Hlavní obsah

Finanční poradna: Na splátky hypotéky může vydělat investice do podílových fondů

Některé banky začaly nabízet žadatelům o hypotéku možnost, kdy místo pravidelných anuitních splátek úvěru budou splácet jen úroky, a peníze za splátku jistiny mohou použít k investování do podílových fondů. K čemu je to dobré?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Princip klasické anuitní hypotéky většina lidí zná. Klient splácí bance měsíčně pravidelnou částku, která se skládá z úmoru a úroku. Zpočátku je podíl úroku na celkové splátce značný, teprve faktor času hraje do karet umořování hypotéky jako dluhu samotného.

Kombinace hypotéky a investice funguje na základě dohody mezi bankou a investiční společností. Dlužník pak platí bance po celou dobu jen úroky z celé vyčerpané částky a jistinu zhodnocuje díky pravidelným vkladům ve speciálním programu fondu, s nímž banka spolupracuje. Cílem je, aby výnos z investované části vytvořil finanční rezervu, ze které bude splacena jistina hypotéky, a navíc něco zbude „na přilepšenou“, v ideálním případě v řádech stovek tisíc korun.

Proč komplikovat přehledný systém pravidelných splátek hypotéky? Pokud fondy budou hospodařit s větším ziskem, než kolik činí úroky z hypotečního úvěru, což je pravděpodobné, přijde hypotéka jejího majitele ve výsledku mnohem levněji. Tento systém splácení ale není vhodný pro každého.

V současné době vzbuzuje vývoj hodnoty podílů ve fondech ve většině neprofesionálních investorů značnou nedůvěru. Spousta lidí, jejichž peníze uložené v akciových fondech za minulý rok výrazně ztratily hodnotu, okamžitě své úspory z těchto fondů stáhla. Podle zkušených investorů ale tímto krokem pouze zrealizovali okamžitou ztrátu fondu. V dalších letech přijde opětovný růst.

Vše vyplývá z principu dlouhodobého investování

Z pohledu dlouhodobých investic je právě nyní, kdy lze podílové listy pořídit za nízké ceny, nejvhodnější doba k nastartování pravidelných dlouhodobých investic, nikoliv k prodeji podílů. Pokud nyní začne investor do fondu posílat pravidelné částky, může v horizontu např. 25 let očekávat průměrný výnos 5-10 %. Je ale nutné podotknout, že jde jen o pravděpodobný odhad zhodnocení, který není garantován a vždy existuje určité riziko, že vložené prostředky zhodnoceny nebudou. S tím je třeba počítat.

Na druhou stranu je ale klient při nepříznivém trendu vývoje fondu v závěru splácení včas upozorněn na riziko nedostatečné výše úspor na umoření jistiny a v takovém případě lze přejít na anuitní splácení.

Pro majitele hypoték, kteří se dokážou s tímto rizikem smířit, nabízí tzv. kombinované hypotéky velmi zajímavou možnost, jak na splátkách úvěru výrazně ušetřit. Pro konzervativní typy lidí, kteří nemají s fungováním finančních trhů zkušenosti a krátkodobé výkyvy hodnot cenných papírů jim nahánějí hrůzu, bude lepší se držet tradičního anuitního splácení. To sice pravděpodobně vyjde dráž, ale budou při něm vždy přesně vědět, na čem jsou.

S přítelem uvažujeme o hypotečním úvěru na cca 2 000 000 Kč. Zajímalo by mě, jestli nebude problém v půjčce a kolik by asi činily měsíční splátky? Náš měsíční plat je dohromady kolem 33 000 Kč, nemáme žádné děti a nejsme ani manželé - nebyl by v tom problém?
V tom, že nejste manželé, žádný problém není. Banka vás může posuzovat jako dvě domácnosti, čímž se zvýší celkové životní minimum, ale vzhledem k vašim příjmům na požadovanou hypotéku dosáhnete. Abychom mohli spočítat alespoň přibližnou výši měsíční splátky, je nutné vědět, zda máte nějaké vlastní zdroje, které chcete společně s hypotékou využít, anebo plánujete pořídit bydlení právě za 2 000 000 Kč. V tu chvíli by se jednalo o 100% úvěr, kde jsou úrokové sazby vyšší. Budeme-li se bavit konkrétně, měsíční splátka se nyní na trhu pohybuje v rozmezí cca 11 100 – 11 500 Kč, resp. 12 300 – 12 700 Kč v případě 100% hypotéky.
Přítelkyně zdědí po rodičích byt, jehož cena se pohybuje odhadem kolem 1,5 miliónu. Až to bude možné, chceme tento byt prodat, vzít si hypotéku a postavit domeček na pozemku, který vlastním. Je lepší si vzít vyšší hypotéku a byt prodat až po postavení domu a splatit bance nějakou mimořádnou splátku, nebo existuje i jiné řešení?
Pokud jsou vaše příjmy dostačující, zvolila bych variantu vzít si vyšší hypotéku a zatím bydlet ve vámi zmiňovaném bytě. Samozřejmě není poté problém formou mimořádné splátky k datu fixu část hypotéky splatit, a tím si snížit měsíční splátku. Spíše vám ale doporučuji přemýšlet nad jinou variantou. Je opravdu optimální zděděný byt prodávat? Mohli byste ho např. pronajímat a příjem z pronájmu používat k částečnému splácení hypotéky. Tím vám možná vznikne výdaj stejný jako v případě, že byste byt prodali, a měli tudíž nižší hypotéku. S tím rozdílem, že na konci po splacení budete vlastníky dvou nemovitostí místo jedné.
Více na www.brokerconsulting.cz

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám