Hlavní obsah

Pohodlnou kuchyň naplánujte do detailu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyň je nejfrekventovanější místností každé domácnosti. Jejímu plánování a funkčnímu rozmístění věnujte maximální pozornost. K tomu, abyste se při práci v kuchyni cítili dobře, využijte základní ergonomická pravidla.

Foto: Oresi

Příjemná a elegantní šedozelená kuchyně v kombinaci s dekorem světlého dřeva Porto S (20 928 Kč/ bm) od značky Bauformat v provedení hedvábný mat.

Článek

V každé kuchyňské sestavě se nacházejí tři pracovní zóny, které by měly být propojené do trojúhelníku. Jsou to to centra mytí, vaření a pracovní centrum, na něž navazují zóny skladování a odkládání. Vzdálenost mezi nimi má být pohodlná a bezpečná.

Pro plynulý pohyb v kuchyni je také důležitá výška jednotlivých zón a jejich ergonomické uspořádání. Pro praváky je zprava doleva, kde na sebe navazují zóna vaření, přípravy, mytí a odkládání. Leváci potřebují jednotlivé zóny navrhnout opačně. Jak na to?

Foto: Datart

Barva havanna v super matu je neutrální barva kamenu a představuje propojení domova s přírodou. Detaily v dezénech dřeva přispívají k útulné atmosféře.

Varné centrum

Naplánujte ho poblíž dřezu i místa na odkládání a doplňte odsavačem par se zabudovanými světly k nasvícení varné plochy. Z obou stran by měla být minimálně 40 cm odkládací plocha. Varná deska, zejména je-li plynová, se neusazuje do rohu ani do pracovní desky a v blízkosti okna. Boční vzdálenost od stěny by měla být minimálně 20 cm. Elektrickou troubu lze využít jako samostatný vestavný spotřebič umístěný do výšky očí. U digestoře sledujte výkon: měl by být 10x vyšší, než je objem vzduchu v místnosti. Ideální výška mezi digestoří a varnou deskou je 65 cm, u plynových sporáků až 75 cm.

Foto: Asko

Variabilní a funkční kuchyně One ve špičkové kvalitě. Rozmístění jednotlivých segmentů lze přizpůsobit jakémukoliv prostoru.

Centrum mytí

Stáním u dřezu nestrávíme tolik času jako dříve díky myčkám nádobí. Doporučená výška je v rozmezí od 85 do 106 cm. Záleží na výšce uživatele. Po obou stranách dřezu je nutná odkládací plocha.

Foto: Datart

Bezúchytková sestava v provedení imitace dubu je efektni odlehčená policovým systémem zvýrazněným LED světelným pásem umístěným směrem ke zdi.

Vzdálenost mezi dřezem, varnou plochou a pracovní deskou má být minimální, během vaření je nutné mít vodu na dosah.

U dřezu se vyplatí odkapávací plocha, pokud to prostor dovolí. Hlavně budete-li mýt nádobí ručně, oceníte ji i při přípravě jídla. V této zóně rezervujte místo pro nádoby na tříděný odpad a myčku nádobí. Prostředky k úklidu kuchyně blízko dřezu nebo pod ním. Vsaďte na myčku, je úspornější než ruční mytí. Standardní šířky myček jsou 60 a 45 cm. Pro pohodlné používání počítejte s prostorem alespoň 120 cm.

Foto: Oresi

Cenově dostupná kuchyňská linka Artiqa v bílém hedvábném lesku, který rozehraje na svém povrchu hru světel a stínů v ceně 7138 Kč/bm.

Přípravná pracovní plocha

Má být po obou stranách mycí a varné zóny. Její hloubka je obvykle 60 cm, výjimku tvoří pracovní ostrůvek, kde může být až 120 cm, je-li přístupný ze všech stran. Pro přípravu jídla stačí výška 86 až 92 cm.

Foto: Le bon

V kuchyni z bílého voděodolného laminátu je precizně a jednoduše vyřešené ukládání malých spotřebičů za pracovní deskou ze skla. Po otevření se celý prostor osvětlí a po uzavření se automaticky světlo vypne.

Při práci s elektrickými spotřebiči postačí výška od 72 do 75 cm. Rozdílné výšky ale působí disharmonicky, proto se obvykle nevyužívají. Pracovní deska i zadní panel musejí být odolné, pružné, silné a lehce omyvatelné. Nejvhodnější je pracovní deska vcelku. U zadního panelu myslete na místo pro zásuvky.

Foto: Trachea

Ostrůvková kuchyň v kombinaci Fenixx bílá a T Board šedá s motivem plechu se vyjímá ve velkém prostoru navazujícím na obytnou zónu.

Zóna skladování

Skladování čerstvých potravin by mělo být přehledné, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám. To řeší chladná, větraná místnost – spíž, nebo její alternativa – potravinová skříň. Také v blízkosti lednice má být dostatečná pracovní plocha. Trvanlivé potraviny se dobře skladují ve spodních výsuvných skříňkách.

Foto: Jap

Paralelní kuchyňská sestava proti sobě umožňuje pohodlný pohyb při práci a dostatek místa pro jídelní stůl.

Zóny odkládání

V nich se nachází vybavení kuchyně, především nádobí, kuchyňské náčiní, sklo a malé elektrospotřebiče. To vše musí být lehce dostupné. Výška uložení je stejně důležitá jako organizace. Místo spodních skříněk si pořiďte plnovýsuvy, které usnadní přehled o uložených věcech. Hloubka polic spodních skříní nesmí přesahovat obvyklou hloubku pracovní desky 60 cm kvůli dostupnosti nejspodnějších zásuvek. Horní skříňky mají mít menší hloubku kvůli pracovní desce.

Foto: Ikea

Také šedomodrá barva má ve světě kuchyní své místo. Stačí, když si vyberete velikost, konfiguraci, funkci, design a vytvoříte si kuchyni, o jaké jste vždy snili.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Typy uspořádání

Lineární  — jde o kuchyň vhodnou do menších prostor, vybavenou nejnutnějším úložným prostorem a vestavnými spotřebiči. Z praktického hlediska má být místnost dlouhá alespoň 3 m a široká 1,7 m.

Paralelní — jde o dvě kuchyňské sestavy proti sobě. Toto řešení se osvědčilo v průchozích kuchyních, kde se dá využít i výklenek. Prostor mezi sestavami by měl být alespoň 1,2 m.

Rohová do L — hodí se do středně velké místnosti, která nabízí lehký dosah pracovní plochy na obě strany. Toto uspořádání se využívá v kombinaci s obývacím pokojem.

Rohová do U — hodí se do velkých i malých prostor, při její realizaci se využijí až tři plné stěny. Takové uspořádání poskytuje maximum úložného prostoru a pracovních ploch. Pro pohodlné pracovní prostředí by prostor mezi stěnami měl být alespoň 2 m. Tato dispozice může oddělit kuchyň od jídelny nebo obývacího pokoje.

Ostrůvková  — patří jen do větších prostor. Doplňuje se s jídelnou, obývákem, nebo elegantně tyto prostory rozděluje. Ostrůvek lze umístit v kuchyni do tvaru písmene T nebo U, kde poslouží jako odkládací, varná nebo mycí plocha. V takovém případě myslete na rozvody elektřiny, vody a plynu v podlaze. Ostrůvek vytvoří i dobře zvolený jídelní stůl.

Poloostrůvková — tvarově vychází z kuchyně rohové, kdy se přidá další pracovní místo a vytvoří se kuchyně do tvaru písmene T nebo G. Také toto řešení je pro velkou místnost. Prodloužení lze využít jako pracovní plochu nebo jídelní stůl. Opticky dělí prostor a vynikne v místnostech propojených s jídelnou a obývákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám