Hlavní obsah

Inženýr v důchodu si doma vyrobil výtah

Nedůvěra vlastní rodiny byla patrně největší překážkou, jíž musel čelit 84letý důchodce z čínského města Wej-fang, když se rozhodl postavit si doma výtah. Navzdory pochybovačům se mu dílo podařilo a on tak nemusí chodit z patra do patra po schodech. Rodina je na něj nyní pyšná.

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský penzista si postavil doma výtahVideo: AP

 
Článek

Byt v patře měl pro 84letého důchodce a jeho ženu jednu velkou nevýhodu, a tou byly schody. S postupujícím věkem jejich zdolávání bylo oběma starouškům čím dál více na obtíž. Naštěstí si ale muž, jehož jméno agentura AP neuvádí, věděl rady.

Než odešel do důchodu, pracoval ve firmě, která staví výtahy, a tak pro něj bylo řešení nasnadě. Jak ale přiznává jeho vnučka, jíž agentura cituje jako slečnu Čangovou, rodina měla o jeho nápadu zpočátku značné pochybnosti.

„Když nám o tom dědeček poprvé řekl, byli jsme nejistí. On ale trval na svém, a tak jsme mu ustoupili,” říká.

Šikovná maminka vyrobila pro dceru z obyčejné skříňky skvělý domek pro panenky

Jak na to

Práce na výtahu zabrala inženýrovi v důchodu necelý rok. Výtah má zhruba metr čtvereční plochy a umístěný je prakticky, do rohu dvojice místností, které jsou pod sebou.

Bezpečnost zajišťují vrátka, která muž zachránil ze starého domu. Kapacita výtahu je pouze jedna osoba. Dílo ale bez problémů funguje a jeho autor se nyní těší zaslouženému uznání.

„Nečekali jsme to, ale opravdu to zvládl dokončit. Jsme velice hrdí,” rozplývá se nyní nad šikovností svého dědečka slečna Čangová.

Anketa

Také vás někdo z členů rodiny překvapil svou zručností a šikovností?
Ano, zažili jsme to.
27,1 %
Ani ne, my o šikovnosti svých příbuzných dobře víme.
59,2 %
Ne, u nás nikdo zručný není a do ničeho se nepouštíme.
8,9 %
Ne, u nás se odehrálo jen několik debaklů.
4,8 %
Celkem hlasovalo 1736 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám