Hlavní obsah

Rafinované podkroví v secesním domě nabízí hravý design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vršovický secesní dům z roku 1900 v Praze prošel kompletní a náročnou rekonstrukcí, jejíž součástí byla i půda, v níž nově vznikly i menší byty. Zařízení jednoho z nich se ujala designérka Hana Čermáková a pozvala nás k zhodnocení své práce.

Foto: Lukáš Hausenblas

K posezení v jídelním prostoru slouží černý kovový nábytek pořízený v Home Horeca. Dřevěná deska stolu se hezky doplňuje s dubovou podlahou.

Článek

S Hankou spolupracujeme delší dobu a musíme konstatovat, že se jí to i tentokrát povedlo. Při zařizování bytu pro ni nebyl ani tak limitující menší počet metrů, jako spíše netypický podkrovní prostor se zkosenými zdmi.

Byt byl určený k pronajímání a jeho majitelé chtěli vytvořit moderně vyhlížející svěží interiér, který bude vhodný pro jednu až dvě osoby. Aby nepůsobil stísněně, bylo v něm vše, co vyžaduje komfortní bydlení, a ještě se tam vešly úložné prostory, to už chtělo hodně přemýšlení.

Prostor s plochou 67 metrů čtverečních a dispozicí 2+kk je rozdělený na ložnici s pracovním stolkem a hlavní obytnou místnost s jídelnou, kuchyní a s odpočinkovou zónou. Dále je v bytě koupelna se sprchovým koutem a pračkou a prostorná chodba s vestavěnými šatními skříněmi.

Foto: Lukáš Hausenblas

V chodbě převažuje bílá barva s akcenty černé.

Aby designérka vyhověla požadavku na moderní design, zvolila bílý základ v kombinaci s černou a šedou barvou, oživující akcent dodává žlutá barva použitá na doplňcích.

Hnědé přírodní odstíny přináší dřevěná dubová podlaha a nábytek, dlažba a obklady v koupelně i ve vstupní chodbě jsou laděné do šeda.

Funkčně stoprocentní

Hluché místo pod podkrovním zkosením nakonec Hanka šikovně využila k umístění úložných prostor, přičemž na první pohled není vůbec patrné, že se jedná o skříňky.

Na linii šedých vestavěných skříněk totiž navazuje obklad za postelí ve stejné výšce a s imitací naznačující dělení dvířek skříní. V obýváku je toto místo vyplněné stejnými skříňkami, které jsou tentokrát bez dvířek a slouží jako police.

Foto: Lukáš Hausenblas

Díky promyšlenému systému úložných prostor mohla designérka vytvořit hezký a nábytkem nezahlcený prostor, který působí velmi svěže a mladistvě.

Ze zkosení vytěžila designérka maximum a využila ho také k rafinovanému umístění černých kovových svítidel od firmy Aulix v trubkovém designu, který se v interiéru několikrát opakuje, a to i na konstrukci jídelních židlí, a dokonce i na kuchyňské baterii. To jsou detaily, které činí interiér hravý a atraktivní.

Dalším velkým plusem podkroví jsou velkoplošná střešní okna, jež do něj vnášejí velkou dávku denního světla a také poskytují pěkné výhledy na staré vršovické střechy.

Před horkem v létě a chladem v zimě chrání motorově poháněné plisé rolety značky Louver. Požadovanou teplotu ale v bytě jistí i klimatizace.

Autor: Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám