Hlavní obsah

Zděděný panelový byt majitelka zrekonstruovala, dodala mu nejen barvy

Co se zděděným bytem po prarodičích, řeší hodně mladých lidí. Zastaralé vybavení, nevyhovující dispozice i velikost. Podobné dilema měla majitelka jihlavského bytu, který zdědila po tetě. Panelový dům se nachází na jednom z prvních, respektive nejstarších sídlišť blízko centra města.

Foto: Dana Hosová a časopis Bydlení mezi panely

Z obývacího pokoje se vytvořil nový vchod do kuchyně.

Článek

Dobrá lokalita nakonec rozhodla o tom, že byt projde kompletní rekonstrukcí a majitelka ho bude využívat jako svoje příležitostné útočiště, když dojíždí za prací do města.

„Požadavek investorky byl poměrně jednoduchý a setkáváme se s ním jako architekti často. Chtěla propojit kuchyň s obytným prostorem, zvětšit koupelnu a vytvořit úložné prostory, ideálně přímo šatnu, a odhlučnit ložnici,“ shrnuje architektka Marcela Kubů, pro kterou jsou architektura a design nejen prací, ale i koníčkem.

Omezený rozpočet a čas na rekonstrukci – to je pak pochopitelný standard dnešní doby.

Nová dispozice? Přednost má statik před architektem

„Původní vybavení bylo z doby výstavby panelového domu a nemělo smysl nic z toho zachraňovat. Nová dispozice vznikla rychle. Průchod z chodby do kuchyně se využil na zvětšení koupelny a z obývacího pokoje se vytvořil nový vchod do kuchyně. Ačkoliv byl plánovaný velkorysejší otvor, tedy propojení kuchyně s obytným prostorem, stavební firma se musela řídit požadavky statika. Panelovou stěnu nelze proděravět libovolně,” poznamenává architektka.

Celé umakartové jádro bylo demontováno a vytvořila se nová konstrukce. Aby se stavební firma vyhnula náročným mokrým procesům, tedy hlavně zdění, a urychlila výstavbu, nové stěny jsou zhotovené ze sádrokartonu. Díky minerální izolaci mají lepší akustické vlastnosti a jsou únosné.

Foto: Dana Hosová a časopis Bydlení mezi panely

Vstupní chodba zaujme netradiční kombinací barev.

„Máme s nimi dobré zkušenosti jak v koupelně, tak v kuchyni, kde je kromě zvýšené vlhkosti i požadavek na vysokou únosnost kvůli montáži kuchyňské linky,“ říká stavbyvedoucí, který na stavbu dohlížel.

Výhodou je i to, že sádrokartonové stěny nezatěžují stávající nosnou konstrukci tolik jako klasické zděné příčky. Samozřejmostí byly nové rozvody vody, odpadů i elektřiny.

V ložnici a obytném prostoru se podařilo zachránit parkety, ostatní povrchy – podlahy i stěny, byly zhotoveny nově.

Klid, prosím, chci se vyspat

Odhlučnit se musela především ložnice, která má společnou stěnu se sousedním bytem.

Problém už tu byl v minulosti a nevyřešit to nyní by znamenalo další složité soužití.

Jak si poradit s nadměrným hlukem v domácnosti

Jak na to

„Použilo se jednoduché a efektivní řešení v podobě akustické předstěny ze sádrokartonu s vloženou minerální izolací,“ vysvětluje architektka. Z lehké konstrukce byla zhotovena i příčka mezi ložnicí a novou šatnou.

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru, ostatní nábytek byl vybraný v běžných nábytkových řetězcích. Tím se udržely celkové náklady na rekonstrukci pod domluvenou hranou a byt byl předaný majitelce, tak jak je vidět na fotografiích, za necelé čtyři týdny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jak bude vypadat pracoviště budoucnosti

Ač to dnes může znít trochu jako provokace, pandemie onemocnění covid-19 může do budoucna přinést i pozitivní změny do našich pracovních životů. V mnoha...

Výběr článků

Načítám