Některé realizace pak ještě dokážou překonat hranice našich představ, získají si nás svou nekonvenčností a nápaditostí.

Získali byt po rodičích

Eva s Martinem získali panelový byt po rodičích v Praze - Bohnicích. Jejich cílem bylo původní byt přetvořit tak, aby tam vznikl současný a svěží prostor, který by vyhovoval mladému páru.

Martin si ještě před začátkem rekonstrukce připravil detailní nákres úprav a rozmístění jednotlivých nábytkových solitérů, o kterém se svou partnerkou velmi živě diskutovali a radili se, jestli rekonstrukci zvládnou sami, nebo se obrátí na odborníky.

Zadat realizaci architektům

Martin s Evou se po dlouhých debatách vrátili k původní myšlence, a to zadat kompletní realizaci architektům.

Vycházeli přitom z úvahy, že určitě budou mít zkušenosti i s některou ověřenou stavební firmou, která také bude schopna jejich návrhy do detailů realizovat.

Za ideální považovali stav, pokud by se architektonická společnost o modernizaci postarala komplexně od návrhu přes projekt a realizaci až po kolaudaci. Nakonec se dohodli, že osloví Studio Mooza, jehož osobité realizace je velmi zaujaly.

Přední stěna multifunkčního boxu slouží jako otevřený botník.

Přední stěna multifunkčního boxu slouží jako otevřený botník.

Každý byt originál

Přiznejme si, že někteří architekti nad možností vtisknout panelákovému bytu novou tvář trochu ohrnují nos. Naštěstí zdaleka ne všichni.

„Z našeho pohledu není až tak důležité, jakou technologií je dům postaven a jestli má panelové stěny, ale vždy jde o to, vytvořit v něm prostředí odpovídající dnešnímu a budoucímu standardu moderního bydlení. Každý byt, který navrhujeme, je originál bez ohledu na to, zda je řešením podobný některé z našich dřívějších realizací, a vždy vychází z požadavků a potřeb jeho obyvatel," poznamenává ing. arch. Klára Císařovská.

Na míru vyrobený multifunkční box rozděluje prostor na několik částí a sídlí v něm i obří akvárium, které opečovává Martin.

Na míru vyrobený multifunkční box rozděluje prostor na několik částí a sídlí v něm i obří akvárium, které opečovává Martin.

Moderní trendy bydlení

„Prostudovali jsme detailní nákres možných úprav, který nám předložil Martin, a musím říci, že to byl návrh velmi dobrý. Do určité míry se v něm ale autor nechal omezit tím, že je s bytem sžitý a nevnímá ho jako prostor, ve kterém je možno pohrát si s příčkami, prosvětlit jej a změnit původní dispozici tak, aby lépe odpovídala základnímu zadání vytvořit vzdušný prostor, který bude odpovídat moderním trendům bydlení," doplňuje ing. arch. Petra Bíšková, další členka studia.

Odstranění příček

Hlavním znakem původní dispozice bytu byla předimenzovaná a zdvojená chodba, která zabírala neúměrně mnoho místa.

Architektky, po dohodě s majiteli bytu, zvolily poměrně radikální řešení – odstranění příček mezi kuchyní a obývákem a dále mezi chodbami a obývákem, což otevřelo volné pole pro uvažování o dalším pokračování rekonstrukce.

Celý prostor, včetně koupelny a WC, se sjednotil jednotnou podlahovou krytinou – červenohnědým marmoleem.

Interiér získal požadovanou světlost a vzdušnost a jednotlivé zóny si přesto udržely svou funkčnost díky nábytkovému boxu, do kterého se v předsíni vešel otevřený botník a v jeho kuchyňské části se našlo místo pro velkoobjemové akvárium, což byl také jeden z hlavních požadavků rekonstrukce.

Multifunkční nábytkový box

„Původní zónování obývák/kuchyně/chodba zůstalo tedy zachováno díky již zmíněnému nábytkového boxu, který je multifunkční. Ze strany chodby funguje jako botník, ze strany kuchyně jako spižírna a ze strany obýváku jako další, velmi potřebné, úložné prostory. Na tento box navazuje plynule jídelní stůl, který je ve stejné úrovni se zmiňovaným akváriem. Rybičky tak mohou být součástí veškerého dění na stole. Materiál boxu a dalších dřevěných prvků tvoří jasanová dýha s velmi osobitou a zajímavou kresbou," doplňuje architektka Klára.

Jednoduchost a funkčnost jsou hlavní doménou zrekonstruovaného interiéru.

Jednoduchost a funkčnost jsou hlavní doménou zrekonstruovaného interiéru.

Hlavní úkol splněn na jedničku

Jak Eva s Martinem přiznávají, umístit vhodně do prostoru akvárium s rybičkami byl stěžejní úkol celkové rekonstrukce, teprve za ním následovaly požadavky na omlazení a osvěžení bytového prostoru.

Architektky umístily akvárium do multifunkčního nábytkového boxu tak, že vzduchotechnika a veškeré čisticí systémy jsou skryty za výklopnými deskami a osvětlené akvárium ozařuje desku jídelního stolu.

Jak multifunkční box, tak kuchyňská sestava jsou vyrobeny na zakázku, tedy přesně na míru. Zajišťují perfektně svou obvyklou funkci, ale také v sobě ukrývají nejen již zmíněné servisní přístroje k akváriu, ale také stoupačky a ze strany předsíně kabely a modemy internetového připojení.

Zelené vitrážové sklo

Kuchyň byla původně navržena v šedé barvě, ale na přání Evy s Martinem došlo ke změně za pochodu. Horní skříňky byly osazeny dvířky prosklenými zeleným vitrážovým sklem, obsahujícím malé bublinky, které barevně i strukturně souzní s obřím akváriem.

„Jako kryt topení jsme nechaly vyrobit proděravěné desky s kruhovým motivem, které umožňují cirkulaci vzduchu. Na vrchu nahrazují původně chybějící parapety. To celé pak navazuje ve stejné výšce na kuchyňskou linku," doplňuje architektka Klára Císařovská.

Kvarcitová mozaika

Koupelna a WC zůstaly dispozičně stejné, dostaly však nové obklady a zařizovací předměty. Nejvýraznějším prvkem je kvarcitová mozaika, která je na zadní stěně obou místností.

Požadavkem majitelů bytu bylo využít neutrální nenápadné barvy, které budou oživeny barevnými koupelnovými doplňky a vybranými přírodními materiály.

Koupelna je obložena kvarcitovou mozaikou. Její prostor je zařízen funkčně a nachází se v něm mnoho úložných míst.

Koupelna je obložena kvarcitovou mozaikou. Její prostor je zařízen funkčně a nachází se v něm mnoho úložných míst.

V případě rekonstrukce panelového bytu Martina a Evy s užitnou plochou 84 m2 došlo mezi investory a architektkami k dokonalé souhře, což je na konečném výsledku víc než patrné.

Na celkovém vzhledu bytu, navrženém ve spolupráci s architektem, se podílí řada zdánlivých drobností. Právě ony ve svém součtu přispívají k výsledku, který je na poměry typických panelákových bytů minimálně překvapivý.

Ing. arch. Petra Bíšková, ing. arch. Klára Císařovská
Studio Mooza architecture jsme založily v roce 2013 na základě předchozí spolupráce a vzájemného porozumění. Rozdílnost našich povah a přístupu paradoxně podporuje harmonii našich návrhů. Nabízíme komplexní služby na poli architektury a designu, od prvotních konceptů až po realizaci. Ručíme za osobní a nápaditý přístup. Dotáhnout projekt do konce vám pomůžeme klidně i vlastníma rukama!