Hlavní obsah

Jak mít v podkroví dobré klima, světlo i styl

Půdní prostor vyžaduje izolaci střechy, díky níž dosáhneme výrazných energetických úspor. Stranou nezůstávají ani kvalitní střešní okna se stíněním. A jaký nábytek se nejčastěji uplatní pod šikmými stropy? Ten, který je vyrobený na míru.

Foto: Velux

K prosvětlení a dokonalému výhledu vede spolupráce fasádního a střešního okna.

Článek

Přehřívání v létě a tepelné úniky v zimě bývají problémem především u starších domů. Ať už použijeme minerální, foukanou, stříkanou apod. izolaci, se správně zaizolovanou střechou dosáhneme komfortního mikroklimatu v celém domě.

„Ideálně použijte tepelnou izolaci do šikmé střechy na úrovni 300 mm a více podle nároků na energetickou náročnost stavby,“ radí Karel Sedláček, technický poradce divize Isover Skupiny Saint-Gobain.

Můžeme sáhnout i po ještě vyšších tloušťkách. Existuje pro to několik důvodů: když se rozhodneme pro méně jakostní izolační materiál, použijeme ho ve větších tloušťkách. U pasivních staveb se tloušťky izolace v šikmé střeše obvykle blíží až k 500 mm. V některých případech vyšší tloušťka tepelné izolace kompenzuje tepelné mosty vzniklé vlivem konstrukce krovu.

Slabý článek domu? Půda. Zateplete ji

Jak na to

Pozor na chyby

Máme-li v domě klasický krov zateplovaný minerální izolací, zaměříme se hlavně na mezery mezi krokvemi, které nemusí být stejně velké.

„Tomu by měly být přizpůsobeny i jednotlivé pásy izolačního materiálu. Neměly by mezi nimi vznikat škvíry,“ upozorňuje Sedláček.

Foto: Knauf Isolation

Supafil Loft je minerální foukaná izolace z minerální vlny bez obsahu pojiva určená k nafoukání do nových i stávajících otevřených podkrovních a půdních prostor.

Dalším důležitým bodem je aplikace parozábrany, speciální fólie, která zabraňuje, aby se do konstrukce dostala voda.

„Musí být na všech místech spojena parotěsně páskou nebo tmelem. Jinak riskujete, že v izolaci bude kondenzovat voda, která se vsákne do krokve či vaty a způsobí vznik fleků na zdi a růst plísní,“ varuje Karel Sedláček. Samozřejmě v parozábraně nikde nesmí být díry!

Pro izolaci šikmé střechy svépomocí doporučuje architektka Tereza Vojancová ze společnosti Ursa zateplení zdola.

„Jde o standardní osvědčenou metodu, kterou je možné realizovat za jakéhokoliv počasí, a není třeba manipulovat s těžkými konstrukčními díly. Postup je vcelku snadný i bez podrobného zaškolení, pozitivem je také relativně nízká cena,“ dodává.

Jak zabránit tepelným ztrátám domu

Jak na to

Zateplení šikmých střech shora se provádí jen někdy, a to většinou z estetických důvodů.

„Nadkrokevním zateplením přiznáváme v interiéru krokve, dále vyhoví domům s malou světlou výškou podkroví, kdy není možné jít moc dolů s podhledem. Pokud je ve stávající konstrukci funkční parotěsnicí vrstva, není pro rekonstrukci nutná demontáž původních nižších vrstev střechy,“ popisuje Tereza Vojancová. Nevýhodou je o něco vyšší cena a náročnější práce prováděná na střeše domu.

V létě stín, v zimě výhled

V podkrovních místnostech orientovaných jižně a západně sluneční svit zahřívá vzduch na vysokou teplotu. Nezastíněné okno propouští až 88 % slunečního záření, které se dále odráží od nábytku i stěn.

Proto zvolíme účinné stínění, nejlépe exteriérové (žaluzie, screenové rolety, markýzy), které odrazí až 80 % paprsků. K zastínění větších oken se nejlépe hodí lamely ve tvaru ,Zet‘. Zajímavou vychytávkou venkovních žaluzií je dvojité naklápění lamel. Dolní částí si klidně zastíníme televizi nebo počítač a horní částí proniká dostatek světla.

Klima pod střechou příznivě ovlivní i např. mobilní klimatizace, sofistikovanější řešení představují čističky vzduchu s chladicím ventilátorem.

