Hlavní obsah

Hamburské muzeum umění neustále přeskládávají obří ruce

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O čem sní stavby a budovy, jež nás obklopují? Německá skupina Urbanscreen věří, že touží po pohybu, souladu a harmonii. Vytvořila tedy projekt 555 kubik a pomocí projekce nechává obrovské lidské ruce rozkládat, skládat a posunovat jednotlivými kusy budovy hamburského muzea umění. Výsledek je překvapivě reálný a naprosto impozantní.

Článek

Společnost Urbanscreen se projekcemi zabývá již od roku 2004 a dokáže oživit cokoli - rozpálit plameny na jedoucím voze, zavřít svět do krabice a nově i rozpohybovat jinak celkem nudnou muzejní halu v Hamburku.

Fasáda najednou ožívá, zdvíhají se mexické vlny a krouží kolem budovy. Panely synchronizovaně vylézají a vrací se na své místo, vytvářejí nejrůznější tvary a seskupení, jednoduše žijí. Neuvěřili byste, že to všechno je jenom projekce a před vylézajícím panelem dozajista uhnuli. Vše navíc doprovázejí zvuky tření jednotlivých kvádrů, zapadání dílů do sebe i mohutného hemžení jednotlivých kostiček.

Na závěr lidské ruce stahují plátno, mačkají ho a odhazují, aby se vsákly do budovy a staly se tak její součástí. Diváci musejí nabýt přesvědčení, že krví oněch rukou bude budova pulzovat dál, stejně jako umění vystavené uvnitř.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám