Hlavní obsah

Elegantní bezpečnostní dveře? Žádný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že při výběru vchodových dveří musíte vybírat mezi funkčností a hezkým vzhledem? Nemusíte! Stylové dveře mohou být rozhodně i bezpečnostní a z jejich vzhledu to vůbec nepoznáte.

Foto: VPtrend

U moderních dveří hrají prim čisté linie a stylový design, které jim dodají jedinečnost.

Článek

Každý domov by měl být bezpečným místem. „Pocit bezpečí potřebujeme všichni, i když si to třeba nemyslíme. Naše tělo vše podprahově vnímá a potřebuje kvalitní odpočinek a regeneraci. V okamžiku, kdy něco za dveřmi zašustí a my jsme najednou v napětí, je to špatně,“ vysvětluje psycholožka Jana Zlámalová.

Základem jsou tak kvalitní bezpečnostní dveře. Jenže jaké? Bezpečnostních tříd je celkem šest (RC1 - RC6) a platí, že čím vyšší číslo je, tím lepší je odolnost dveří.

„Bezpečnostní třída u vchodových dveří znamená, do jaké míry jsou konkrétní dveře schopné odolávat soustředěné snaze o jejich překonání, tedy co všechno prvky bezpečnosti musí vydržet,“ říká Stanislav Obyt, obchodní ředitel společnosti VP trend.

Pro každou třídu je tak stanoven druh nářadí a čas, po který musí dveře odolávat pokusu o překonání.

Která třída je ta pravá?

Na jedničku raději zapomeňte. Ta je sice nejlepší známkou ve škole, ale u dveří je to jinak. Odolnost dveří první bezpečnostní třídy (RC1) je totiž mizivá.

„Dveře bezpečnostní třídy 2 obstojí před zlodějem, který se pokouší o vloupání s použitím základního nářadí a fyzického násilí. Chrání je také vícebodový zámek s trny proti vysazení,“ popisuje Martin Dozrál, generální ředitel společnosti Solodoor.

Dveře RC3 odolají zloději, který se je pokouší překonat páčidlem a dalším ručním nářadím včetně mechanické ruční vrtačky. Disponují také vícebodovým bezpečnostním zámkem a součástí instalace jsou i speciální třídílné panty s integrovanými trny proti vysazení.

Foto: Next

Dveře SD111 jsou certifikované ve 4. bezpečnostní třídě.

Podle některých odborníků pro rodinný dům či byt postačí dveřní výplně RC2, jiní doporučují sáhnout po třetí bezpečnostní třídě.

„Teprve zde začíná ochrana domácnosti, na kterou je možné se spolehnout,“ říká Jaroslav Pecka, ředitel společnosti Next. Dveře bezpečnostní třídy RC4 nabízejí ještě účinnější zabezpečení bytů a domů, pro soukromé nebo firemní objekty je tato třída obvykle maximem.

Pandemie mění naše požadavky na dveře a jejich otevírání a zamykání

Tipy a trendy

Pro představu, např. dveře Next SD 101, které spadají mezi RC3, mají 17 jisticích bodů, integrovaný mnohabodový bezpečnostní zámek dveří chráněný zesíleným ocelovým plechem a celé dveře jsou zasazeny v tuhé ocelové kostře s oboustranným pancéřováním.

Next SD 111 bezpečnostní třídy 4 jsou zajištěny vedle veškerého zabezpečení třetí třídy až 23 jisticími body.

Rodinný byt versus rodinný dům

Další vlastnosti vchodových dveří se liší podle toho, jestli jde o dveře do bytu, nebo do rodinného domu.

Zatímco dveře do bytu jsou v interiéru bytového domu, dveře do domu musejí odolávat klimatickým vlivům, střídání tepla a zimy, slunečnímu svitu, dešti, mrazu, sněhu. Tomu odpovídá jejich odlišná konstrukce.

Liší se např. tloušťkou. Zatímco dveře do bytu jsou tlusté např. 42 mm, stejné pro rodinný domek budou mít 74 mm. „Dále se liší počtem jisticích bodů a povrchy,“ říká Jaroslav Pecka. Pro exteriér se hodí např. vysokotlaký laminát, pro interiérové vchodové dveře lze použít obyčejné lamino.

Podle čeho vybírají zákazníci vstupní dveře. Dělají to dobře?

Tipy a trendy

„V panelovém nebo činžovním domě je u vchodových dveří do bytu ze zákona dána povinnost, že musí jít o certifikované požární dveře,“ upozorňuje na další rozdíl Jaroslav Pecka.

Z uživatelského hlediska je důležitá rovněž hluková izolace. U bezpečnostních dveří do domu ocení majitelé spíše tepelnou izolaci.

Důležité jsou i další prvky

Nezapomínejte na výběr kvalitního zámku! Vybírejte výhradně s cylindrovou vložkou, která odolá odvrtání a vyhmatání planžetou.

„Důležitá je také bezpečnostní třída vložky, která má odpovídat stejné bezpečnostní třídě zabezpečení samotných dveří a zárubně, případně může být i vyšší třídy,“ doplňuje Stanislav Obyt.

Zároveň si pohlídejte i to, aby byl zámek opatřen bezpečnostním kováním, který se od klasického liší kvalitou použité oceli. Ideální je kombinace s bezpečnostním kováním a překrytím zámkové vložky. Překrytí chrání proti odvrtání a vylomení.

Foto: VPtrend

Bezpečnostní by mělo být i kování. Zajímavou volbou přitom může být např. bezpečnostní kulatá rozeta o průměru 54 mm, která je z materiálu odolného proti odvrtání, rozlomení a vytržení.

Pro zvýšení komfortu a pocitu bezpečí jsou k dostání i další doplňky, např. digitální kukátka, kamera v kukátku, otevírání dveří pomocí karty nebo otisků prstů.

Při pořizování nových bezpečnostních dveří vyměňte také zárubně. „Bezpečnostní zárubně u bytových dveří jsou tvořeny profilovými rámy z oceli, jsou větší tloušťky než u klasických dveří a jsou vylité betonem,“ doplňuje Stanislav Obyt.

Nakupujte u specialistů

Ani u bezpečnostních dveří nemusíte rezignovat na design. Na výběr jsou různé materiály, nejčastěji se setkáte s plastem, hliníkem, sklem a dřevem. Vybírat lze z nepřeberného množství dekorů, prosklení a barevných variant. U kvalitních výrobců máte možnost materiály různě kombinovat.

Na nákup se vydejte do některé ze specializovaných prodejen. Výplň dveří je lepší nechat si vyrobit na míru. Také montáž raději přenechte odborníkům. Jen tak si zajistíte kvalitní ukotvení, funkčnost a odpovídající záruku.

Anketa

Znáte bezpečnostní třídu svých dveří?
Ano, samozřejmě.
39,3 %
Někde to máme v dokumentaci...
9,9 %
Nemám ponětí, jakou mají třídu.
50,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 333 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Stylové dveře umocní hodnotu bytu

Myslete na detail – tato poučka platí jak při rekonstrukci bydlení, tak při stavbě domu. Můžete vsadit na kvalitu i luxus, když ale podceníte takové doplňky,...

Vstupní dveře hlídají teplo i domov

Odolnost proti povětrnostním vlivům, normou daný prostup tepla a bezpečnost proti vetřelcům – to jsou hlavní nároky na vchodové dveře, ať už jsou z plastu,...

Výběr článků

Načítám