Špatně vybraná klimatizace se může změnit ve žrouta peněz

Tipy a trendy

V půdních prostorách oceníme více samostatných oken, trendem jsou kombinace fasádního a střešního okna, které prosvětlí i tmavší zadní části místnosti. Okna je možné zabudovat do sestavy vedle sebe i nad sebe, sestava několika oken integrovaných do jednoho rámu urychluje stavební práce.

U starších domů se nemusíme vzdávat vikýřových oken. Jejich svislá poloha nijak nezhoršuje izolační vlastnosti skla, takže předchází přehřívání interiéru. „Vikýřová okna poskytují dobrý výhled, lehce se udržují, jsou snadno přístupná. Je ale třeba počítat s tím, že jejich usazení vyžaduje rozsáhlejší stavební práce v případě, že vikýř bude nutné teprve vystavět,“ říká Pavel Kašpar, manažer montáží značky Vekra.

Foto: Vekra

Před vybudováním nového vikýře si ověříme, jaké řešení stavba dovoluje, a zkontrolujeme stav střechy a krovu.

Další z variant, jak vpustit do podkroví více světla, jsou světlovody, a to pro ploché a šikmé střechy, dokonce i pro fasády. Využijeme je v tmavých zónách dále od oken a v šatnách, na chodbách, v předsíni. Světlík nahradí střešní okno či světlovod na ploché střeše.

Nábytek pod šikmé plochy

Není-li v podkroví místa nazbyt, vyplatí se investovat do skříní zhotovených na míru konkrétnímu prostoru, který může být i poměrně členitý.

Rafinované podkroví v secesním domě nabízí hravý design

Tipy a trendy

Pro skříňky, stoly, koupelnové desky s umyvadlem využijeme výklenky, nízké skříňky pod hranou šikmin poslouží zároveň jako lavice k sezení. Šikminám do strany i do hloubky přizpůsobíme tvar horních skříněk, upravit lze nástěnná zrcadla, dveře i police.

Foto: Dřevojas

Atypický koupelnový nábytek Invence se zkosenými liniemi je navržen tak, aby jeho ergonomicky tvarované čelo kopírovalo lidskou postavu a vytvářelo místo pro kolena.

Opticky menší prostor oživí vybavení, textilní a bytové doplňky světlých a lesklých barev, přičemž tmavší odstíny situujeme co nejblíže k oknům.

Je-li interiér příliš členitý, pocitově ho propojíme shodnými odstíny podlahové krytiny a koberců s barvou obkladů a nátěrů na stěnách.

K osvětlení ústředního místa v nočních hodinách využijeme centrální svítidlo, vhodně rozmístíme stolní i stojanové lampy. Na přiznaných trámech k romantické či slavnostní atmosféře přispějí LED světelné pásky.

Výhody izolace
Náklady na tepelné izolace činí 3 až 5 % investičních nákladů na vestavbu podkroví, které se za několik let vrátí díky nižším výdajům na provoz domu.
Úspora v řádech desítek tisíc korun vznikne méně častým používáním klimatizace v horkých letních dnech a snížením vytápění v zimních měsících.
Na zateplení lze čerpat dotaci z programu Nová zelenám úsporám.

Anketa

Máte zkušenosti s bydlením v podkroví?
Ano, a jen ty dobré.
46,8 %
Ano, a stálo nás dost peněz, než se v něm dalo rozumně existovat.
30,3 %
Ne, nemám osobní zkušenost.
22,9 %
Celkem hlasovalo 231 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Proměna podkroví secesního domu

Byt v pražské Zborovské ulici je umístěn v podkroví secesního domu. Dispozičně je řešen jako otevřený mezonet 2+kk s terasou. Původní dispozice se zásadně...

Prosvětlete podkroví podle své fantazie

Jak přivedeme denní světlo do obytného prostoru pod střechou? Běžná jsou střešní okna. Komfort bydlení zvýší typ, z něhož lehce vznikne balkon. Do hry zapojíme...

Proměňte starou půdu na stylové podkroví

Proměna půdy v obytné místo bývá zejména pro mladé páry jednou z cest k vlastnímu bydlení. Specifický prostor se šikminami kopírujícími tvar střechy ovlivňuje...

Výběr článků

Načítám