Hlavní obsah

Jak zamezit rosení oken

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazník investuje do drahých oken, ale když jsou neodborně namontována, začnou se rosit. A to v připojovací spáře oken, pod prochlazovaným prahem velkoformátových oken či posuvných systémů. Na první pohled vypadá ostění kolem oken stejně, ale pod povrchem se dějí věci...

Foto: Vekra

Kvalitní materiál a správně provedená montáž jsou jistotou, že se okna nebudou v chladném období rosit a nevznikne v rozích plíseň.

Článek

Jestliže pořizujete nová okna, chtějte vědět, KDO je vyrobil a KDO je bude montovat. Protože nesprávně namontované okno už po první zimě ukáže, že je něco špatně.

Musí být správně připravený stavební otvor, chybou je také dlouhodobě odhalená montážní pěna, podceňují se i ochranné fólie, které chrání montážní pěnu před venkovní vlhkostí a povětrnostními vlivy.

Vše si bedlivě kontrolujte a nenechte se montážním dělníkem odbýt, že se to dělá už dvacet let pořád stejně. Nedělá! Požadavky norem i zákazníků na kvalitu a řešení se posunuly hodně dopředu.

Okno za to nemůže

Obvykle za rosení a vznik plísní může špatná montáž, nikoliv okno samotné. Nejhorší je rosení v připojovací spáře okna, kde ho nevidíme.

Příčinou je netěsnost oken či samotné spáry, která může způsobit průnik venkovního chladu dovnitř, ale i přebytečná interiérová vlhkost.

Foto: Baumit

Omítka Baumit Klima na sebe umí vázat vzdušnou vlhkost a podle měnících se podmínek ji znovu uvolnit do interiéru. Má porézní strukturu a přispívá ke zdravému vnitřnímu klimatu.

Pokud se v okolí oken nachází tzv. tepelný most, ve kterém dochází k prochlazování zdiva, je problém na světě. Tepelným mostem totiž uniká teplo a na ochlazovaném povrchu kondenzují vodní páry a mohou tu začít bujet plísně.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

Konkrétní chyby

Problémy vznikají již v průběhu stavby. Stavebníci si chtějí práci usnadnit, protože „pěkná omítka“ vše skryje. Vady se mohou projevit až po záruční době, a je škoda, že laik neví, co si měl pohlídat. Rozdíly, které se mohou zdát jako nepodstatné detaily, jsou naopak veliké.

Stavební otvor není správně připravený: povrch je nerovný, geometricky nepřesný, hrubý, drolivý, není zatřený stavebním tmelem. Okna se montují přímo do viditelných voštin u parapetního zdiva. Na takový povrch pak nepřilnou ochranné fólie, které by měly chránit spáru před průnikem vlhkosti do interiéru.

Pro podložení okna jsou použity nevhodné podložky: deformují se okna, praská omítka, do vzniklých spár jde vlhkost, jestliže montované okenní rámy jsou posazeny na nosné podložky z nevhodného materiálu (zbytků cihel, měkkého dřeva).

Rám okna není správně ukotvený: otvory pro kotvení oken nejsou v okenním rámu předvrtané od výrobce nebo nejsou správně rozmístěné. Montážník při kotvení rámu necitlivě dotahuje turbošrouby, čímž dojde k prohnutí, nebo dokonce popraskání rámu v okolí kotvícího otvoru.

Nesprávná montážní pěna: kvalitní firma si pěnu testuje, důležitá je její pružnost a životnost. Důležité je rovněž, aby na ni dlouhodobě při montáži nepůsobilo slunce a povětrnostní vlivy. Ztrácí pak svoje izolační vlastnosti.

Okna potřebují pravidelný servis. Jak má vypadat

Jak na to

Kvalita ochranných fólií v připojovací spáře: velmi podstatné je při správné montáži využití kvalitních parotěsných a paropropustných fólií v místě připojovací spáry, a to včetně jejich formy nalepení na okenní rám. Pokud fólie nebyly použity vůbec a montážní pěna v připojovací spáře je jen omítnutá, není dostatečně chráněna před pronikající vlhkostí.

Usazené okno a správná omítka: po montáži oken zpravidla přichází na řadu zapravení otvoru a provedení omítek. Volte ty kvalitní, které umějí šikovně pracovat s vlhkostí. To znamená vázat na sebe vzdušnou vlhkost a následně podle daných podmínek ji znovu uvolnit do interiéru.

Vytvořte si zdravé bydlení
„Snažíme se nabídnout moderní stavební materiály, které přispívají k vytvoření zdravého a příjemného prostředí. Jedinečný je třeba omítkový systém Baumit Klima, který vyrovnává kolísající vzdušnou vlhkost v interiéru. Unikátem je i letošní novinka, interiérová barva Baumit IonitColor a stěrka Baumit Ionit Spachtel, která prokazatelně zlepšuje kvalitu vzduchu,” říká Pavel Med z firmy Baumit.

Anketa

Rosí se vám doma v zimě okna?
Ano, pravidelně.
82,4 %
Občas.
9,1 %
Nevzpomínám si.
1,4 %
Ne, nikdy.
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8933 čtenářů.

Pozor na fatální chyby při montáži!

„Častou chybou při montáži oken, která může způsobit pozdější problémy s vlhkostí, je např. špatně připravený stavební otvor. Dalším nešvarem je to, že stavebníci ponechají u usazených oken dlouhodobě odhalenou montážní pěnu, která je vystavena povětrnostním vlivům, slunečním paprskům, čímž ztrácí svoje izolační vlastnosti. Ochranná fólie někdy není použita vůbec, nebo špatně, tudíž netěsní, neizoluje tak, jak má,“ vysvětluje Pavel Kašpar z firmy Vekra.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně usadit okna

Dříve byly stavební otvory unifikované pro okna standardizovaných rozměrů. Kdo si dnes pořídí okna vyráběná na sklad, musí počítat s tím, že přizpůsobení...

Výběr článků

Načítám