Hlavní obsah

Populární vítěz kuchařské show vaří ve Lvově uprchlíkům zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěz páté řady soutěže Master Chef Ukrajina a populární ukrajinský kuchař Ievgen Klopotenko se během války rozhodl vařit pro uprchlíky ve Lvově, kde otevřel restauraci. Pochopil jsem, že se zbraní v ruce nejsem moc dobrej, ale pomáhat jsem chtěl, říká šéfkuchař.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítěz soutěže Master Chef Ukrajina vaří pro uprchlíky ve LvověVideo: Reuters

 
Článek

„Mým životním posláním je nakrmit lidi. Se zbraní moc dobrej nejsem, ale s nožem mi to celkem jde,” říká kuchař, jehož instagramový účet sleduje skoro tři čtvrtě milionu lidí.

Vše, co musí lidé v nouzi udělat, je přijít do lvovského bistra s názvem Inšni a objednat si tam menu číslo dvě. To je pro obsluhu dostačující signál k tomu, aby člověku vydali jídlo zdarma.

Celý projekt je financován z peněz samotného kuchaře, dále pak z příspěvků ostatních lidí a prodeje běžného menu za obvyklé ceny. To je určeno pro ty, kteří si jej v současné situaci mohou dovolit.

Šéfkuchař agentuře Reuters řekl, že většina lidí, kteří u něj obědvají zdarma, jsou uprchlíci z válečné zóny, kteří často míří do Polska.

Jednou z návštěvnic komunitního bistra je i třiasedmdesátiletá Olena Severinová. Ta musela opustit svůj domov v Doněcké oblasti a nyní žije dočasně právě ve Lvově. „Chodím sem každý den, musela jsem kvůli válce rychle pryč z domova. Pan Klopotenko nás živí zadarmo. Děkuji všem, kteří nám pomáhají,” uvedla se slzami v očích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám