Hlavní obsah

Zdědit a prodat nemovitost nemusí být jen výhra

Příběh pana Karla popisuje nepříjemnosti, do kterých se může dostat leckdo z nás. Zděděný dům po rodičích prodal přes realitní kancelář a za utržené peníze začal rekonstruovat svůj byt. Pak začaly problémy.

Foto: Nemopas

Podědit krásný domek v krásném prostředí se zdá být výhrou.

Článek

„Moji rodiče vlastnili malý řadový rodinný domek na Moravě. Já sám jsem s nimi nežil, protože mě život, respektive pracovní povinnosti, zavály do hlavního města. Na podzim loňského roku bohužel otec zemřel a já jsem tento domek zdědil. Vzhledem k tomu, že jsem k domku již neměl žádné vazby, rozhodl jsem se ho prodat a finanční prostředky využít na zvelebení našeho bydlení v Praze,” říká pan Karel.

Pro rychlejší a bezstarostný prodej kontaktoval realitní kancelář a celý prodej nechal na profesionálech.

Foto: Nemopas

Pokud se rozhodnete pro prodej, je třeba popsat technický stav nemovitosti.

„O stavu domu po rodičích jsem skoro nic nevěděl a spoléhal jsem na to, že pokud prodej proběhne přes realitku, bude vše v pořádku. Realitní makléř předmětný objekt nafotil, domluvili jsme se na ceně a inzerát jsme vyvěsili. Vzhledem k lokalitě byl o dům velký zájem a do týdne byla nemovitost prodána. My jsme se na základě získaných financí z prodeje pustili do rozsáhlé rekonstrukce,” pokračuje pan Karel.

Nyní se ale dostal do svízelné situace. Peníze z prodeje domku po rodičích kompletně spolykala rekonstrukce jeho současného bydlení. Zároveň jej ale kontaktoval současný majitel domku, že jsou na objektu zásadní skryté vady, o kterých je neinformoval, a požadují po něm poměrně významnou dodatečnou slevu z kupní ceny v souladu s občanským zákoníkem a jím stanovenou lhůtou 5 let na možné reklamace skrytých vad.

Foto: Nemopas

I vkusně zrekonstruovaný dům může skrývat problémy a vady. A ty pak mohou prodej zkomplikovat.

Karla situace zaskočila. „Vůbec jsme netušili, že máme povinnost ze zákona informovat o kompletním technickém stavu a pokud tak neučiníme, tak že po nás může majitel vymáhat po dobu 5 let slevu. Měli jsme za to, že když prodej svěříme realitní kanceláři, bude vše v pořádku. V současné době řešíme ve spolupráci se znalcem posouzení nemovitosti a hodnotíme, zda je požadavek kupujícího ohledně údajných skrytých vad oprávněný. Pokud se ukáže že ano, nebudeme mít asi jinou možnost než se zadlužit a případnou slevu současnému majiteli zaplatit.”

Při prodeji nemovitosti je povinností prodávajícího informovat o kompletním technickém stavu. Současný stav na realitním trhu ukazuje, že informovanost o technickém stavu nemovitosti je dobré závazně provázat s ustanoveními v kupní smlouvě. Tato komplexní právní a technická příprava před samotnou realitní transakcí vám zajistí klidný spánek po celou dobu zákonem stanovené lhůty pro možnou reklamaci skrytých vad.

Foto: Nemopas

Petr Vencl – specialista znaleckého ústavu a hlavní inspektor nemovitostí petr.vencl@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti jsou závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Výběr článků

Načítám