Hlavní obsah

Dům pánů z Kunštátu v Praze je stále prázdný a město přichází o milióny

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než půldruhého roku čeká na nájemce osm zrekonstruovaných bytů a nebytové prostory v domě pánů z Kunštátu v Řetězové ulici. Město, které do oprav památkově chráněného domu vložilo sedm desítek miliónů korun, tak přichází o další statisíce.

Článek

„Nikdo to nechce, soutěží už bylo hodně,“ řekl Právu radní pro sociální a bytovou politiku Jiří Janeček (ODS). Je však skutečností, že těsně po skončení rekonstrukce si pronájem objektu vzal pod svá křídla a půl roku žádnou soutěž nevypsal. Tvrdil, že se obával, aby nájemci dům z 12. století neponičili.

Situace se ale nezměnila ani poté, co byly vloni před prázdninami vypsané soutěže na byty a nebytové prostory. Nenašel se nikdo, kdo by o ně stál. Pokud Janeček počítal vážně s tím, že z každého bytu bude město dostávat 30 tisíc nájemného měsíčně, pak už jenom na bytech prodělalo přes pět miliónů korun.

Totální nezájem přiměl město k rozhodnutí pronajmout objekt celý. Zda se konečně začíná situace obracet k lepšímu, ukážou následující týdny. V nedávno vyhlášeném dvoukolovém výběrovém řízení podali své nabídky dva zájemci, a to akciové společnosti Apeiron Invest a MLB Investment.

Výsledky výběrového řízení projednala nyní majetková komise rady hlavního města, která zároveň dostala dopis od městem založené akciové společnosti Trade Centre Praha (TCP), v jejíchž orgánech figuruje i zastupitel Filip Dvořák (ODS). V něm projevila zájem stát se správcem objektu. Dokonce pak padl i nápad, že by si TCP mohla objekt pronajmout sama.

Památkově chráněný objekt je problém

„V současné době očekáváme nabídku s podmínkami využití předmětné nemovitosti touto společností a po jejím obdržení bude materiál neprodleně projednán na nejbližším zasedání majetkové komise,“ sdělil mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Předseda představenstva TCP a náměstek primátora Pavel Klega (ODS) možnost pronájmu odmítá. „Trade Centre Praha má jasnou prioritu, kterou je její transformace na regionální rozvojovou agenturu zaměřenou na podporu malého a středního podnikání,“ uvedl Klega. K případnému nájmu domu pánů z Kunštátu se náměstek staví odmítavě. „Nic takového TCP nedělala, nemá v popisu činnosti být nájemcem městského majetku. Ani by to nebylo vhodné,“ dodal Klega.

Prakticky by to ani nebylo možné, protože TCP se soutěže na pronájem nezúčastnila. Město by nejprve muselo soutěž zrušit a vypsat novou.

Proč o tak lukrativní adresu ve Starém Městě není zájem? Janeček vidí důvod v tom, že v památkově chráněném objektu si nájemce prakticky nemůže nic dovolit, ke všemu potřebuje souhlas památkářů. A pokud mají lidé platit vysoké nájemné, je pro ně výhodnější koupit si byt do osobního vlastnictví.

Kdyby se byty daly koupit, jsou hned pryč

„Kdyby se tyto byty daly koupit, tak by byly pryč hned,“ míní Janeček. S tím se ale nepočítá. A město dosud stále trvá na tom, že v domě v Řetězové ulici budou skutečně jen byty, nikoli třeba hotelové ubytování.

Ani nebytové prostory včetně románských sklepů nedávají budoucím nájemcům volnou ruku. Nesmí se tam třeba vařit. Podle původních představ města by se tam hodila galerie a vinotéka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám