Hlavní obsah

Zařizujeme pokojíček pro miminko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postýlky, peřinky, přebalovací pulty, nejrůznější doplňky či hračky. V obchodech a e-shopech se jich nabízí nepřeberné množství. Co z té záplavy věcí ale pro mimiko vybrat? Přinášíme pár rad a tipů.

Foto: Vekra

Trápí vaše miminko podrážděnost? Na vině může být špatný vzduch v jeho pokojíčku. Pamatujte proto na pravidelné a dostatečné větrání.

Článek

Narození potomka je jeden z nekrásnějších okamžiků v životě. A až ten okamžik přijde, pokojíček nebo alespoň koutek pro miminko už byste měli mít připravený.

Výběr vybavení do značné míry závisí na vašich finančních možnostech, vkusu a životním stylu. Na začátku se zaměřte hlavně na to, co děťátko bude potřebovat v prvních měsících života. Další můžete dokupovat postupně.

Bezpečné místo na spaní

Ze začátku miminko skoro celý den prospí. Opravdu důležitá je proto kvalitní postýlka. Měla by být dostatečně prostorná, aby se do ní rychle rostoucí miminko vešlo i za pár měsíců. Postýlka by měla být stabilní, hrany zaoblené a hladké. U materiálu a nátěru ověřte, zda jsou zdravotně nezávadné!

Přednost dejte modelu s výškově nastavitelným roštem. Zpočátku se nastaví na nejvyšší polohu, abyste se k děťátku nemuseli příliš ohýbat. Postupně, jak poroste, ho budete snižovat, aby z postýlky nepřepadlo.

Praktické jsou rovněž výrobky, u nichž lze později část příček dát pryč, nebo se nahradí jen nižší zábranou a dítě tak může z postýlky samo vylézat.

Foto: Ikea

Dětská postýlka Myllra má nastavitelný rošt, a tak je bezpečným místem pro spánek během všech fází vývoje - a jakmile dítě zvládne vylézt do postýlky i z ní ven, můžete jednu stranu postýlky odstranit. K dostání je v tyrkysové, růžové a bílé barvě.

Zaměřte se také na matraci, která má být prodyšná, ideálně středně tvrdá, s pratelným potahem.

Nezapomeňte ani na doplňky do postýlky. Okolo postýlky můžete dát textilní mantinel. Jednak tak zabráníte tomu, že se dítě uhodí o příčky, jednak je malým dětem příjemnější menší prostor. Povlečení na peřinky pořiďte bavlněné. Ty můžete nahradit také spacím pytlem. Bezpečně se děti budou cítit i v „hnízdečku“.

Pořiďte si na zimu správný polštář a peřinu

Tipy a trendy

Vedle textilních doplňků se mohou hodit rovněž elektronické. Praktická je např. dětská video chůvička. Zvážit můžete také pořízení monitoru dechu.

Úložné prostory a přebalování

Pomyslná druhá příčka v důležitosti patří místu, kde budete přebalovat. Potřebovat budete přebalovací podložku. A také místo, kam ji umístíte.

Skvělým řešením je přebalovací pult, tedy vlastně prostorná skříňka s poličkami a zásuvkami, kam uložíte základní oblečení pro miminko, plenky a dětskou kosmetiku.

Foto: Ikea

Přebalit dítě, které je hodně zvědavé, může představovat skutečnou výzvu. Všude kolem je přece tolik vzrušujících věcí, které je třeba objevit a prozkoumat. Tato sada vám umožní mít dětskou výbavu dostatečně stranou a přitom po ruce. Cena 249 Kč.

Kromě postýlky a přebalovacího pultu přijde vhod i nějaký nábytek. Pokud budete vybavovat pro miminko pokoj, můžete pořídit nábytku a úložných prostor více.

Ze začátku možná tolik věcí mít nebudete, postupně - jak děťátko poroste - se ale jejich množství rozroste. Když koupíte velkou skříň, komody a různé úložné boxy, kam budete později ukládat třeba hračky, určitě tím neuděláte chybu.

Těžší to budou mít ti, kteří vše potřebují vměstnat na malý prostor. Řešení se ale určitě najde!

Volba barev a materiálů

Nadčasovou klasikou je vybavení v přírodních odstínech nebo bílé. Rozhodně se ale nemusíte bát ani barev. Děti totiž milují vše, co je barevné, hravé.

Trendové jsou např. jemné odstíny zelené, modré, tyrkysové či růžové. Kdo by chtěl něco výraznějšího, může sáhnout třeba po hořčicově žluté či oranžové. A ač se to nezdá, hezky vypadá také šedá. Samozřejmě ale můžete zvolit i jakoukoliv jinou barvu, která se vám líbí. Fantazii se meze nekladou.

Barvou roku z nejslavnějšího vzorníku Pantone je světle fialová, známá z her generace Z

Tipy a trendy

Nepřebernou škálu odstínů nabízí fóliovaný nábytek, nestárnoucí klasika za příznivou cenu, nabízející výběr z široké palety lesklých i matných barevných odstínů, ale i věrné imitace dřevodekorů a kamene.

Foto: Trachea

Fóliovaný nábytek nabízí nepřebernou škálu barevných odstínů. Jde přitom o nestárnoucí klasiku za příznivou cenu.

Takový nábytek vyrábí např. společnost Trachea. Její foliovaná dvířka T.classic jsou praktická. Jejich základem pro výrobu je MDF deska, na niž se nalisuje PVC fólie, která v podtlaku naprosto přesně obepne dvířka nejen z pohledové strany, ale i ze všech čtyř bočních stran.

Díky jedinému spoji, který vzniká u dvířek T.classic pouze na jejich zadní straně, je vnější hrana zcela chráněna před zanášením nečistot, což výrazně usnadňuje údržbu dvířek. Supermatné dekory fólií T.classic se navíc od jiných nábytkových fólií odlišují podstatně vyšší schopností odolávat otiskům prstů, což je rozhodně vítaným elementem.

Prostor na hraní

Už dopředu počítejte také s místem na hraní. První měsíce utečou opravdu rychle a pak už miminko postupně začne objevovat svět a chvíli si vydrží samo i hrát.

Na řadu tak přirozeně přijde menší dětský koberec nebo hrací deka, ale i třeba hrazda, která rozvíjí motoriku a smysly dítěte. A samozřejmě pár základních hraček, jako jsou chrastítka, kousátka či omyvatelné knížečky.

Anketa

Zařizovali jste pokojík pro první dítě zcela novým vybavením, nebo spíše dědili?
Měli jsme vše úplně nové.
47,1 %
Tak půl na půl.
38,3 %
Většinu jsme podědili.
14,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 733 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dětský pokoj a jeho proměny

Na rozdíl od jiných místností plní dětský pokoj mnoho různých funkcí – je zároveň ložnicí, pracovnou i hernou. Proto dnes rodiče více sázejí na kvalitu...

Pokoj plný fantazie pro malé nezbedy

Každý rodič jistě ví, že vybavit dětský pokoj tak, aby byly spokojené obě strany, není žádná legrace. Děti nám doslova rostou před očima a jejich vkus...

Dětský pokoj je zábavou i útočištěm

Jak neudělat při zařizování pokoje pro děti chybu? Základem je pořídit kvalitní, nejlépe rostoucí nábytek, a měnit jen doplňky. Nezahltit pokoj zbytečnostmi,...

Výběr článků

Načítám