Hlavní obsah

Navrhněte si koupelnu pro volný pohyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správná koupelna má několik zón. Do její menší verze se vejde umyvadlo, místo ke sprchování, koupání a někdy i pračka. Ve velkých koupelnách bývá zástěnou oddělené WC, trendem je domácí sauna, wellness lehátko.

Foto: Sapho

Volně stojící vaně to sluší v zadní, klidové části velkorysého koupelnového prostoru.

Článek

Ergonomii koupelny se nevyplatí zanedbávat. Pohyb mezi jednotlivými nikami musí být plynulý, bezpečný, efektivní. Nezdoláváme při něm překážky typu koš na špinavé prádlo, nehrbíme se nad umyvadlem a nezraňujeme se o rohy skříněk, žebříkový radiátor na stěně.

Odstřikující voda zůstává v umyvadle, ve vaně, ve WC, nikoli na zdech okolo a na podlaze. Samozřejmě to vše v návaznosti na co nejkratší rozvody vody a odpadů a s ohledem na míry koupelny.

Ideální parametry

Nejčastěji používáme umyvadlo, nemělo by být tedy daleko ode dveří, podobně jako sprchovací box/vana se zástěnou v rodině, v níž se často sprchujeme.

Umyvadla na trhu mají standardně šířku 50–60 cm a hloubku 45 cm, počítat však musíme s odkládací plochou pro mýdlo, zubní hygienu, s místem pro zavěšení ručníků. Pro dospělé osoby namontujeme umyvadlo do výšky 80 až 90 cm.

Kdy je koupelna harmonickou oázou

Tipy a trendy

Klasické obdélníkové vany mívají rozměr 80 x 160 cm a více, v malých bytech proto raději volíme sprchový kout, obvykle o rozměrech 80 x 80 cm. Závěsná toaletní mísa či bidet zaberou zhruba 40 x 55 cm.

Ve velkých koupelnách si klidně troufneme hned na dvě umyvadla. Instalace dvojumyvadla urychlí ranní provoz v početnější rodině. Umístíme sem i vanu určenou k relaxaci, třeba volně stojící, situovanou v zadní, méně frekventované části.

Je-li přítomno WC, bidet, pak nejlépe v části koupelny oddělené zástěnou, polopříčkou. V každém případě je z intimních i hygienických důvodů optimální samostatné WC.

Foto: Ravak

Dvojumyvadlo Chrome 1200 z litého maramoru v délce 120 cm nabízí dostatek odkládacího prostoru. Lze ho zavěsit na zeď, kombinovat se skříňkou.

Aby nedocházelo ke kolizím, vstupní dveře do koupelny volíme posunovací do strany, do stavebního pouzdra, nebo je otevíráme směrem z koupelny ven. Jejich průchozí šířka je 80 cm, pokud to menší byt nedovoluje, pak aspoň 60 cm.

Při rozvržení koupelny počítáme s tím, že pro volný pohyb kolem umyvadla, vany a dalších koupelnových prvků potřebujeme prostor minimálně 60 x 80 cm!

Tipy pro malé míry

Do běžné koupelny v panelovém domě se vejde umyvadlo, vana, pračka, eventuálně malé skříňky na stěnu a pod umyvadlo. Není-li místa nazbyt, přizpůsobíme tomu vybavení.

Výrobci a koupelnová studia nabízejí ucelené koncepty pro panelákové koupelny, běžně s asymetrickými vanami a umyvadlem umístěným nad jejich užší polovinou. Potřebné věci ukládáme do nábytku s hloubkou cca 40 cm, určeného malým koupelnám.

Foto: Ravak

Koncept BeHappy II s jednoduššími liniemi přirozeně zapadá do koupelny, využívá každý její centimetr a poskytuje pohodlí.

Koupit můžeme umyvadlo s vlastní odkládací plochou a držákem na ručník hned pod okrajem. Na trhu jsou umyvadlové skříňky s hloubkou 38 cm s umývátkem, většinou vyráběné pro klasicky oddělenou WC místnost.

Minivana o rozměru 100 x 65 cm se shrnovací či skládací sprchovou zástěnou splní sen o sprchování a koupání celé rodině i v malé koupelně. Musíme-li v ní také prát, poohlédneme se po úzké, slim pračce s hloubkou od 37 cm. Místo šetří spotřebiče s vrchním plněním.

Úložné možnosti v blízkosti umyvadla rozšíří zrcadlová skříňka, rohová skříňka, police, pro které využijeme co největší plochu stěn. Jejich rozmístění nesmí ohrožovat hlavu!

Anketa

Cítíte se lépe ve velké koupelně, nebo v menší?
Čím větší, tím lepší!
26,5 %
Spíše ve větší.
13 %
Je mi to jedno.
2,2 %
Vyhovuje mi, když je koupelna tak akorát. Ani malá, ani moc velká.
54,4 %
Mám raději menší koupelny.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 671 čtenářů.

Reklama

Související články

Malé i velké vany nabídnou vždy něco navíc

V malé koupelně vsadíme na vanu z akrylátu nebo kompozitu, které dokážou být asymetrické. Ve větším prostoru se uplatní rohová vana i solitér, jemuž sluší...

Černá v koupelně? Nebojte se experimentovat

Barva elegance a luxusu, to je černá. A platí to i v koupelně, jakkoliv se vám to může zdát netradiční. Kolik a jakých černých prvků v koupelně použijete,...

Sprchový závěs a předložka patří k sobě

Závěs u vany nebo sprchového koutu zaujme na první pohled. Proto by měl místo určené k hygieně vzhledově dotvářet, nejlépe v souladu s koupelnovou předložkou,...

Výběr článků

Načítám