Hlavní obsah

V Cihelné vzniknou luxusní kanceláře s obchody a restaurací

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Sebastian Pawlowski má našlápnuto k tomu, aby část malostranského nábřeží časem nesla jeho jméno. V sousedství již pronajaté Hergetovy cihelny získal totiž včera rozhodnutím městské rady na dvacet let další objekt.

Článek

A sice budovu v Cihelné ulici číslo 4, kde dosud sídlí Pražská vodohospodářská společnost. Pawlowski hospodaří také s několika domy v Panské ulici a patří mu prostory v okolí Teska za Národní třídou.

Město z pronájmu získá ročně 12 miliónů

Soutěže se zúčastnilo devět zájemců, společnost Kabana, za níž stojí právě Pawlowski, nabídla nejvíce. Město z tohoto pronájmu ročně získá 12 miliónů korun. Některým členům opozice se ale nelíbí, že společnost vznikla teprve v prosinci loňského roku.

Je to však údajně běžná praxe a záruka, aby byla čistá. Nemohla tudíž ani doložit obrat a kladný hospodářský výsledek za posledních pět let. Reference o předmětu činnosti podala mateřská společnost Pawlovski AG. Předchůdcem Kabany však byla podle obchodního rejstříku firma GP Project GOLD, založená loni v létě, a tudíž nějaké hospodářské výsledky mít musela. Letos v lednu došlo jen ke změně názvu.

„V podstatě ani není důležité jméno, ale zda bylo výběrové řízení v pořádku. A v tomto případě v pořádku bylo,“ konstatoval předseda finančního výboru Petr Hulinský (ČSSD).

V plánu jsou luxusní kanceláře s podzemními garážemi

V Cihelné by měla být luxusní kancelářská rezidence s podzemními garážemi, restauracemi a obchody. Kabana má do rekonstrukce památkově chráněného domu vložit asi čtvrt miliardy korun a nebude mít nárok si je „odbydlovat“. Město si tímto pronájmem může ze seznamu prázdných budov, které zůstaly před necelými dvěma roky po sestěhování magistrátních úředníků do Škodova paláce v Jungmannově ulici, škrtnout další.

Ředitel magistrátu Martin Trnka krátce po stěhování sliboval, že město ušetří na údržbě a opravách opuštěných budov přes 120 miliónů, a měly vydělávat na drahý pronájem Škodova paláce. Z něho město platí ročně zhruba dvě stě miliónů. Shodou okolností právě Sebastianu Pawlowskému, jemuž palác patří.

Jedná se o nekonečnou kauzu, která měla skončit minulý rok

„Je to nekonečná kauza,“ tvrdí zastupitel Jiří Witzany (SNK ED). Naráží tak na skutečnost, že již loni na jaře mělo město vědět, co s jednotlivými domy bude. Dosud jsou některé prázdné. „Očekávání bylo větší. Konečně se ale situace zase o něco posunula dál. I když dům v Cihelné už mohl ale vydělávat,“ dodal.

V současné době magistrát hodnotí také výběrové řízení na dům ve Štefánikově ulici, kde sídlila TSK. Radniční blok cenných budov ale už více než půl druhého roku zeje prázdnotou. Proslýchá se, že o dům U Minuty, sousedící se Staroměstskou radnicí, projevila zájem módní návrhářka Blanka Matragi.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové administrativní centrum v Karlíně

V úterý byla zahájena stavba nového administrativního centra Futurama Business Park v pražském Karlíně v blízkosti metra Invalidovna. Ambiciózní projekt...

O Rohanský ostrov bojují tři investoři

Město učinilo další krok k tomu, aby se mohly měnit Rohanský ostrov a Maniny v moderní městské centrum navazující na historický střed města. Radní včera...

Výběr článků

Načítám