Hlavní obsah

Na návštěvě v rodinné vile architekta Miroslava Petráně

Právo, Zdeněk Smíšek

Pár dnů před Velkou pardubickou si na nás našel čas architekt Miroslav Petráň, jinak také předseda představenstva Dostihového spolku, dlouholetý šéf Velké. Dokonce jsme v Pardubicích stihli krátkou procházku poklidnou vilovou čtvrtí u slepého ramene Chrudimky.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Přízemní stavba stojí uprostřed velkého pozemku. Kontakt s přírodou je tu zcela samozřejmý.

Článek

Trasa s odborným výkladem vedla od sídla kanceláře v citlivě zrenovované vile přes návštěvu novostavby podle Petráňova projektu až k opravdu rodinné vile našeho hostitele, kde se kruh uzavřel.

Ve shodě s majitelem

„Vždycky mám dobrý pocit, když se vrátím na místo, které jsme vymýšleli s nějakým záměrem a s odstupem času se potvrzuje, že vše funguje, jak má,“ pochvaluje si realizaci přízemního domu uprostřed velké zahrady, do kterého nás pan architekt po pozvání majitelů zavedl.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Miroslav Petráň je patriot a znalec nejen dostihového sportu. Na obrazu anglického malíře je překážka číslo 16 - Hadí příkop.

„Než jsme se k té sehranosti dostali, tak to taky chvíli trvalo. Původní představu měli majitelé o domu s podkrovím. Ale já jim ho nedoporučoval. I proto, že parcela už není v místě, kde by byla součástí čtvrti s ulicemi mezi prvorepublikovými vilami. Zahrada nemá uliční frontu a aby byl barák nejlépe zasazený do prostředí, bylo by dobré jej udělat naopak odlišný.

Nemluvě o tom, že chodit do schodů je pro každého dříve či později problém. Tak jsem navrhoval: udělejme to všechno v rovině. Navíc je největší výhoda rodinného domu, že se z něho dá vstupovat rovnou do zahrady, do přírody.“

Dům má hned čtyři vstupy. Hlavní vchod s předsíní, vstup francouzskými dveřmi v prosklené stěně na zastřešenou terásku, a další dva na odvrácenou stranu zahrady, kde je další posezení pod pergolou... Zahrada je tu prostorná na všech stranách domu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Z haly je přes předsíň vidět až na vstupní branku rámovanou garáží a tzv. kůlnou, do které je u domu se zahradou vždy co uložit. V Pardubicích se totiž hodně jezdí na kolech (vlevo).

„S investory jsme se domlouvali v klidu a stavbu jsme dotáhli opravdu tam, kam jsme všichni chtěli. Dopadlo to fantasticky.“

Neshody u ledu

Ing. arch. Miroslav Petráň je mimo jiné i autorem rekonstrukce a dostavby populární pardubické hokejové haly. Jeho další srdeční záležitost, protože tu hokej za dorost (s Martincem, Crhou a dalšími legendami) hrál.

První barák projektoval, když byl ve třetím ročníku vysoké školy, pro svého kamaráda a dalšího bývalého spoluhráče, pozdějšího reprezentanta Jirku Nováka. „Během stavby jsme se rozhádali a skoro půl roku jsme spolu nekomunikovali. Pak za mnou Jirka přišel a říkal: víš co, Míro, já už jsem vyzkoušel několik architektů, nechceš mi to dodělat? Samozřejmě jsem chtěl. Dům jsme posléze dotáhli a protože se pořád párkrát do roka vídáme, je pro mě největší odměna, když po šestatřiceti letech Jirka přijde a řekne: Míro, ani si nedovedeš představit, jak se nám tady dobře bydlí.“

Pardubický patriot Petráň

„Velkou pardubickou jsem vždycky považoval za rodinné stříbro města a jsem rád, že se mi v roce 1992 podařilo závodiště vydrápnout zpátky z rukou státu, který to městu v roce 1956 ukradl. A od té doby mi to zůstalo přišité,“ konstatuje věcně i s nadšením Miroslav Petráň, který se jezdit na koni naučil až v pětačtyřiceti.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Náš hostitel má profesní i citový vztah k pardubické hokejové aréně.

„Protože jsem dělal snad všechny sporty, mohu říci, že jízda na koni je ten nejhezčí. Je to sport ve spojení s živým zvířetem. A když si navíc s tím koněm rozumíte, je to senzační.“

Moderně v památkově chráněném

Není prý pro něho podstatné, zda tvoří nějakou supermoderní architekturu. „Pro mě je podstatné, aby ty baráky měly užitnou hodnotu především pro lidi, kteří v nich žijí,“dodává pan architekt, který vybudoval bydlení i pro dceru. Romantické soukromí mezi trámovím z půdy v jejich rodinné vile, která stojí také uprostřed zahrady. Ani zde nechybí zákoutí se zahradním grilem a spojení s přírodou.

„Za jeden ze svých největších úspěchů považuji zkušenost z Anglie, kde má tehdy patnáctiletá dcera byla nedaleko Londýna u známých,“ pokračuje v naší poznávací cestě architekt Petráň. „Bydleli v krásném domě, možná z osmnáctého, devatenáctého století. Domeček měl tehdy prázdné podkroví a majitelka mě požádala, zda bych jí nenavrhl jeho zařízení.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obývací pokoj s jídelnou oddělují od prostorné předsíně a ostatních místností zasunovací dveře se skleněnými výplněmi.

Udělal jsem hned skicu tužkou na kus papíru. Líbila se jí a chtěla to realizovat. Upozornil jsem ji, že pro Anglii nemám žádnou licenci, a že jí to neuznají. Po roce a půl mi při návštěvě u nás řekla, že už je úprava hotova. A hlavně po schválení tamního občanského sdružení, které se stará o zachování původního rázu a je partnerem tamních památkářů! A jestli oni ocenili, že se mi podařilo respektovat charakter staré anglické architektury, tak jsem na to hrdý dodnes.

Vůbec si myslím, že s rozumnými památkáři je rozumná dohoda. I v Pardubicích, i v Praze. Ale musí se obě strany potkat a najít kompromis, vždy je to o diskusi a kompromis lze najít. Například při zařizování interiéru mám rád spojování starožitného nábytku s novým.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Okna různých velikostí zajišťují jedinečné průhledy do zahrady. Úzké okno pod stropem nebrání rozestavování nábytku a dává prostoru větší vzdušnost.

Jeden za všechny a obráceně

Architektův přístup je patrný i na zrekonstruované vile, kde dnes sídlí i jeho kancelář. „Pracovali jsme na tom společně s kolegou Buriánem. Naše kancelář je zajímavá tím, že Míla je stavař a já architekt. Dnes neděláme už jen společně, ale i každý zvlášť. Přes stavařinu jsem se od něho moc naučil a on si zase vzal něco ode mne.

U řady akcí, na kterých se podílím, dělám i autorský dozor. Když stavební firmu hlídáte dobře, tak nedopustíte, aby zedníci dělali chybu. Můžete už stavět i podle projektu pro stavební povolení - když to ta firma umí. Ale když máte projekt pro provedení stavby, můžete si včas udělat i přesný a srovnávací rozpočet a ve výsledku tedy i ušetřit.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Rohová okna sahající až k podlaze jsou oblíbeným prvkem architekta Petráně. Zde v právě zařizovaném dětském pokojíku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zpěvačka Petra Janů se rekonstrukcí nebojí

Úsměv ji prozradil už mezi dveřmi: zpěvačce Petře Janů se daří na všech frontách. A také nám to u kávy ve svém dejvickém bytě potvrdila. Pár dnů po návratu...

Výběr článků

Načítám