Hlavní obsah

V domě Pánů z Kunštátu budou bydlet bohatí nájemníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V bytech v nově opraveném historickém Domě pánů z Kunštátu a Poděbrad v pražské Řetězové ulici, v němž kdysi přespával český král Jiří z Poděbrad, budou bydlet bohatí nájemníci. Městská rada dnes schválila podmínky soutěže, v níž osm bytů pronajme za částky od 30 tisíc do 50 tisíc korun měsíčně.

Článek

Zájemci o menší byty budou muset nabídnout nájemné nejméně 30 000 korun měsíčně, za větší 50 000 korun. Zároveň budou muset složit vysoké kauce, řekl radní Jiří Janeček (ODS).

Podmínky soutěže radní přijali až osm měsíců po dokončení oprav. Uvažovalo se totiž i o tom, že město pronajme celou budovu. Byty totiž údajně nejsou pro klasické bydlení příliš vhodné, panovaly obavy, že nájemníci by je mohli poničit. Navíc sedmdesátimilionová investice vložená do rekonstrukce by se z nájemného dlouho vracela. Nakonec se město vrátilo k původnímu záměru pronajmout jednotlivé byty.

"Naší základní podmínkou je, aby fyzická nebo právnická osoba užívala byty výhradně k bydlení. Naším záměrem není vytvořit z centra čtvrť kanceláří," uvedl Janeček.

Kauce bude vysoká, smluvy na 10 let

Byty mají plochu od 48 do 118 metrů čtverečních. Aby byla památka chráněna před případnou devastací, zájemci o menší byty budou muset složit kauci 150 000 korun, v případě větších bytů 250 000 korun. Nabídky bude město posuzovat jen podle výše nájemného. Smlouvy budou na deset let. Kauci město nájemníkům potom vrátí, neúspěšní uchazeči ji dostanou po soutěži.

Dům pánů z Kunštátu a z Poděbrad je výjimečný tím, že se románské prvky nacházejí i v prvním patře. V jiných domech v metropoli jsou pouze v podzemí. V přízemí se dochovalo původní románské kvádříkové zdivo, v podzemí i pozůstatky dvou krbů, románské klenby a otisky původního dřevěného bednění.

Patrová část domu je postavena v gotickém a upravena v renesančním slohu. Kromě pánů z Kunštátu a Poděbrad vlastnily dům i další významné šlechtické rody, například Hrzánové, Šternberkové a Valdštejnové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám