Hlavní obsah

Dream Team - Mistři dílny: Rozptýlí dětské pacienty stomatologie lépe letadlo, nebo raketa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětský koutek v čekárně stomatologické kliniky pražské fakultní nemocnice v Motole potřebuje upravit tak, aby se v něm malí pacienti cítili lépe a něčím se zabavili. Vybavení pro tento prostor měl jako další úkol červený i modrý tým soutěžící v pořadu Dream Team - Mistři dílny.

Dream Team - Mistři dílny: Dětský koutek v čekárně stomatologické klinikyVideo: Archiv pořadu Dream Team - Mistři dílny

 
Článek

Po definitivním vyřazení dvou účastníků soutěže se zbývající desítka sešla před porotou, aby se znovu rozlosovala do dvou družstev po pěti a vyslechla si nové zadání od hostujícího člena poroty, který doplnil stálou dvojku Kamilu Douděrovou a Šimona Cabana. Tentokrát se k nim přidala Pavlína Danková, vedoucí odboru komunikace a tisková mluvčí FN Motol.

„Rádi bychom zaplnili dětský koutek, který je součástí čekárny stomatologické kliniky,“ uvedla s tím, že očekávají hernu s dostatkem interaktivních hraček, aby se děti zabavily a zapomněly na to, co je čeká. „Pacientům je nejčastěji od dvou do šesti let, ale to nemusí být limitující,“ dodala a připomněla, že by ocenili omyvatelnost použitých materiálů.

Foto: Archiv pořadu Dream Team - Mistři dílny

Letadélko pro děti mělo otáčivou vrtulku vyrobenou bezpečně z pěny.

Červený i modrý tým měl pět hodin na to, aby vymyslel a vyrobil dětskou hernu v prostoru o daných rozměrech: šíře 3,5 m, výška 2,2 m, hloubka 3 m.

Raketa a letadlo

Červený tým se pustil do realizace projektu, který vyšel z návrhu Milady. Hlavním prvkem je model rakety, do jejíhož nitra si mohou děti zalézt, a v prostoru kolem by měly levitovat planety sluneční soustavy.

Také modrý tým podlehl vábení vznášet se v oblacích, a tak se rozhodl pro Pavlův plán postavit dětem letadlo, které doplní interaktivními prvky převzatými především z původního projektu od Gábiny.

Dream Team - Mistři dílny: Motokáry Beran a Orel otestoval pilot F1 Tomáš Enge

Jak na to

A právě proto, že jsou si oba projekty ve své podstatě dost podobné, nastal ve skladu doslova lítý boj o materiál.

Jak se stavěla raketa

Pro červené bylo zásadní ukořistit především dřevo jako základní stavební materiál pro konstrukci rakety. Z dřevěných desek vyřezali velké kruhy, tvořící její dno, které vystlali měkkým polystyrenem, obaleným do vesmírně stříbrné látky. Dále zručně vyřízli obruč, jejíž hrany zjemnili pěnovou izolací na potrubí. Ta tvoří v horní části válce těla rakety pomyslný strop.

Ze dřeva s barevným polepem jsou i postranní stabilizační křídla. Jednotlivé horizontální části spojili dřevěnými hranoly, ke kterým jsou přibité čtyři pružné dřevěné lišty, plynule přecházející do špičky. Ta zůstává jen naznačená, aby bylo vidět do útrob rakety. Lišty jsou nahoře spojené panty, na nich je posazený malý plastový kužel.

Pro opláštění trupu byla použita modrá odlehčená PVC deska, kterou ke dřevu připevnili kovovými sponkami pomocí nastřelovačky. Do ní pak vyřízli rovněž kruhový otvor jako vchod a její povrch ozdobili drobnými žlutými hvězdičkami.

Stavbu rakety si vzala na povel Milada, která měla k ruce Míru a Adama. Michal a Ivana se soustředili na výrobu různých interaktivních prvků: Michal jako konstruktér, Ivana se ujala především lakýrnických prací. „Vyrobili jsme hodiny, spoustu balonků, v podstatě planet, které procházejí trubicemi, a planetové počítadlo,“ vypočítává Ivana.

