Hlavní obsah

Zásuvky na zahradě potřebuje každý, máte ale ty správné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musí umět odolat větru, dešti, slunci a prachu. Všem těmto vlivům jsou vystaveny nepřetržitě. A přitom nesmí ztratit nic ze své funkčnosti a zejména bezpečnosti. Řeč je o venkovních zásuvkách. Už jen z tohoto krátkého nástinu je zřejmé, že si ven nemůže umístit jakoukoli, ale jenom ty, které jsou k tomuto účelu vhodné. Pojďme si připomenout, co musí venkovní zásuvky splňovat.

Foto: Obzor

Zásuvky do exteriéru musí mít stupeň krytí minimálně IP 44.

Článek

Odolnost vypínačů a zásuvek vůči vodě a pevným částicím vyjadřuje stupeň krytí – označován je IP a dvojmístným číslem, přičemž první z cifer udává na stupnici 0–6 ochranu přístroje před vniknutím cizího tělesa, druhá pak na stupnici 0–9 ochranu před vniknutím kapaliny.

Nula znamená, že přístroj je zcela bez ochrany. Jinými slovy – čím vyšší hodnoty, tím lepší ochrana.

Do interiéru se standardně využívají zásuvky a vypínače se stupněm krytí IP 20, to je ale – jak nyní už snadno každý vyčte z číslic – zcela nedostatečné do exteriéru.

„Do náročného venkovního prostředí jsou určena elektrická zařízení, vypínače a zásuvky se stupněm krytí IP 44, které je dokáže ochránit proti vniknutí cizích těles o průměru 1 mm a víc a stříkající vodě ze všech úhlů. Neublíží jim tak sníh ani prudký déšť,“ vysvětluje Marek Beneda ze společnosti Obzor Zlín.

Venkovní svítidla nabízejí více než jen světlo

Zahrada

Zásuvky s vyšším stupněm krytí, jako jsou například IP 54, IP 55, IP 65 a IP 66, jsou pak vhodné do prachem a vodou velmi namáhaných prostředí.

Přehled značení zásuvek použitelných v exteriéru
Odolnost vůči prachu:
IP 4Xpřístroj je chráněný proti vniknutí cizích těles o průměru 1 mm a vyšší
IP 5Xpřístroj je chráněný před prachem
IP 6Xpřístroj je zcela prachotěsný
Odolnost vůči vodě:
IP X4přístroj je chráněný proti stříkající vodě
IP X5přístroj je chráněný proti tryskající vodě
IP X6přístroj je chráněný proti intenzivně tryskající vodě
Zdroj: Obzor

  Nejen zásuvky, ale i transformátory

Venkovní zásuvky neslouží pouze k připojení nejrůznějších pracovních nástrojů. Často do nich bývají předpřipravené například i světelné řetězy (pokud někdo nemá ty na solární energii). Pak je třeba dbát na správné zacházení i s nimi.

„Základem venkovní elektroinstalace (například nízkonapěťového zahradního osvětlení) je zásuvka na 220 V. Na tu se připojí trafo, které zredukuje napětí na požadovaných 12/24 voltů a ze kterého se rozvádí kabely dál po celé zahradě. Pozor, každé trafo je jen na 150 W. Trafo je ideální umístit hned vedle zásuvky, aby zahrada nebyla prošpikovaná 220V kabely. Kam ho umístíte, je jen na vás, ale doporučujeme ho skrýt před očima, sluncem, vodou a malými zvědavci. Nejlepší místo pro trafo je pod zemí. I když je trafo vodotěsné, nepokoušejte ho. Navíc mít na zahradě volně ležící černou krabičku nikdo nechce,“ doporučuje Zlatko Slebodník, odborník ze společnosti Hornbach.

Ozdobte si noční zahradu světly různých tvarů i barev

Jak na to

Rozvod kabeláže je dobré si promyslet ještě před dokončením zahrady. Ideální místo pro uložení kabelů je totiž alespoň 10 cm pod zemí. Stejně jako u transformátorů, hlavním důvodem je bezpečnost. Budou-li zcela skryté, nebude o ně nikdo zakopávat, děti je nebudou vytahovat, psi rozkousávat a sekačka cupovat do zničení.

Své si žádají také zásuvky určené do dílny

Také prostředí dílny může vyžadovat podle svého účelu použití zásuvek s vyšším krytím, v tomto případě zejména vůči prachu.

„Při výběru odpovídajícího stupně krytí zásuvek a vypínačů do dílny záleží především na její povaze – je rozdíl mezi dílnou domácího kutila, který ji používá k občasné opravě domácích spotřebičů, nebo třeba seřízení jízdních kol, a dílnou, která slouží k intenzivní dřevovýrobě. Ve druhém případě je samozřejmě třeba volit přístroje elektroinstalace se zvýšenou ochranou proti prachu, tedy se stupněm krytí IP začínající číslem 5 nebo 6,“ vysvětluje Marek Beneda.

Povaha plánované dílny se samozřejmě odráží také již při instalaci elektrických rozvodů. Do běžné dílny, ve které neplánujete zapojovat žádné vysoce výkonné spotřebiče, vám stačí vyvést standardní jednofázové zásuvky s napětím 230 V.

Starší nebo vysoce výkonné spotřebiče, jako jsou cirkulárky, pily, lisy a podobně, ale vyžadují zapojení do třífázového rozvodu s napěťovou úrovní 400 V – dříve 380 V.

Nicméně v současné době však domácnosti od těchto přístrojů pomalu ustupují a výrobci se je snaží upravovat tak, aby se daly zapojit do standardní zásuvky na 230 V.

Instalace elektrických rozvodů se musí řídit platnými normami, aby byla provedena správně a bezpečně. Z hlediska proudového zatížení jsou domovní vypínače jištěné 10 A, standardní jednofázové zásuvky 16 A a třífázové zásuvky 16 nebo 32 A – v závislosti na jejich konstrukci.

Reklama

Související články

Zadržte dešťovou vodu v zahradě

Sucho v létě a čím dál méně vody nás nutí s ní dobře hospodařit. Snažte se proto v zahradě udržet tu dešťovou, aby neodtekla do kanalizace. Je pro zalévání...

Připravte si jídlo na venkovním krbu

Kdo má tu možnost, tráví v létě více času venku na zahradě. Tak co si tam rovnou i uvařit? Třeba na venkovním krbu. Na výběr jich je nespočet typů, betonové,...

Výběr článků

Načítám