Hlavní obsah

Těsná většina Čechů nechce deregulaci nájemného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Deregulaci nájemného Češi odmítají, ale jen těsnou většinou. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio. S deregulací nesouhlasí 51,1 procenta dotázaných, pro  se vyjádřilo 36,6 procenta lidí. Ostatní respondenti na ni neměli názor. Třetina lidí považuje velké zvýšení nájemného považuje za problém, který se jich týká.

Článek

Postoje lidí ovlivňuje způsob jejich bydlení. Z Čechů žijících ve vlastním domě se pro deregulaci vyjádřilo 44,2 procenta. Naopak proti bylo 80,6 procenta podnájemníků a 73,8 procenta lidí užívajících obecní nájemní byty.

Jako problém, který se jich dotýká, vidí velké zvýšení nájemného 31,3 procenta dotázaných. Dotčeny se přitom cítí být nejen zhruba tři čtvrtiny uživatelů obecních či soukromých nájemních bytů, kterých se deregulace přímo týká, ale také více než dvě pětiny družstevníků.

V Česku je nyní zhruba 800 tisíc bytů s regulovaným nájemným; asi 420 tisíc z nich je ve vlastnictví jednotlivců či firem.

Odborníci: deregulace srazí tržní ceny nájmů

Regulované nájemné se od letoška bude postupně každý rok zvyšovat až do roku 2010. Odborníci na realitní trh tvrdí, že poté půjdou tržní nájemné dolů, neboť část nájemníků se přestěhuje do bytů v osobním vlastnictví, čímž vzroste nabídka volných nájemních bytů.

Například v Praze dosahovalo tržní nájemné na konci loňského roku v průměru 130 Kč za metr čtvereční. Průměrné regulované nájemné jen 46 Kč. Po deregulaci by se mělo pohybovat kolem 100 Kč za metr čtvereční.

Nájemné bude ovšem klesat spíše v regionech než v Praze, soudí René Hradecký z realitní společnosti MEXX Reality. V hlavním městě nebude podle něj pokles tržních nájmů tak znatelný kvůli tomu, že město neustále nasává nové pracovníky z okolních regionů.

Petr Sunega ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR se naproti tomu domnívá, že kvůli deregulaci klesne tržní nájemné i v Praze. "Již nyní lidé propočítávají, kam až se můžou dostat nájmy po deregulaci, a rozhodují se, zda se přestěhují do vlastního bytu, nebo zůstanou v nájmu," dodal Sunega.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám