Hlavní obsah
Prosvětlení bytu pomohly dva světlíky, světlé barvy, prosklené dveře nebo naopak řešení zcela bez nich. Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Náročná rekonstrukce vykouzlila panelovému bytu místnost navíc

V panelovém bytě, kde žije čtyřčlenná rodina, tedy rodiče a jejich děti – dospělá dcera a syn končící základní školu, se podařilo vykouzlit jednu místnost navíc. Jak se to stalo?

Prosvětlení bytu pomohly dva světlíky, světlé barvy, prosklené dveře nebo naopak řešení zcela bez nich. Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely
Náročná rekonstrukce vykouzlila panelovému bytu místnost navíc

Majitelka bytu se rozhodla, že zpříjemní bydlení celé rodině, a pustila se do náročné rekonstrukce celého bytu. Jednalo se o kompletní rekonstrukci, kdy nezůstal takzvaně „kámen na kameni“.

Než bylo vysloveno slovo rekonstrukce, žila rodina v tradičně dispozičně řešeném panelákovém bytě 3+1. Největší pokoj sloužil jako ložnice a zároveň jako pokoj pro syna, přičemž příčku tvořil nábytek.

První menší pokoj sloužil jako obývák a druhý poskytoval útočiště dceři. Hlavní slovo, jak už to bývá, měla maminka. Ta realizaci celé rekonstrukce zadala architektce Veronice Zimkové z architektonického ateliéru Magion architekti.

Požadavky majitelů

„Požadavků bylo několik. Každé dítě mělo mít vlastní pokoj a všechny ložnice měly disponovat oknem. V koupelně mělo původní vanu nahradit velké umyvadlo, které by umožňovalo mytí vlasů. Podmínkou bylo také vytvoření pracovního koutu v obývacím pokoji pro příležitostnou práci z domu,“ vypočítává jenom některé nároky investorů architektka.

Množství místa k ukládání věcí se nachází ve velkoryse pojaté předsíni.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Jedním z cílů architektky bylo byt dostatečně prosvětlit. Jak se jí to podařilo?

„Pomohly tomu dva světlíky, světlé barvy, prosklené dveře nebo naopak řešení zcela bez, jako v případě kuchyně a obývacího pokoje. Kladla jsem důraz také na dostatek umělého osvětlení. Například jsem nechala podsvětlit nábytek a na chodbě našla své místo noční orientační světla,“ popisuje architektka.

Pokud jde o barevnost prostoru, hlavní slovo zde má bílá a dekor dřeva. Ten v podobě dubové naolejované podlahy a dubových parapetů.

Nábytek je vyroben z dubové dýhy a bílých lakovaných MDF desek. Pro zútulnění byly žaluzie v oknech v celém bytě nahrazeny závěsy.

Dostatek úložných prostor

V panelákových bytech, ale nejen v nich, se často bojuje s velkým nedostatkem úložných prostor. V tomto rekonstruovaném bytě má vlastní vestavěnou skříň každá ze tří ložnic.

Množství místa k ukládání se nachází i ve velkoryse pojaté předsíni. Výřezy ve dvířkách vestavěných skříní slouží k jejich odvětrávání.

Jeden z již zmíněných světlíků vede z pokoje dcery do koupelny, která tak získala výhodu denního světla. Prostor koupelny je ale zároveň prosvětlen celoskleněnými dveřmi.

Po konzultacích s investory bylo rozhodnuto, že dosavadní vana byla nahrazena prostorným sprchovým koutem s nikami.

Jako umyvadlo byl zvolen velký podstavný dřez a baterie s vytahovací sprškou, která se uplatňuje při mytí vlasů hlavně ženské části obyvatel bytu. Toaleta je řešena samostatně, více pohodlí na ní zajišťují umývátko a bidetová sprška.

Denní světlo v kuchyni

Do kuchyně se denní světlo dostává několika způsoby. Vpouští ho sem již zmíněný světlík, ale i prosklené dveře ze sousední ložnice a také dveřní prostor, kde záměrně nebyly nasazeny dveře.

Kuchyňská linka skrývá vestavnou myčku, troubu, mikrovlnku a lednici. Stejně jako v koupelně sem architektka zvolila podstavný dřez. V kuchyni se našlo i místo pro praní.

Ve velké vestavné skříni naproti kuchyňské lince našly své místo pračka, koš na prádlo a je tu možné ukládat prostředky na úklid. Časem tady bude zabudována i sušička prádla. Pokud jde o potřebné odvětrávání, je řešeno stejně jako u dalších vestavných skříní – výřezy ve dvířkách.

„Místo, kde se dnes rodina schází a setkává, plní tedy především funkci obývacího pokoje, dále jídelny a pracovny majitelky a zároveň, vyvstane-li potřeba, také přechodné ložnice pro babičku.

K příležitostnému přespání slouží pohodlná rozkládací pohovka, která byla vybrána právě pro tento účel. Celou jednu stěnu jsem pojednala jako otevřenou vestavěnou knihovnu, jak si investorka přála. Pro příležitostnou práci z domova je v této místnosti vytvořen i pracovní kout,“ vysvětluje architektka.

Ložnice rodičů

Světlo do kuchyně, která je bez okna, jak již bylo řečeno, prochází světlíkem z ložnice majitelů bytu. Zatemňovací roletka přitom umožňuje tuto místnost opticky oddělit a zajistit zde soukromí a klid, který není rušen jakýmkoli děním ve zbývajících částech bytu. Místo čela postele použila architektka jemnou šedou tapetu.

Dubové dřevo, které se prolíná celým rekonstruovaným prostorem, je v detailu použito i na lampičkách. Přes celou stěnu je zabudována vestavná skříň s vnitřním osvětlením.

Pokoj pro slečnu

Velká zrcadlová stěna v pokoji dospělé dcery přispívá k optickému rozšíření prostoru a zároveň v dívčím pokoji není opravdu k zahození.

Dvoulůžko nabízí kromě místa na spaní množství úložných prostor. Nechybí tady pracovní stůl a police. Své místo tu našla i knihovna. I zde je světlík vedoucí do koupelny opatřen zatemňovací roletou, stejně jako je tomu v ložnici rodičů.

V chlapeckém pokoji byla položena nová podlaha, je tu kompletně vyměněná elektroinstalace a připraven dubový parapet. Zanedlouho bude rozmístěn nový nábytek, který bude plně vyhovovat chlapcovým potřebám.

Slovo architektky

„Kompletní rekonstrukce splnila beze zbytku všechny požadavky. Nově vytvořená dispozice 4+1 nyní zahrnuje tři malé ložnice, samostatnou kuchyň, obývací pokoj s navazujícím balkonem, velkoryse řešenou velkou předsíň, koupelnu se sprchovým koutem a velmi oceňované samostatné WC.

Každá z ložnic má své vlastní okno a denní světlo se dostává i do míst, kam dříve nemělo přístup,“ dodává s úsměvem architektka Veronika Zimková, která v roce 2010 založila s architektkou Gabrielou Camardou zmíněný ateliér.

Tvorba obou architektek je zaměřena na bydlení, rodinné a bytové domy, rekonstrukce domů a bytů a řešení jejich interiérů. Dále se zabývají projekty komerčních objektů a interiérů. Navrhují interiéry kanceláří, restaurací, ordinací nebo obchodů.

Technické údaje

  • Místo: Brno-Komín
  • Realizace: 2018
  • Projekt: 2018
  • Investor: soukromá osoba
  • Stavební práce: AKZ stavby, spol. s r. o.
  • Truhlářské práce: Terco CB, a. s.
  • Technický dozor investora: Lukáš Fila
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků