Hlavní obsah

Rodinný dům potřeboval rozšířit, společně s přístavbou navazuje na vesnický ráz okolí

Rodinný dům z roku 2013 byl pro rodinu žijící v Poříčí nad Sázavou již příliš těsný. Rodina se rozrostla a potřebovala více prostoru pro své věci, ale především spokojený život mezi nimi.

Foto: Petr Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Nová obytná část je přímo propojena se zahradou posuvnou prosklenou stěnou ústící na terasu.

Článek

Pražské 0,5 Studio navrhlo přístavbu, která hmotově navazuje na stávající dům, avšak nové provozní požadavky v přístavbě vedly k návrhu odlišných poměrů hmoty. Tato různorodá kompozice stávajícího a nového domu tvarově navazuje na vesnický ráz okolí, které tak přirozeně dotváří.

Nový dům drží stejný jazyk fasády a střechy, navazuje na půdorysnou šířku původního domu, je ale vyšší a komfortnější. Konstrukčně se jedná o zděný dům z broušených cihelných bloků s ocelovou nosnou konstrukcí prvního patra a příhradovou konstrukcí podkroví.

Stavba se sedlovou střechou se otevírá k jižní straně, směrem do zahrady. Tam směřuje i dominantní terasa, uvozující podestu domu, kterou jsou oba domy propojeny. Do domu se nově vstupuje proskleným vstupem ze zahrady. Vzniklý krček mezi oběma domy vytvořil v přízemí vstupní halu.

V patře je na krčku umístěna terasa umožňující dostatečné osvětlení přirozeným světlem pro dětské pokoje, umístěné v původním domě. Terasa je i společným sdíleným prostorem mezi ložnicí rodičů a dětí.

Velkorysý obytný prostor v novém objektu

Při vstupu do haly se ocitneme mezi kuchyní a jídelnou v původní části domu a velkorysým obytným prostorem v novém objektu. Naproti prosklenému vstupu ústí velké okno směrem do ulice. To umožňuje výhled na přilehlý potok s malým jezem.

Hned vedle vstupu do obytného prostoru stoupají schody do druhého patra. Nová obytná část je přímo propojena se zahradou posuvnou prosklenou stěnou ústící na terasu.

Interiér obytné části je komplexně zpracován. Stěny jsou obloženy dřevěnými obklady, které navazují na prosklený krb. Okolí krbu je upraveno stěrkou, funkčně vyhovující provozu ohniště. V dřevěném obložení jsou ukryty tajné dveře do prostoru pod schody, který slouží pro provoz krbu.

Kachlové krby a kamna se hodí na chalupu i do moderního interiéru

Tipy a trendy

Na krb navazuje dominantní část obytného prostoru, podélná čalouněná lavice. Ta je uvozena lamelovým snížením u stropu, vyvedeným ze dřeva a navazujícím na obklady stěn. Tento lamelový prvek stáčející se v obloucích od sedačky ke krbu je zároveň tlumeným osvětlením. Celé místo nabízí pohodlné, intimní posezení. Motiv oblých prvků a ploch prochází celou realizací interiéru přístavby.

V obývacím pokoji je takto tvarována stěna s dřevěným obkladem, přecházejícím až k sezení a jeho podhledu. V prostoru přízemí jsou pro osvětlení použita vestavěná světla ve stropě.

Foto: Petr Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Vedle vstupu do obytného prostoru stoupají schody do druhého patra.

Prostory schodiště a podesty v patře jsou osvětleny shora, dlouhým horizontálním oknem. Z podesty v patře jsou přístupné všechny místnosti: koupelna s toaletou, ložnice a pracovna. Lze odtud také vystoupat sklopnými schody do podkroví, určenému k ukládání věcí.

Z podesty je možné vystoupit na prostor terasy mezi novým a stávajícím domem. Do stejné části terasy lze vystoupit i z dětských ložnic v původní stavbě. Je tu tak společný prostor vhodný pro hru a trávení volného času.

Rustikální styl evokuje kouzlo starých časů

Tipy a trendy

Velkorysá terasa je doplněna balkonem orientovaným do zahrady. Rozsah balkonu vytváří venkovní obytnou platformu, která částečně nahrazuje plochu, která byla zabrána přístavbou na pozemku. Okna pracovny a ložnice směřují do zahrady a je z nich možné vyjít na společný balkon. Ten v přízemí tvoří příjemné zápraží a krytí pro terasu na úrovni terénu.

V patře se opět objevuje jednotící detail interiéru – oblé plochy – a to jako oblý fabion v pozici obvodových stěn s okny.

Dostatek prostoru

Přístavba domu podle návrhu studia umožnila klientům získat dostatek prostoru nejenom pro každého z nich, ale především pro jejich společné setkávání – ať již v kvalitním interiéru obytného prostoru s krbem, či na venkovních rozlehlých terasách.

To vše v příjemném detailním zpracování, kde je umístění všech prvků přirozeně promyšleno.

Technické údaje

  • Autor: 0,5 studio
  • Adresa: Poříčí nad Sázavou
  • Projekt: 2016-17
  • Realizace: 2018-19
  • Užitná plocha: 94 m2, terasa 33 m2
  • Zastavěná plocha: 77 m2
  • Realizační firma: Vejvoda, spol. s r. o.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám