Hlavní obsah
Hlavním požadavkem bylo do bytu dostat co nejvíce světla. Foto: Tomáš Loutocký a časopis Bydlení mezi panely

V olomouckém bytě se při rekonstrukci čarovalo se světlem i prostorem

V bytovém domě v bezprostřední blízkosti historického centra a dominanty města Olomouc, katedrály sv. Václava, se nachází byt, který potřeboval upravit. Hlavní snahou bylo přivést do něj světlo.

Hlavním požadavkem bylo do bytu dostat co nejvíce světla. Foto: Tomáš Loutocký a časopis Bydlení mezi panely
V olomouckém bytě se při rekonstrukci čarovalo se světlem i prostorem

Samotný bytový dům je součástí bloku pěti nájemních bytových domů z období konce 19. století, které navrhl a společně se stavitelem Moritzem Fischerem vystavěl přední rakouský architekt, autor obytných i veřejných budov a především synagog na Moravě a v Rakousku, Jakob Gartner.

Blok domů byl součástí nového rozvoje města v místech původních hradeb realizovaný podle urbanistické koncepce dalšího neméně slavného architekta Camilla Sitteho.

„Byt byl jednou z našich prvních zakázek a bohužel se v něm nedochovaly původní stavební části, velké dveře byly vybourány a nahrazeny typovou produkcí své doby. Při očištění stěn byla objevena původní malířská výzdoba, která zde čeká na příležitost při další rekonstrukci,” vysvětluje architekt Pavel Martinka.

„Navrhli jsme úpravu dispozice a do původní chodby umístili kuchyni s jídelnou a ponechali tak tři pokoje k využití a růstu rodiny. Dvě velké obytné místnosti mají jižní orientaci a výhled do slunného vnitrobloku se stromy. Menší pokoj, kuchyně a koupelna jsou orientovány do malého dvora bez oslunění, ale alespoň s možností přirozeného větrání,” dodává architekt.

Použití průsvitných materiálů

Ve velkých pokojích byly položeny nové parkety, v menších místnostech pak světlá podlahová stěrka. Hlavní snahou rekonstrukce bylo do interiéru přinést světlo.

Ve velké míře byly použity průsvitné materiály, byt propojuje motiv kruhových prosvětlovacích otvorů a svítidel, která architekti, vzhledem k omezenému rozpočtu, vyrobili sami.

Hlavní snahou rekonstrukce bylo do interiéru přinést světlo.

Foto: Tomáš Loutocký a časopis Bydlení mezi panely

„Spolu s investorem jsme zkoušeli různé možnosti svícení a například velké svítidlo v kuchyni je díky svým světelným charakteristikám používáno i během pošmourných dnů k přisvícení, pocitově je díky tomu prostor kuchyně srovnatelný s dobře prosvětlenými pokoji. Bíle denní světlo je dobarvováno odrazem od povrchu olejované dubové dýhy, použité na nábytku a interiérových dveřích,” vysvětluje architekt Pavel Martinka.

Technické údaje

Lokace: Komenského, Olomouc, Česká republika

Architekti: Pavel Martinka, Ondřej Spusta | masparti

Užitná  plocha: 74 m2

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků