Hlavní obsah

Při rekonstrukci se našel prostor na pracovní kout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na to, zda máme byt v paneláku, v nové výstavbě či ve starším zděném domě, jedním z nejčastějších problémů, se kterými se v menších bytech neustále potýkáme, je nedostatek místa. Nedostatek prostoru nás ve většině typů bydlení provází na každém kroku. Stejně jako čtenářku Zdenu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (11x)

I do panelákového bytu se může vejít malý pracovní kout.

Článek

Podívejme se na nedostatek místa u nás doma podrobněji. V první řadě se týká našeho životního prostoru, který potřebujeme mít kolem sebe pro naše domácí činnosti.

Doma bychom se měli cítit v pohodě a pohodlně, proto bychom se měli pokusit byt vyřešit tak, aby nám v rámci možností poskytoval maximum místa. Druhým úkolem, který musíme v rámci účelného bydlení vyřešit, je dostatek úložných prostor.

Dopis čtenářky
Dobrý den, chtěla bych vás oslovit v souvislosti s plánovanou proměnou našeho bytu. Bydlíme s manželem a čtrnáctiletým synem v panelákovém bytě už dva roky, ale stále jsme neměli sílu realizovat nějakou zásadní úpravu bytu, která by naše bydlení zlepšila. Nastěhovali jsme se dost narychlo a byt byl po rekonstrukci, která proběhla sice asi před deseti lety, ale na bytě je to už znát, protože šlo o dost levné záležitosti.
Asi bych zásadně neměnila dispozici ani rozmístění pokojů, ale zoufale nám chybí úložné prostory a především je nevyhovující a velmi malá koupelna. Tu bychom chtěli alespoň malinko zvětšit a samozřejmě nově vybavit. Také bychom rádi nějak propojili kuchyň s obývákem, ale vlastně jen částečně. Manžel potřebuje mít v obývacím pokoji pracovní kout. Máme rádi spíše moderní a designově zajímavé kousky, nebráníme se atypickému řešení a zajímavým originálním prvkům. Zdena S., Praha

Požadavky čtenářky

Přesně podle požadavků čtenářky nechala návrhářka dispozici bytu téměř v původním stavu. Došlo pouze k úpravě propojení kuchyně a obývacího pokoje a zvětšení koupelny. Novým uspořádáním obývacího prostoru se ještě zvětšila vstupní chodba.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Rozvržení bytu po rekonstrukci

Barevné řešení

V celém bytě použila návrhářka Kateřina Mlejnková dřevěnou podlahu v dekoru běleného dubu, stěny ponechala bílé. Nábytek je buďto zcela bílý, jako například kuchyňská linka a různé solitéry, jinak designérka navrhla atypický nábytek v dekoru dřeva v kombinaci zelené uni barvy.

Vše doplňují dekorace v textiliích výrazných vzorů a barev v tónu tyrkysové a okrové, nechybí akcenty černé barvy, která vše doplňuje. A to nejen na nábytkových detailech, ale i na všech dveřích.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Propojení sezení a úložných prostor

Díky propojení obýváku a kuchyně vznikla čistá dlouhá stěna s okny. Tu se rozhodla návrhářka kompletně využít k atypickému řešení, kde vybudovala propojené sezení a úložné prostory.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V obývací části se jedná o pohovku a v kuchyňské o jídelní lavici. V kuchyňské části pak mezi linku a nábytek umístila velký jídelní stůl a židle. V obývací části vytvořila malý pracovní kout, naproti němu relaxační kout s křeslem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nechybí prostorná postel

Ložnice je přístupná z kuchyně a jsou v ní šatní skříně, které by měly být pro dvě osoby dostačující. Nechybí prostorná postel s čalouněným čelem a komoda. Pokoj je zařízen jednoduše a čistě s minimem nábytku.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Velká stěna s šikmými policemi

Pokoji pro chlapce dominuje velká stěna s šikmými policemi po celé délce stěny, kde jsou dveře do pokoje. S ohledem na barvu dveří zvolila návrhářka černou. A to i z toho důvodu, že po zaplnění knihovny věcmi se barevná plocha rozbije.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Samozřejmě nechybí pracovní kout, skříně a postel. Všechen nábytek je mobilní a tak může chlapec podle nálady místnost upravovat.

Zajímavé obklady v koupelně

V koupelně a na WC byly použity obklady Rako Board. Jde o spojení dekoru dřeva ve světlém provedení v kombinaci ošoupané modré struktury dřeva.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Do koupelny umístila návrhářka vanu a umyvadlo na skleněné desce s mobilní skříňkou pod ní. Samozřejmě také zrcadlo s odkládacím prostorem.

Pračka je umístěna ve skříni, na chodbě v nábytkové sestavě. V prostoru u vchodových dveří je rovněž vestavěná skříň – botník – a pochopitelně nechybí věšák, odkládací poličky a zrcadlo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zajímavé solitéry a dekorace

Celý prostor je světlý a vzdušný. Návrhářka při této rekonstrukci použila hodně netypické barevné kombinace, zajímavé solitéry a dekorace.

„Designérka vycházela z našich požadavků a konzultovala s námi navržená opatření. Rekonstrukcí se nám otevřela nová etapa bydlení, přesně podle našich vysněných požadavků," poznamenává s úsměvem majitelka bytu.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997–2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám