Hlavní obsah

Sníh na šikmé střeše může ohrozit kolemjdoucí i poničit okapy či krytinu

Novinky, Radim Mařík, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Zima letos dorazila i s dostatkem sněhu. Děti mají radost, sněhové závěje na šikmé střeše ale mohou potrápit každého majitele domu. Sníh a led z ní umí strhnout okapy, sněhové zachytávače i krytinu. Sníh, který ze střechy nekontrolovaně sjede, může zasypat jak osoby na chodníku, tak například auta stojící při něm.

Foto: Nemopas

Tvorba ledových valů a rampouchů na okraji šikmé střechy domu. Případné sněhové zachytávače za určitých podmínek nezabrání pádu sněhu a je třeba chránit přístup osob do domu.

Článek

Obecně je povinností majitele domu zajistit, aby střechy zachycovaly a odváděly sníh a led tak, aby neohrožoval chodce a případně účastníky silničního provozu v přidruženém dopravním prostoru.

A na mnoha nemovitostech, zvláště mimo horské a podhorské oblasti, nejsou opatření bránící spadnutí sněhu ze střechy dostatečná.

Je potřeba si uvědomit, že i v případech, kdy jsou na střeše instalovány zachytávače sněhu, nemusíme mít vyhráno. Sněhové zábrany jsou schopné (v závislosti na typu, konstrukčním provedení a sklonu střechy) udržet sníh na střeše pouze do určité výše sněhové pokrývky a pouze za určitých klimatických podmínek.

Proto je lepší vždy s pádem sněhu ze střechy počítat a přizpůsobit tomu řešení domu (ochrana v oblasti vstupu dostatečně nosnou stříškou, komunikace dostatečně vzdálené od objektu) a provozní řád domu (specifikace opatření pro různé sněhové podmínky).

Sníh a led je někdy nebezpečný i pro vlastní dům. Sníh na šikmé střeše začne dříve či později sjíždět. Systém sněhových zachytávačů snese ale jen určitou hmotnost sněhu. Bohužel je mnoho případů, kde sněhové zábrany vrstvu sněhu neudržely, sjíždějící sníh je zdeformoval či dokonce je z ní vytrhl, a tím došlo k poškození celé střechy.

Foto: Nemopas

Skluzu sněhu ze šikmé střechy domu na horách nezabrání ani masivní sněhové zachytávače. Vstup do domu je aspoň částečně chráněn přesahem střechy.

Foto: Nemopas

Odtávající sníh na nezatepleném podkroví, který zamrzl na okraji střechy, způsobil masivní zatékání a poškození okraje střechy.

Další konstrukcí, kterou při své jízdě ze střechy může sníh poškodit, je okap. Existuje několik možností, jak okap zachránit (topné kabely, spuštění okapu níže apod.), ale podobně jako u zábran platí, že každé řešení funguje jen do určitých klimatických podmínek. Stoprocentní způsob, jak okap zachránit, je pouze jeho sundání na zimu.

Zvláštním případem ohrožení střechy a domu je situace, kdy je pod šikmou střechou obytné podkroví, nad kterým není správná skladba střechy. Ve střeše je buď málo tepelné izolace či vzduchová mezera pod krytinou je nedostatečně větrána.

V zimě při sněhové pokrývce pak dochází k prohřívání sněhu v ploše střechy nad podkrovím, sníh začne zespoda odtávat a sjíždět k okraji střechy, který je v té chvíli obvykle promrzlý. Mokrý sníh a voda na okraji zamrzají a vytvářejí ledový val, za kterým se hromadí další sníh a voda a vše se dále zhoršuje. Led a voda pak devastují krytinu a konstrukce na okraji střechy a pronikají i pod střechu.

Jak problémy se sněhem na střechách nejlépe řešit

Inspiraci pro správná řešení má smysl hledat u dlouhodobě a bezproblémově fungujících objektů na horách. Klasické horské chalupy na našich horách mají často krytinu z falcovaného plechu ve větším spádu. Okapy jsou na zimu sundány. Sníh pak po střeše bez zábran sjíždí.

Klíčové je ale hlavně to, aby tam, kam sníh sjíždí, nebyl vstup do domu, nebo chodník, kde se v zimě chodí.

Foto: Nemopas

Pád sněhu nebo ledu ze střechy nehrozí jen na horách. Nebezpečné situace ve městě v nížině pak řeší hasičský záchranný sbor.

Jinou inspirací mohou být domy v Alpách. Šikmé střechy na tradičních statcích mají malý spád a na konci jsou masivní sněhové zachytávače (např. klády). Většina sněhu na střeše díky kombinaci malého spádu a masivního zachycení zůstává až do jarního tání.

Vynechání prováděcího projektu se může v budoucnu nepěkně vymstít

Nemoci nemovitostí

Specifickým řešením je plochá střecha na domě, kde riziko pádu sněhu či ledu téměř nehrozí. Na ploché střeše sníh zůstává celou zimu a je pouze nutné hlídat a případně odstranit jeho nadměrné množství.

A pokud se jedná o dům ve městě se šikmou střechou, ke kterému přiléhá komunikace, je třeba naplánovat vhodná opatření v situaci, kdy napadne větší množství sněhu. Zajistit odstranění sněhu ze střechy či minimálně omezení pohybu na chodníku pod střechou.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy.

Máte vlhko ve sklepě?

Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

Máte mokré skvrny pod střechou?

Cítíte od stěn průvan a chlad?

Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

Slyšíte hluk z okolních místností?

Slyšíte kroky z chodby?

Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

Chcete vystavit Průkaz energetické náročnosti budovy?

Chystáte výstavbu či rekonstrukci rodinného domu.

Hledáte spolehlivého dodavatele projektů rodinných domů?

Nejste si jisti, zda zvolit bungalov, nebo patrový dům?

Hledáte kvalitní projekt dřevostavby?

Máte specifický pozemek a potřebujete individuální projekt na míru?

Hledáte opravdového profesionála přes pasivní domy?

Chcete využít dotace na výstavbu a projektovou dokumentaci domu?

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté, projektanti a inspektoři NEMOPASZnaleckého ústavu DekprojektG SERVIS a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí přitom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb, více než pětadvacetileté zkušenosti s projektováním rodinných domů a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor na víceúčelové stavební výrobky

V rámci vývoje stavebnictví se často vytvářejí systémy a materiály, které mají plnit víc funkcí, aby realizace stavby byla jednodušší. Často se to týká systémů...

Krásná schodiště a jejich úskalí

V mnohých rodinných, ale i bytových domech je možné objevit zajímavá schodiště. Moderní, vzdušná, často s použitím skla a nerezové oceli. Ne vždy však splňují...

Výběr článků

Načítám