Hlavní obsah

Zvířecí kamarád v domácnosti potřebuje svůj prostor

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než se rozhodneme pořídit si domů zvířecího mazlíka, zjistíme, co vše bude potřebovat – jakou péči a vybavení. A zvážíme přitom možnosti rodiny se o zvíře dobře starat.

Foto: BESISHOP

Pelech vyrobený z kvalitní umělé kůže vhodný pro velké psy je praktický a snadno udržovatelný – stačí otřít vlhkým hadříkem. Do pelíšku se nezapichují chloupky. Cena od 590 Kč.

Článek

Pokud nemáme s přítomností domácího mazlíčka zkušenost, začneme s drobnějším, nenáročným zvířetem. I to bude vyžadovat naši pozornost, mazlení, zejména jsme-li jeho jediným společníkem.

Nezapomínáme, že se temperamentem a péčí od sebe mohou lišit i dva jedinci téhož druhu.

Zatočíme s psími chlupy

Bez ohledu na plemeno, pes potřebuje pohyb, daří se mu na zahradě. Praktičtější a hygieničtější je pro domácí soužití s ním hladká, snadno omyvatelná podlahová krytina – dlažba, keramika, lino. V případě koberce pak typ s krátkým vláknem a sedačky s hladkým povrchem, nejlépe z kůže či mikroplyše, z nichž srst snadno setřeme.

Zvíře je nositelem parazitů, s nimiž nám pomohou speciální šampony, spreje, a také pouští chlupy, nejvíce dlouhosrstá plemena.

Foto: MARPPETFOOD CZ

Zvíře potřebuje nejen vybavení odpovídající jeho potřebám, ale také pozornost a lásku člověka.

Minimalizovat následky línání můžeme už výběrem psa krátkosrstého, chundelatého či přímo naháče. Časté vyčesávání psa omezí množství chlupů na podlaze, kobercích a čalounění jen do jisté míry, účinnější je kvalitní vysavač (někdy s označením funkce animal, cat, dog) s elektrokartáčem nebo speciální hubicí s turbokartáčem.

Nástavec použijeme při čištění koberce, nechá-li si to pes líbit, tak i přímo na něj. Jemnější materiály (závěsy, potahy) a čalounění čistíme tzv. odchlupovacími válečky z gumy (suché lepicí, chlupy pak splachujeme vodou), nebo nástavcem se semišem, který jedním směrem srst sbírá a opačným uvolní, takže se dá snadno vyčistit.

Foto: KIKA

Gumová kost za 49 Kč.

V domácím prostředí psovi stačí vlastní pelíšek, matrace, kvůli možnému převrácení dostatečně těžké misky na žrádlo, vodu, případně fontánka, která udrží vodu i dva dny čerstvou.

Foto: PETBED

Luxusní pelíšek pro psy. Cena 2890 Kč.

Kočka je čistotná

Některé kočky vydrží žít pouze v bytě, počítejme však spíše s pohyblivým zvířátkem, které opanuje celý prostor a z veškerého zařízení si udělá nástroj vlastní hry (závěsy, kabely, vázy, okraje koberců, prostor pod gaučem).

Foto: FERPLAST

Duté škrabadlo pro kočky. Rozměry 51 x 36 x 33 cm za 1104 Kč.

Pohyb zvířete omezíme aromatickým sprejem, odpuzovačem. Nám lidem by jeho zápach vadit neměl, ale raději si to při nákupu ve zverimexu ověříme.

Foto: PETS CZ

Vodní fontána vhodná pro napájení koček a malých psů. Objem: 3 l. Cena 618 Kč.

Kočka se sama naučí chodit na toaletu otevřenou nebo krytou, takže stelivo i přes hrabání zůstane uvnitř. Moderní toalety pro kočky pohlcují zápach, existují také samosplachovací typy.

Podobně jako u psů i u koček je důležité, aby se miska na žrádlo a vodu nepřevrhla, u koček a menších plemen je vhodná miska s brzdnou spodní stranou kvůli posunování. Nemůžeme-li vodu každý den obměnit, pořídíme zvířeti elektrickou fontánu, schopnou vodu filtrovat a ochlazovat.

Foto: AKVAMEX CZ

Závěsné lůžko na topení pro kočky a malé pejsky. Cena 469 Kč.

Kočičích bytových doplňků nalezneme v obchodech spoustu, ovšem kočka je většinou využije tehdy, když k nim v bytě nenajde alternativu. Líbí-li se kočce hrubší povrch rohožky či poličky, těžko ji přinutíme chodit na škrabadlo, ale můžeme ji motivovat vůní (kterou vydává např. rostlina šanta kočičí).

Foto: TCHIBO

Kočka má ráda přehled o dění za oknem. Na parapetu jí můžeme připravit pelíšek.

Zverimexy nabízejí majitelům koček plyšové, dřevěné, plastové, designově zajímavé prolézačky, tunely, pelíšky s odpočívadly ve tvaru misek a kukaní.

Hlodavci se rádi mazlí

Křeček přes den spí, ožívá až v noci. Umístit ho můžeme do klícky s výsuvným dnem kvůli hygieně nebo terária vystlaného hoblinami. Ty pravidelně vyměňujeme, protože když zvlhnou, páchnou.

Křeček se do nich zahrabává, podobně nachází úkryt pod vrstvou kousků roztrhaného papíru nebo v rolce toaletního papíru, kterou rád hryže. Nepohrdne ani kousky větviček, má rád prolézačky, minipark sestavený z lega nebo žebříčky a průlezy pořízené ve zverimexu.

Foto: FERPLAST

Klec pro malé hlodavce, čelní stěna hřiště je odnímatelná. Rozměry 46 × 29,5 × 54 cm za 969 Kč.

Morčeti se zavděčíme častým mazlením a překážkovou dráhou. Podestýlku v kleci či teráriu nejlépe vytvoří dřevěné granule s hoblinami, nezapomeneme na úkryty chráněné z více stran. Napáječka na vodu by měla mít aspoň 250 ml, využijeme i těžší misku, která se nepřevrhne.

Králík se svými potřebami podobá morčeti, není vhodný pro ty, kteří by ho nechávali často samotného. Potřebuje volně běhat po 3 až 4 hodinách. Výhodou je, že se jako kočka naučí chodit na toaletu, jen dno potřebuje hlubší, aby při přirozeném hrabání zůstalo vše uvnitř.

Okřídlení kamarádi

Nejčastější volbou jsou papoušci. Jakkoli vypadají nenáročně, potřebují parťáka, vzájemnou komunikaci a hru. Jestliže jim nedopřejeme ptačího kamaráda, fixují se na nás. V případě velkých druhů pak vznikají vztahy i na desítky let.

Vybavení klece musí umožnit přeskakování, houpání, prolézání a zalézání do úkrytu, zahálet nesmí ani zobáček. Pro středně velkého papouška seženeme klec s rozměry 54 x 34 x 74 cm za cca 850 až 1000 Kč. Základní součástí klece bývají 2 krmítka a 2 bidýlka.

Foto: FERPLAST

Klec pro menší ptactvo 43,5 × 68,5 cm včetně příslušenství: pítko, krmítka, bidýlka a houpačka s výsuvným dnem. Cena 1159 Kč.

Dno klece je výsuvné, takže je čištění snadnější.

I u osamělého jedince respektujeme změnu chování v době páření, kdy si staví hnízdo (u menších druhů nejlépe třeba z papíru), zdobí se vlastními péry i kousky z novin, které si zobákem sám připraví.

Dbáme, aby se papoušek mohl volně proletět po bytě, a to několikrát denně, někteří se umí sami vrátit do klece.

Může seVám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám