Hlavní obsah

Dům jako vystřižený z legendárních Flinstonů láká stovky zvědavců

Novinky, Kamila Mouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý z nás se někdy bavil pohledem na dnes již kultovní seriál ze šedesátých let Flinstoneovi, jehož hlavní protagonisté žijící v době kamenné se humorně strefovali do americké společnosti. Na úpatí portugalských hor se část tohoto příběhu přenesla do skutečnosti - stojí zde dům mezi balvany jak vystřižený z Bedrocku.

Foto: Profimedia.cz

Kamenný domek stojí na pláni, v dálce jsou vidět větrné elektrárny.

Článek

Bizarní skalní domek je doslova vtěsnán mezi čtyři obrovské oblé kameny na pláni v severním Portugalsku v horách Fafe. Místní mu neřeknou jinak než "A Casa do Penedo", což se dá přeložit jako Dům z kamene. Ačkoliv by se mohlo zdát, že uvnitř to bude prostý příbytek, opak je pravdou. Podle serveru Treehugger ukrývá dům komfortní zařízení, jako na příklad krb nebo bazén, který je vytesán do jednoho z balvanů.

Foto: Profimedia.cz

Domeček mezi balvany působí stroze, uvnitř je však pohodlně vybaven.

Domek byl postaven už v roce 1974 jako rodinné venkovské útočiště, ale teprve v posledních letech začal poutat zaslouženou pozornost jak ze strany turistů, tak zvídavých architektů. Všechny nepřestává udivovat, jak mistrně je příbytek zasazen do okolního prostředí tak, že nepozorní kolemjdoucí by si ho ani nemuseli mezi balvany všimnout.

Intenzita zvědavých návštěvníků nabrala takové obrátky, že současný majitel Vitor Rodrigues se musel z dohledu hladových očí odstěhovat. Kvůli bezpečnosti jsou v domku neprůstřelná okna a ocelové dveře, od doby vzedmuté vlny zájmu veřejnosti se totiž domek stal terčem několika vloupání a vandalismu.

Foto: Profimedia.cz

Aby se stavba ubránila nájezdům zvědavců, má neprůstřelná skla v oknech a ocelové dveře.

Jak drsně působí domek zvenčí, je vevnitř útulný. Je vybaven kamenným nábytkem, schodištěm a zábradlím z kmenů stromů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám