Hlavní obsah

Praha 2 nepůjde při zvyšování nájemného nadoraz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Radnice druhé pražské části bude nájemné zvyšovat mnohem méně, než jí to umožňuje zákon. Radní se totiž budou řídit tabulkou pro maximální přírůstky nájemného platnou pro minulý rok. Letošní tabulky umožňují větší zdražení.

Článek

Podle zástupkyně starostky Prahy 2 Evy Paulové bude radnice zdražovat na maximum, ale podle loňských sdělení.

Metr čtvereční v Novém Městě tak bude po zdražení v roce 2008 stát 63 korun, na Vinohradech nebo Vyšehradě o dvě koruny méně. V ostatních částech se ceny vyšplhají na necelých 56 korun.

Zvyšovat nájemné se nebude u bytů se smluvním nájemným nebo bytů zvláštního určení. Do této skupiny patří například bezbariérové bydlení. Zdražování se netýká také bytů pro mladé rodiny nebo některých neziskových organizací. Radnice Prahy 2 chce také vypracovat koncept sociálního bydlení.

Hlučné oblasti možná bez zdražení

Radní uvažují také o vytipování oblastí, které jsou postižené hlukem. V příštím roce by se v těchto bytech nemuselo nájemné zvyšovat. "Pro rok 2008 se nám to nezdálo důležité, zdražení není tak citelné," sdělila Paulová.

Deregulace nájemného bude probíhat až do roku 2010. Po jejím skončení má ve většině případů roční nájemné dosáhnout asi pěti procent z ceny nemovitosti. V souvislosti s uvolněním nájenmného se očekává i zájem lidí o výměnu bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Liberec se vzdá pohledávek za 25 miliónů

Více než 25 miliónů korun odpustí dlužníkům nájemného v bytech a nebytových prostorách liberecká radnice. Podle vedení města jsou totiž pohledávky, které...

Výběr článků

Načítám