Hlavní obsah

Jak se zbavit vosku na ubrusu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou chvílemi pohody a romantiky, téměř neodmyslitelně k nim patří zapálené svíčky, a to i v domácnostech, kde se s otevřeným ohněm člověk jindy nesetká. Často ovšem tato romantika po sobě na látkovém ubrusu zanechá stopy v podobě skapaného vosku. Poradíme vám, jak se jej zbavit.

Foto: Profimedia.cz

Starobylý svícen umístěný na sváteční tabuli jen tak vypadá dekorativně. Ovšem co potom s voskem nakapaným na ubrus?

Článek

Prvním krokem k úspěšnému odstranění vosku z tkanin je nechat jej zaschnout. Snažit se likvidovat ještě horký, tekutý vosk z povrchu znamená jen kalamitu ještě zhoršovat.

Kdo je netrpělivý, může chladnutí vosku uspíšit například pomocí kostek ledu, případně vložením postiženého předmětu do mrazáku.

Seškrábejte, co lze, ale opatrně

Po pevném zatuhnutí je konečně řada na akci. Vezměte si tupý, ideálně příborový nůž a tím se snažte seškrábat maximum vosku. Dejte ovšem pozor, abyste při práci nepoškodili samotnou tkaninu. Jinými slovy, buďte důkladní, ale citliví.

Nastupuje žehlička

V tomto bodě ještě nebudete spokojení. Na látce vám zbyla skvrna tvořená vlákny, do nichž se vosk v tekutém stavu vpil. Na pomoc proto přibereme žehličku. Stále platí pravidlo o citlivosti. Znamená to, že ji nastavíme na nejnižší teplotu.

Postižené místo ovšem na žehlicí prkno neumístíme jenom tak. Podložíme je silnou vrstvou savých ubrousků, papírových kapesníčků či utěrek, kdo se po svátcích vyčerpal ze zásob, může si vystačit i s umně naskládaným toaletním papírem.

Stejný savý materiál, ovšem v tenčí vrstvě, použijeme i na zakrytí voskové skvrny tak, aby žehlička později nepřišla s tajícím voskem do kontaktu.

Tip!
Některé babské rady doporučují použít jako savý materiál i staré noviny. Vzhledem k tomu, že tiskařská barva by mohla pošpinit látku, kterou chceme ošetřit, bude moudřejší nechat noviny jako opravdu poslední možnost. Časopisy pak nepoužijeme vůbec, jejich papír není dostatečně savý.

Skvrnu od vosku po zakrytí z obou stran pomalu přežehlujeme a práci pravidelně přerušujeme, abychom odstranili ty ubrousky či kapesníčky a papíry, které již voskem nasákly, a vyměňujeme je za čisté.

Takto pokračujeme, dokud vosk z materiálu zcela nezmizí.

Mastnotu je nutno vyprat

Ani v tomto okamžiku nebudete spokojení. Vosk je pryč, ale zůstala po něm mastná skvrna. Přirozeně. Vosk je mastný.

Textilii proto nejprve vypereme v pracím prostředku proti skvrnám, kdo jej zrovna nemá, velmi dobře si pomůže odmašťovacím prostředkem z kuchyně, tj. přípravkem na mytí nádobí.

Poté ubrus vypereme již normálním způsobem, k bílému ubrusu určitě přidáme ještě bělicí přípravek, abychom se zbavili i stop po zabarvení voskem.

Anketa

Míváte na Štědrý den na sváteční tabuli svícen?
Ano, pravidelně.
76,1 %
Svícen ne, adventní věnec.
10,6 %
Jak kdy.
2,8 %
Obvykle ne.
3 %
Ne. Už není, kam by se vešel.
3,8 %
Ne. Není to bezpečné.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1850 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně pověsit televizi na zeď

Zatímco v minulosti bývalo zvykem zakomponovat televizi do obývací stěny, později si vydobyla právo na vlastní televizní stolek, aby ji na něm mohly doprovodit...

Výběr článků

Načítám