Hlavní obsah

Dostatečný pitný režim je pro psy v horkých dnech zásadní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušení chovatelů psů vědí, že v horkých letních dnech musí myslet na zdraví a potřeby svých čtyřnohých kamarádů ještě ve větší míře než na své. Je však stále hodně majitelů, kteří na tuto zásadu zapomínají a jejich zvíře pak zcela zbytečně trpí. Základem je dostatečný pitný režim, zvíře by mělo vypít až dvojnásobek toho co obvykle.

Foto: Yoggies

Stejně jako u lidí i pro psy je v horkých dnech základem všeho pitný režim.

Článek

Omezený pohyb a stín

V horkých dnech omezte pohyb psa na nezbytné minimum a snažte se mu dopřát možnost strávit co možná nejvíce času ve stínu.

Na druhé straně, protože bude více pít, znamená to chodit s ním i častěji ven. Zadržování moči by mohlo vést až k akutnímu selhání ledvin.

Pitný režim

Stejně jako u lidí, i u psů je v horku pitný režim naprosto zásadní. Za normálních okolností je doporučené množství 50 ml vody na každé kilo hmotnosti zvířete.

V letních horkých dnech je ale toto množství potřeba zvýšit, a to až na dvojnásobek. Voda psa nejen ochlazuje, ale je důležitá rovněž pro vyplavování toxinů a správnou funkci ledvin.

Foto: Astoreo

Zvířatům udělá dobře chladicí podložka. Obsahuje netoxický vodní gel. Stačí ji položit na nejchladnější místo v místnosti nebo venku do stínu. Díky gelu se sama aktivuje v okamžiku, kdy si na ni zvíře lehne. Cena 149 Kč (30x40 cm) resp. 399 Kč (60x80 cm).

Není jedno odkud a co pije

S tím, že pes hodně pije, si ale zodpovědný chovatel nevystačí. Například voda z louží je akorát tak cestou k žaludečním potížím. Totéž platí o rybnících se stojatou vodou.

I doma je třeba být velmi pečlivý ohledně pití a v horkých dnech vymývat misku alespoň dvakrát denně, aby se v ní nestihly množit bakterie.

Pozor na letní vedra se psy. Tímhle svému chlupáčovi uděláte radost

Jak na to

„Jako doplněk stravy se určitě vyplatí pejskovi preventivně dávat zvířecí probiotika a prebiotika, která pomáhají posilovat zažívání a celkovou imunitu. V létě by při venkovním venčení mělo být samozřejmostí, že budete mít pro pejska cestovní picí lahev, “ dodává Jiří Švihálek, odborník na výživu psů a koček z Yoggies.cz.

Pokud jste s sebou misku s vodou zapomněli, volte jako náhradní zdroj alespoň tekoucí vodu, tedy řeku nebo potok.

Foto: Krmiva Pučálka

Cestovní miska Aminela béžová 3 l za 169 Kč a cestovní lahev na vodu Nobby 250 ml za 59 Kč.

Kdy krmit

V létě to může vypadat, že pejsek míň jí. Ale často je to dáno vedrem.

„Psi nemají potní žlázy, takže se nepotí a horko tudíž snášejí hůře než lidé. Ve vedru se pes ochlazuje tak, že rychleji dýchá a má vyplazený jazyk. Tato činnost může zapříčinit u zvířete ztrátu energie a apetitu. Zkuste proto krmit spíše v chladnějších částech dne, tedy ráno nebo večer. Pejska nechávejte přes den v místnostech s dostatkem stínu a cirkulací čerstvého vzduchu. Případně mu nechte zapnutý větrák,“ uzavírá Kateřina Gottfriedová, zástupkyně značky Prominent.

I psi mohou mít zažívací problémy. Víte, jak je v takové době krmit?

Jak na to

Nestříhat! Srst je izolace

Ač to zní jako paradox, v létě není dobré nechat psy stříhat. Je to proto, že srst jim slouží jako izolační vrstva.

Jak potvrzují odborníci, psi s hustou srstí se ve skutečnosti zahřívají pomaleji než ti, kteří mají srst kratší a řidší.

Jak rozpoznat, kdy je mu zle

Nejčastějším problémem psů v horku může být přehřátí nebo dehydratace.

Přehřátí se projeví obtížemi při dýchání a může se dostavit i malátnost. V takovém případě dejte psa do stínu, ideálně někam, kde je například keramická či kamenná dlažba, pomoci ovšem může i vlhký hadr. Důležité je psa ochlazovat postupně, nikoli šokem. (Na ledovou sprchu rovnou zapomeňte!)

Podlahy pro psí a kočičí mazlíčky

Tipy a trendy

Dehydratace se pak projevuje barvou dásní. Pokud je má vybledlé a po jemném stisknutí nemají příliš tendenci zčervenat, může to být příznakem, že má nedostatek tekutin. Jinou možností je psovi stisknout a jemně vytáhnout kůži za krkem.

Pokud se po povolení rychle vrátí do původního stavu, je zvíře v pořádku. Pokud se však kůže vrací na své místo pomalu, je to opět velmi pravděpodobně proto, že je dehydrované a je třeba mu nabídnout něco k pití.

Pozor na zkažené krmivo

v horkých dnech se nesnědené krmivo začne v misce velice rychle kazit. Proto je poté, co pes dojí, urychleně zlikvidujte a nenechávejte je na dobu „až bude mít chuť”.

Pozor na přehřátí v autě

Ačkoli i policie pravidelně varuje před ponecháváním malých dětí a psů bez dozoru v zaparkovaném autě, každoročně se vždy najde dost lidí, kteří se takové neohleduplnosti dopustí.

Je-li horký den, může se prostor za okny auta stojícího na přímém slunci rozehřát na teploty přesahující 50 °C. Ponechat psa v takových podmínkách je týrání.

Foto: Prominent

Pes do rozpáleného auta nepatří a už teprve není možné jej ponechávat v autě na přímém slunci samotného bez dozoru.

Pokud víme, že jedeme nakupovat a do obchodu jej nebudeme moci vzít s sebou, je rozumnější neunavovat zvíře zbytečným cestováním a nechat je raději odpočívat v klidu, doma.

Anketa

Nosíte s sebou na procházku se psem v létě misku s vodou?
Ano, pokaždé!
50 %
Obvykle ano.
12,6 %
Jen když jdeme na delší cestu.
22,7 %
Obvykle ne.
5,6 %
Ne, vždycky se něco k pití najde cestou.
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 198 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak vybrat pro psa správný cvičák

Každý pes potřebuje alespoň základní výchovu a výcvik. O tom snad už dnes nikdo nepochybuje. I když jsou občas slyšet hlasy, že některá plemena se zkrátka...

Výběr článků

Načítám