Hlavní obsah

Ve Lvově vzniká městečko ze stavebních buněk pro lidi, kteří přišli ve válce o domov

Pro obyvatele prchající před válkou na jihu a východě země připravili v západoukrajinském Lvově první městečko ze stavebních buněk. Ty jsou nyní upravovány tak, aby v nich vzniklo důstojné ubytování s kapacitou pro čtyři lidi v každé. Město očekává, že v něm dlouhodobě zůstane na 50 tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Lvově budují provizorní ubytování pro uprchlíkyVideo: Current Time/RFE/RL via Storyful, AP

 
Článek

Kdykoli se někde v minulých letech hovořilo o bydlení v modulárních příbytcích kontejnerového typu, vždy to bylo především v souvislosti se třemi faktory.

Jednak jde o relativně levné bydlení vhodné třeba jako sociální ubytování. Zároveň snadná a rychlá výstavba a přemístění takových objektů jsou přímo ideální do prostředí postižených přírodními katastrofami.

A ze stejného důvodu pak mohou být právě takové příbytky užitečné v nejrůznějších záchytných táborech pro lidi prchající před válkou.

Výbuchy znějí u Lvova nedaleko Polska

Zahraniční

Bohužel, právě třetí případ se týká prvního modulárního městečka, které vzniká v největším městě západní Ukrajiny, ve Lvově. Jeho záběry přinesla v minulých dnech ruskojazyčná televizní stanice Current Time, jež patří do skupiny stanic Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Starosta Lvova Andriy Sadovy v rozhovoru s jejími reportéry uvedl, že očekává, že se ve městě na dlouhou dobu usadí okolo 50 tisíc lidí. Připustil, že výstavba městečka je nákladná, a proto že doufá ve spolupráci s evropskými institucemi, které pomohou s jeho financováním.

Populární vítěz kuchařské show vaří ve Lvově uprchlíkům zdarma

Muži

V současnosti je postaveno již 70 buněk, a to v parku nedaleko Ukrajinské katolické univerzity. Každá z buněk má být zařízena postelemi, stolky se židlemi a dalším vybavením tak, aby se do ní pohodlně vešli až čtyři lidé, upřesnil pak architekt Anton Kolomeitsev.

Buňky jsou elektrifikované a vytápěné. Ve městečku jsou také připravena sociální zařízení se sprchami a toaletami a společná jídelna.

Lvov plánuje postavit dohromady tři taková městečka s celkovým počtem 300 buněk, uvádí web místní televizní stanice Tvoe Misto. Dohromady mají nabídnout jeden čtvereční kilometr ubytovacích prostor.

Pomoc vojákům je nejlepší způsob ochrany památek, řekl lvovský památkář

Evropa

Buňky do Lvova dodala polská vláda. Starosta plánuje rovněž výstavbu dvoupodlažních dřevěných domků s mnohem pohodlnějšími podmínkami pro život. Ty by měly být postaveny díky financím od Červeného kříže, UNICEF a OSN. Stavět se má nedaleko Lvova.

Reklama

Výběr článků

Načítám