Letadlo ze sudu

Duchovní otec myšlenky veselého letadla, které se stalo ústředním prvkem projektu modrých, byl Pavel, a tak se ujal jeho výroby. Respektive výroby jeho kabiny s podvozkem, které vytvořil ze sudu, a vrtule. Tu „pilot letadla“ roztáčí pohybem kliky umístěné po straně.

Aby vyhověl požadavku na bezpečnost, vyrobil vrtuli z měkkého polystyrenu. To mu ovšem zabralo většinu času, a tak se realizace všeho ostatního, včetně vyřezávání, broušení a polepování čtyř křídel, musel chopit zbytek týmu.

Dream Team - Mistři dílny: Zahradní set s grilem prověřil řemeslnou zručnost účastníků

Jak na to

Tomu velel Roman, který musel tentokráte hodně pomáhat svým souputnicím Gábině, Lídě a Pavle, jež nemají tolik zkušeností s prací na profesionálních truhlářských strojích.

Krom toho stihl precizně vyříznout flexou otvor do sudu – tedy budoucí kabiny letadla –, poopravit špatně vyměřený a nařezaný materiál na sestavení taburetek a předkreslit stěnu, na kterou pak bylo letadlo instalováno.

Instalace děl

Když došlo na instalaci děl, bylo třeba nejprve natřít stěny, k nimž týmy svá díla připevnily, respektive umístily. U červených se práce ujala Milada, jež dala stěně základní modrý nátěr šumrováním, poté domalovala barevné planety.

Barvami oblohy zazářila i stěna modrých, kde se výmalby podle Romanova nákresu chopila Lída. Před těmito idylickými kulisami se pak odehrála velice hektická instalace…

Dream Team - Mistři dílny: Hodí se do butikového hotelu lustr ve tvaru šišky, nebo vážky?

Jak na to

Modří na poslední chvíli dodělávali chybějící stoleček, jehož základem se stal buben, červení ladili detaily.

Protože byly oba projekty opět velmi dobře pojaté, nebylo rozhodnutí porotců vůbec jednoduché a v průběhu celého dne se jejich sympatie přelévaly od jednoho týmu k druhému. Nakonec však zůstali více „při zemi“ a vítězství přiřkli týmu modrých, tedy letadlu.

„Zpočátku mi víc vyhovoval návrh červeného týmu, měla jsem k němu blíž, ale realizace dopadla tak, že jsem dala hlas modrému týmu,“ vysvětlila svou volbu tisková mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Pořad Dream Team – Mistři dílny můžete sledovat každé pondělí ve 20:15 na Primě.

Anketa

Líbí se vám více letadlo, nebo raketa?
Letadlo
86,3 %
Raketa
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 240 čtenářů.

Tip Pepy Libického: Hrací koutek pro děti

Jako děti jsme stavěli vždy nějaký bunkr. Byl to pro nás takový dětský koutek. Doba se posunula a pro děti se dá dnes pořídit spousta zajímavých koutků, ale pokud se pustíte do výroby sami, vaše děti to určitě ocení.

Důležité je však dbát na materiály a barvy, které jsou zdravotně nezávadné, a při stavbě prvků na hraní myslet na bezpečnost. Každý koutek by měl mít část na hraní i část na odpočinek. Umístěte tam prvky, které rozvíjejí fantazii a třeba i takové, které si snadno děti mohou přestavět podle svého.

Zde je malý tip na kostku, která může sloužit ke hře, jako je třeba Člověče, nezlob se, a zároveň poslouží jako stavebnice. Stačí nařezat kusy hranolu, obrousit je a natřít zdravotně nezávadnou barvou a na některé domalovat nebo nalepit puntíky jako na hrací kostku.

Reklama

Související články

Inženýr v důchodu si doma vyrobil výtah

Nedůvěra vlastní rodiny byla patrně největší překážkou, jíž musel čelit 84letý důchodce z čínského města Wej-fang, když se rozhodl postavit si doma výtah....

Výběr článků

Načítám