Bohemku v Ďolíčku co nejdřív a při rekonstrukci má jasnou přednost co nejlevnější varianta,“ dodal Pomikal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám