Hlavní obsah

Byt v paneláku prošel kompletní proměnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní řešení prostoru, zajímavé materiály a detaily – současné přednosti panelákového bytu, jehož majitelé se včas rozhodli pro rekonstrukci a spolupráci s bytovou návrhářkou. Ta upravila dispozici bytu tak, že ponechala pouze původní umístění světlíků, jinak celý interiér kompletně změnila. Navrhla komfortní řešení bydlení pro dvě osoby.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (10x)

V celém bytě jsou navrženy dřevěné podlahy.

Článek

Funkčnost a vybavení bytu

Na začátku spolupráce se prověřovaly možnosti celkové změny dispozice bytu včetně posunu nenosných příček. Nakonec se majitelé bytu rozhodli přistoupit na řešení bytové návrhářky, rekonstrukce mimo jiné znamenala změnu materiálů, dveří, rozvržení a funkčnosti nábytku a vybavení bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní rozvržení bytu

Velké skříně ve vstupní části

V užší středové části se s ohledem na instalace nachází samostatné WC a místnost s pračkou a sušičkou. Ve vstupní části u dveří jsou nainstalovány velké skříně. Na ty navazuje nábytková sestava kuchyňské linky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Samostatný prostor pro pračku a sušičku

„Navrhla jsem samostatný prostor pro pračku a sušičku, což je výhodné nejen kvůli odkládání prádla, ale i tomu, že nemusí být v koupelně. Také jsem preferovala samostatné WC s umyvadlem, aby odpočinková část bytu zůstala funkčně oddělena a společenská byla plně komfortní. Ideální by bylo umístění druhé toalety v koupelně, což ale není s ohledem na možnosti v panelových domech někdy reálné," poznamenává bytová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vana v koupelně u okna

V levé části se nachází prostorná ložnice s koupelnou. Záměrně byly místnosti odděleny prosklenou stěnou. Vybavení koupelny zahrnuje velkou vanu u okna, dvojumyvadlo a sprchový kout.

V ložnici je umístěna další šatní skříň a prostorné dvojlůžko. Jedná se o odpočinkovou část bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dostatek úložných prostor

V druhé části bytu je společenský prostor propojený s předsíní. V tomto prostoru se nachází kuchyňská linka, jídelní kout s velkým jídelním stolem pro osm lidí. Také odpočinkový kout s pohovkami a televizí. Samozřejmě nechybí ani pracovní kout.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

„Snažila jsem se také vytvořit dostatek úložných prostor. A to ve skříních, knihovnách a dalších místech k tomu vhodných. Hlavní úkol od majitelů bytu bylo maximalizovat úložné prostory, což se myslím podařilo. Důležité bylo vyvarovat se stísněnosti a zachovat pocit prostoru," podotýká návrhářka.

Dekor dřeva z podlah se opakuje na nábytku

V celém bytě jsou navrženy dřevěné podlahy v provedení běleného dubu. Totožný dekor dřeva se znovu opakuje jak na nábytku, tak i na stavebních prvcích.

Všechny dveře jsou jednoduché, prosklené. Spolu se světlým dřevěným dekorem byla použita bílá barva, která vhodně koresponduje se světle šedou výmalbou.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Několik solitérních nábytkových prvků

Obklady v koupelně jsou rovněž ve světlém provedení. Doplňujícími barvami jsou modrá a smetanová, které jsou použity na bytovém textilu a dekorativních předmětech.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V prostoru je umístěno také několik solitérních nábytkových prvků, které svým stylovým designem "rozbíjejí" a oživují nábytkové bloky (například závěsné lampy a jídelní židle), nebo starožitný taburet v ložnici.

Bydlení na úrovni

„Celý interiér jsem se snažila navrhnout tak, aby splňoval maximální komfort, byl zařízen nadčasově a velmi jednoduše. Zásadní bylo, aby nebyl příliš osobní, ani příliš originální v jakémkoli pojetí. Jedná se o stylově čisté nábytkové vybavení, které splňuje základní parametry bydlení na úrovni," podotýká autorka projektu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám