Hlavní obsah

Vyrobte si námořnický kapsář do koupelny

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktický závěsný kapsář pro ukládání toaletních drobností se hodí třeba do koupelny na chatu. Závěs má snímatelné kapsy, připevněné suchým zipem, knoflíky nebo vázacími stužkami. Takovéto mobilní provedení nám umožní případné přeskupení, nebo i doplnění dalších kapes podle potřeby.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Variabilní kapsář do koupelny

Článek

Tip

Kombinací různých kanafasů a jejich vodorovným, šikmým či svislým kladením dosáhneme mnoho variací a obměn.

Postup
1. Podkladový obdélník nebo čtverec a kapsy můžeme ušít v kombinaci dvou kontrastních látek, nebo ze dvou různých kanafasů. Předem si vyzkoušíme umístění a tvar kapes. Ty nastříháme tak, aby se do nich vešly naše hřebeny, kartáče, mýdla, spony a další často používané předměty.
2. Do kapsy ve tvaru psaníčka můžeme ukládat drobnosti – sponky, bižuterii, náušnice, náhrdelníky. Ustřihneme obdélník látky v dvojité délce, přeložíme jej lícem dovnitř a navrch nastehujeme vatelín. Vše po stranách sešijeme, jen kousek necháme otevřený.
3. Nesešitou částí obrátíme kapsu do líce a otvor zapošijeme. Z látky a vatelínu ustřihneme trojúhelníkovou klopu, kterou sešijeme pouze po stranách a stranu se špičkou ozdobně olemujeme proužkem kontrastní látky. Proužek přišijeme z líce a obrátíme jej přes okraj do spodu. Špičku mírně založíme, vytvarujeme a prošijeme.
4. Lemování pak obrátíme přes okraj klopy na druhou stranu, založíme a ručně zapošijeme. Dlouhý pruh kapsy složíme na větší a trochu menší části a po stranách kapsu nenápadně sešijeme. K hornímu okraji přišijeme klopu a k zadní části poblíž horního hřbetu dlouhý pruh suchého zipu.
5. Kombinovanou kapsu pro šampon a kondicionér nebo pro kartáče ušijeme také ze dvou vrstev látky a jednoho vatelínu. Nejdřív ušijeme základní obdélník stejně, jako u kroku 2. Pak jej lehce vyžehlíme napařovací žehličkou. Z dvojnásobné šíře ušijeme dutinku pro držení lahviček.
6. Na základním obdélníku vyměříme umístění držícího pruhu a ve středu jej prošijeme k základu. Vyzkoušíme objem lahviček a teprve pak přišijeme i postranní části. Spodní díl podkladového obdélníku přehrneme přes dolní okraj držáku a po stranách ho ozdobně připevníme knoflíky.
7. Kapsu na zubní pastu ušijeme stejně, z přeložené látky vyztužené vatelínem. Ustřihneme dlouhý pruh látky, ten složíme na polovinu a vyzkoušíme si výšku spodní přeložky, tvořící kapsu. K okrajům kapsy z líce rovnou na jednoduchou látku přišijeme suchý zip.
8. Všijeme vatelín a okraj kapsy oživíme proužkem kanafasu, který položíme v jiném směru. Ozdobný lem nejdřív přišijeme k líci, pak ho obrátíme přes okraj a na druhé straně zapošijeme. Po stranách kapsu uzavřeme knoflíky. Suchý zip zajistí stabilitu vložených předmětů.
9. Různé hřebeny a nůžky zavěsíme za pásku se žlábkem. Pruh látky sešijeme do dutinky, na niž našijeme suchý zip. Druhou část zipu přišijeme k podkladu. Pruh zvlníme a nalepíme na zip tak, abychom do mezer mohli zasunovat hřebeny. Okraje přivážeme stužkami a pod rukojetě hřebenů všijeme začištěný pruh látky, jako podpůrný žlábek.
10. Spodní podkladovou plochu ušijeme ze dvou vrstev kanafasu, mezi které vložíme vatelín. Díly na sebe položíme, v okrajích nastehujeme a začistíme lemy. Lemovací pásky můžeme udělat různobarevné. K hornímu okraji přišijeme vyztužovací tyčku a ukryjeme ji zapošitím do lemování. Nezapomeneme ani na závěsná poutka. Na podklad vyměříme umístění kapes a přišijeme na něj i druhé díly suchých zipů.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo
Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Variabilní kapsář do koupelny

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám