Hlavní obsah

Na návštěvě v rodinné vile architekta Miroslava Petráně

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár dnů před Velkou pardubickou si na nás našel čas architekt Miroslav Petráň, jinak také předseda představenstva Dostihového spolku, dlouholetý šéf Velké. Dokonce jsme v Pardubicích stihli krátkou procházku poklidnou vilovou čtvrtí u slepého ramene Chrudimky.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Přízemní stavba stojí uprostřed velkého pozemku. Kontakt s přírodou je tu zcela samozřejmý.

Článek

Trasa s odborným výkladem vedla od sídla kanceláře v citlivě zrenovované vile přes návštěvu novostavby podle Petráňova projektu až k opravdu rodinné vile našeho hostitele, kde se kruh uzavřel.

Ve shodě s majitelem

„Vždycky mám dobrý pocit, když se vrátím na místo, které jsme vymýšleli s nějakým záměrem a s odstupem času se potvrzuje, že vše funguje, jak má,“ pochvaluje si realizaci přízemního domu uprostřed velké zahrady, do kterého nás pan architekt po pozvání majitelů zavedl.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Miroslav Petráň je patriot a znalec nejen dostihového sportu. Na obrazu anglického malíře je překážka číslo 16 - Hadí příkop.

„Než jsme se k té sehranosti dostali, tak to taky chvíli trvalo. Původní představu měli majitelé o domu s podkrovím. Ale já jim ho nedoporučoval. I proto, že parcela už není v místě, kde by byla součástí čtvrti s ulicemi mezi prvorepublikovými vilami. Zahrada nemá uliční frontu a aby byl barák nejlépe zasazený do prostředí, bylo by dobré jej udělat naopak odlišný.

Nemluvě o tom, že chodit do schodů je pro každého dříve či později problém. Tak jsem navrhoval: udělejme to všechno v rovině. Navíc je největší výhoda rodinného domu, že se z něho dá vstupovat rovnou do zahrady, do přírody.“

Dům má hned čtyři vstupy. Hlavní vchod s předsíní, vstup francouzskými dveřmi v prosklené stěně na zastřešenou terásku, a další dva na odvrácenou stranu zahrady, kde je další posezení pod pergolou... Zahrada je tu prostorná na všech stranách domu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Z haly je přes předsíň vidět až na vstupní branku rámovanou garáží a tzv. kůlnou, do které je u domu se zahradou vždy co uložit. V Pardubicích se totiž hodně jezdí na kolech (vlevo).

„S investory jsme se domlouvali v klidu a stavbu jsme dotáhli opravdu tam, kam jsme všichni chtěli. Dopadlo to fantasticky.“

Neshody u ledu

Ing. arch. Miroslav Petráň je mimo jiné i autorem rekonstrukce a dostavby populární pardubické hokejové haly. Jeho další srdeční záležitost, protože tu hokej za dorost (s Martincem, Crhou a dalšími legendami) hrál.

První barák projektoval, když byl ve třetím ročníku vysoké školy, pro svého kamaráda a dalšího bývalého spoluhráče, pozdějšího reprezentanta Jirku Nováka. „Během stavby jsme se rozhádali a skoro půl roku jsme spolu nekomunikovali. Pak za mnou Jirka přišel a říkal: víš co, Míro, já už jsem vyzkoušel několik architektů, nechceš mi to dodělat? Samozřejmě jsem chtěl. Dům jsme posléze dotáhli a protože se pořád párkrát do roka vídáme, je pro mě největší odměna, když po šestatřiceti letech Jirka přijde a řekne: Míro, ani si nedovedeš představit, jak se nám tady dobře bydlí.“

Pardubický patriot Petráň

„Velkou pardubickou jsem vždycky považoval za rodinné stříbro města a jsem rád, že se mi v roce 1992 podařilo závodiště vydrápnout zpátky z rukou státu, který to městu v roce 1956 ukradl. A od té doby mi to zůstalo přišité,“ konstatuje věcně i s nadšením Miroslav Petráň, který se jezdit na koni naučil až v pětačtyřiceti.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Náš hostitel má profesní i citový vztah k pardubické hokejové aréně.

„Protože jsem dělal snad všechny sporty, mohu říci, že jízda na koni je ten nejhezčí. Je to sport ve spojení s živým zvířetem. A když si navíc s tím koněm rozumíte, je to senzační.“

Moderně v památkově chráněném

Není prý pro něho podstatné, zda tvoří nějakou supermoderní architekturu. „Pro mě je podstatné, aby ty baráky měly užitnou hodnotu především pro lidi, kteří v nich žijí,“dodává pan architekt, který vybudoval bydlení i pro dceru. Romantické soukromí mezi trámovím z půdy v jejich rodinné vile, která stojí také uprostřed zahrady. Ani zde nechybí zákoutí se zahradním grilem a spojení s přírodou.

„Za jeden ze svých největších úspěchů považuji zkušenost z Anglie, kde má tehdy patnáctiletá dcera byla nedaleko Londýna u známých,“ pokračuje v naší poznávací cestě architekt Petráň. „Bydleli v krásném domě, možná z osmnáctého, devatenáctého století. Domeček měl tehdy prázdné podkroví a majitelka mě požádala, zda bych jí nenavrhl jeho zařízení.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obývací pokoj s jídelnou oddělují od prostorné předsíně a ostatních místností zasunovací dveře se skleněnými výplněmi.

Udělal jsem hned skicu tužkou na kus papíru. Líbila se jí a chtěla to realizovat. Upozornil jsem ji, že pro Anglii nemám žádnou licenci, a že jí to neuznají. Po roce a půl mi při návštěvě u nás řekla, že už je úprava hotova. A hlavně po schválení tamního občanského sdružení, které se stará o zachování původního rázu a je partnerem tamních památkářů! A jestli oni ocenili, že se mi podařilo respektovat charakter staré anglické architektury, tak jsem na to hrdý dodnes.

Vůbec si myslím, že s rozumnými památkáři je rozumná dohoda. I v Pardubicích, i v Praze. Ale musí se obě strany potkat a najít kompromis, vždy je to o diskusi a kompromis lze najít. Například při zařizování interiéru mám rád spojování starožitného nábytku s novým.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Okna různých velikostí zajišťují jedinečné průhledy do zahrady. Úzké okno pod stropem nebrání rozestavování nábytku a dává prostoru větší vzdušnost.

Jeden za všechny a obráceně

Architektův přístup je patrný i na zrekonstruované vile, kde dnes sídlí i jeho kancelář. „Pracovali jsme na tom společně s kolegou Buriánem. Naše kancelář je zajímavá tím, že Míla je stavař a já architekt. Dnes neděláme už jen společně, ale i každý zvlášť. Přes stavařinu jsem se od něho moc naučil a on si zase vzal něco ode mne.

U řady akcí, na kterých se podílím, dělám i autorský dozor. Když stavební firmu hlídáte dobře, tak nedopustíte, aby zedníci dělali chybu. Můžete už stavět i podle projektu pro stavební povolení - když to ta firma umí. Ale když máte projekt pro provedení stavby, můžete si včas udělat i přesný a srovnávací rozpočet a ve výsledku tedy i ušetřit.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Rohová okna sahající až k podlaze jsou oblíbeným prvkem architekta Petráně. Zde v právě zařizovaném dětském pokojíku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zpěvačka Petra Janů se rekonstrukcí nebojí

Úsměv ji prozradil už mezi dveřmi: zpěvačce Petře Janů se daří na všech frontách. A také nám to u kávy ve svém dejvickém bytě potvrdila. Pár dnů po návratu...

Výběr článků

Načítám