Hlavní obsah

Při sanaci zatopené studny je potřeba dodržet stanovený postup

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodně se naší zemi nevyhnuly ani letos a bohužel se týkají mnoha rodin. Jednou ze základních věcí, které je nezbytné provést, je sanace zatopené studny. Aby voda byla zase čistá a pitná, musíme dodržet správný postup sanace.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Studnu je třeba upravit do odpovídajícího technického stavu podle ČSN 75 5115. Silná kontaminace při povodních bývá totiž zapříčiněna především špatným technickým stavem studny.

Článek

Krok 1

Sanaci studny, tedy její vyčištění a znovuuvedení do použitelného stavu, začínáme až po opadnutí povodňové vlny a poklesu hladiny podzemních vod. V případě, že by za stěnou studny byla hladina podzemní vody ještě příliš vysoko, mohlo by jejím tlakem v nestabilním prostředí dojít ke zhroucení studny.

Krok 2

Prostředí studny je natolik rizikové, že se příliš nedoporučuje osobám bez odborné způsobilosti a zkušeností vůbec do studny vstupovat.

S použitím běžně dostupných pracovních prostředků totiž nelze zabezpečit osobu pracující ve studni proti udušení, otrávení, proti pádu z výšky, proti pádu manipulovaného břemene a v případě pádu okamžité vytažení osoby na povrch. Je proto lepší, aby sanaci studny prováděla odborná firma s profesionální technikou.

Krok 3

Pokud se přesto do sanace studny pustíme sami, musíme dodržet správný postup. Mechanicky očistíme vnější stěny studny a čerpací zařízení od nánosů bahna a nečistot a opravíme poškozené části vnějšího krytu studny. Důkladně opláchneme čistou vodou. V průběhu celého čištění studny používáme výhradně čistou tlakovou vodu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Studnu je třeba upravit do odpovídajícího technického stavu podle ČSN 75 5115. Silná kontaminace při povodních bývá totiž zapříčiněna především špatným technickým stavem studny.

Krok 4

Odstraníme zákrytovou desku a otevřeme studnu. Zákrytovou desku očistíme ze všech stran.

Krok 5

Instalujeme čerpací zařízení (kalové čerpadlo).

Krok 6

Je-li studna silně znečištěná, např. zaplavená bahnem, vyčerpáme celý objem vody. Při běžném čištění pokračujeme podle bodu 11.

Krok 7

Před vstupem do studny detektorem nebo svíčkou zjistíme, zda ve studni nejsou jedovaté plyny: pokud ano, odstraníme je vývěvou nebo kompresorem. Při práci ve studni dodržujeme zásady bezpečnosti a hygieny práce (ochranné pomůcky!) Nikdy ale nepracujeme sami! Doporučuje se pracovat alespoň ve třech. Ten, kdo sestupuje do studny, by měl být vybaven proti možnému pádu a další osoba by ho měla vždy jistit.

Krok 8

Důkladně mechanicky (např. kartáčem) očistíme vnitřní stěny studny, čerpací zařízení a dno studny. Důkladně opláchneme čistou tlakovou vodou a vodu opět zcela ze studny vyčerpáme.

Veškerou vyčerpanou vodu v průběhu asanace odvádíme do odpadu nebo dostatečně daleko od studny po sklonu terénu, aby se zabránilo druhotnému znečištění vody ve studni, ale i okolních studní!

Foto: Michaela Říhová, Právo

Stará studna může být ozdobným prvkem zahrady, pro zajištění pitné vody by ale vyžadovala náročné úpravy.

Aby se nám nevracela odčerpávaná voda z hadice zpět do studny, používáme zpětnou klapku. V případě, že vodu tímto způsobem odvést nelze nebo obsahuje-li voda vysokou koncentraci dezinfekčního přípravku, je nutné ji odvézt cisternou do čistírny odpadních vod, aby nedošlo k poškození vegetace a půdního prostředí.

Krok 9

Omyjeme vnitřní stěny studny a čerpací zařízení koncentrovanějším roztokem dezinfekčního prostředku, který obsahuje chlor (chlornan sodný 0,5 %, roztok chlorového vápna 10 %).

V případě použití výrobku Savo Originál, který je v současné době na trhu, ho ředíme v poměru 1:10 (1 díl sava : 10 dílů vody). Pozor! Vždy pracujeme v gumových rukavicích! Pokud chlorový roztok nestačí důkladně umýt stěny, použijeme mýdlový roztok.

Krok 10

Opláchneme čistou vodou a vodu vyčerpáme.

Krok 11

U nezasažených studní odčerpáme vodu ze studny asi na 1 m výšky vodního sloupce. Přechlorujeme vodu dezinfekčním přípravkem (nejlépe na bázi chloru) a myjeme stěny zpětným proudem silně přechlorované vody. Úplně vyčerpáme vodu ze studny. Před vstupem do studny - viz bod 6.

Krok 12

Odstraníme stávající pokryv dna (štěrk, hrubozrnný písek). Vytěžíme kal a bahno ze dna studny okovem, odstraníme případné pevné součásti, pečlivě vyčistíme dno studny. Čistíme vtokové otvory na dně studny.

Krok 13

Vyspravíme stěny studny podle druhu jejího zdiva - skruže, cihly, kameny. U skružených studní opravíme spárování mezi skružemi. Utěsněny musí být také prostupy potrubí pláštěm studny.

Krok 14

Provedeme konečné mytí stěn a dna studny, vodu vyčerpáme.

Krok 15

Založíme nové štěrkové lože na dně studny. Používáme tříděné prané říční kamenivo.

Krok 16

Necháme studnu naplnit vodou a v případě, že je voda dále kalná, pokračujeme v čerpání až do vymizení zákalu.

Krok 17

Demontujeme čerpací zařízení včetně přípojky elektrického proudu.

Krok 18

Přidáme prostředek pro dezinfekci pitné vody podle návodu k použití. U chlorových preparátů udržujeme obsah volného chloru na 0,5-1 mg/l. V případě použití výrobku Savo Originál ředíme 1:10 (1 díl sava do 10 dílů vody).

Je možno rovněž použít dezinfekční prostředky na bázi koloidního stříbra (Sagen). Dezinfekční prostředek musí působit nejméně 24 hodin (Savo), v případě Sagenu 48 hodin. Po několika hodinách odpustíme trochu vody a tím načerpáme vodu ze studny za účelem dezinfekce též do rozvodného potrubí.

Krok 19

Uzavřeme studnu zákrytovou deskou. Asanujeme a upravíme okolí studny podle ČSN 75 5115. (vysvětlení normy viz. box)

Krok 20

Asi za 2 až 3 týdny necháme provést alespoň krácený rozbor pitné vody.

Výše popsaný způsob je možné použít pouze u šachtových studní, a to nejen po povodních, ale např. i u studní delší dobu nepoužívaných.

Jak má vypadat studna podle platné normy ČSN 75 5115

Zákrytová deska musí být zajištěna proti posunutí a musí zamezit vnikání jakýchkoliv nečistot do studny. Pokud je půlená, měla by být opatřena středovým „Z“ zámkem. Musí dosedat na podklad (skruž) v celé délce styčné plochy. Nejlépe je tuto plochu a středový zámek opatřit těsněním. Mimo to musí přesahovat vnější líc pláště studny nejméně o 50 mm a být upravena tak, aby voda z ní nemohla stékat na plášť. Její povrch musí mít sklon k okrajům.

Plášť studny musí být vyveden nad upravený terén min. 0,5 m a nesmí být jakkoliv narušen.

Plášť šachtové studny musí být do hloubky min. 2,5 m utěsněn proti vnikání povrchové vody. Prostupy potrubí pláštěm studny musí být utěsněny také.

Okolí studny musí být upraveno do vzdálenosti min. 1,0 m od jejího pláště nepropustnou dlažbou nebo jinou ekvivalentní úpravou povrchu.

U studní vrtaných je svépomocně možné maximálně studnu vyčerpat a dezinfikovat. Další práce je nutné přenechat odborné firmě, která může prohlédnout vrt pomocí speciální televizní kamery.

Reklama

Související témata:

Související články

S pořádnou sekerou práce nebolí

Komerční článek - Ještě před pár lety by si člověk myslel, že sekera je jednou provždy vymyšlená a že se na ní nedá zhola nic vylepšit. Ale opak je pravdou.

Náhradníci za trávník

V mnoha případech zahradní tvorby nastává situace, ve které by bylo použití trávníku sice hezké, ale svým způsobem nevýhodné až komplikované.

Jak u zahradního nábytku poznáte kvalitu?

Komerční článek - Kde si nejlépe nabijete baterky? S tváří nastavenou slunečním paprskům a pěkně uvelebení v křesílku nebo lehátku. Není totiž nic lepšího, než...

Výběr článků

Načítám