Na co dbáme při sklizni

Plody nikdy nemačkáme, znehodnotili bychom je a zkrátili dobu jejich skladovatelnosti! Pokud jablko při sběru upadne, hned ho zužitkujeme.

Jablka sklízíme za suchého počasí, nejlépe ráno, když je ještě nestačilo ohřát sluníčko, a vždy se stopkou, abychom neotevřeli dveře hnilobě.

Jablka jsou nepostradatelnou součástí zdravé výživy. Každý den bychom měli sníst alespoň jedno.

Jablka jsou nepostradatelnou součástí zdravé výživy. Každý den bychom měli sníst alespoň jedno.

FOTO: Adéla Taitlová, Právo

Musíme-li použít žebřík, přikládáme ho ke stromu šetrně, abychom nepolámali větve a ovoce neotloukli. Žebřík důkladně zajistíme, nikdy se z něj nenatahujeme pro vzdálenější plody! Zvlášť u vysokokmenů se vyplatí přizvat si někoho na pomoc.

Kdo nechce, nebo nemůže šplhat do výšek, pořídí si česáček s připevněným látkovým sáčkem na teleskopické tyči, který umožňuje natrhat jablka pohodlně a bezpečně ze země.

Zásady skladování

Jablka se dělí na rané neboli letní, podzimní a zimní odrůdy. Tzv. letňáky chutnají nejlépe ihned po utržení. Jelikož brzy ztrácejí aroma a moučnatí, nehodí se ke skladování. U podzimních a zimních odrůd se vůně a chuť rozvíjejí teprve několik týdnů po sklizni.

Bedýnky vyložené slámou jsou vhodné pro skladování odrůd, které se snadno otlačují.

Bedýnky vyložené slámou jsou vhodné pro skladování odrůd, které se snadno otlačují.

FOTO: Adéla Taitlová, Právo

Až do jara lze skladovat zimní odrůdy, jako jsou Idared, Boskoopské červené, Rubín, Golden Delicious, Zvonkové či Gloster s velice oblíbenou českou Rubinolou a Topazem.

Podzimní variety vydrží do Vánoc.

Předčasně sklizená, nezralá jablka zůstávají tvrdá, kyselá, bez typické vůně. Při pozdějším sběru se nic moc neděje, jablkům prvních pár nocí s teplotou mírně pod nulou nijak neublíží.

Jablka naskládáme podle odrůdy do mělkých označených bedýnek nebo do regálů, vždy stopkou dolů, nejlépe jen v jedné vrstvě. Slupku neomýváme, neleštíme, setřeli bychom ochrannou voskovou vrstvičku.

Druhy náchylné k otlačení podložíme polystyrenovou deskou či slámou.

Uskladněnou úrodu si pro přehlednost označíme štítky se jménem odrůdy nebo podle typu zpracování.

Uskladněnou úrodu si pro přehlednost označíme štítky se jménem odrůdy nebo podle typu zpracování.

FOTO: Adéla Taitlová, Právo

Zabalíme-li jednotlivé plody do novinového či pečicího papíru, uchovají si vlhkost o něco déle. Igelitové sáčky s otvory se hodí jen ke krátkodobému skladování.

Úrodu skladujeme nejlépe ve sklepě či jiné chladné, tmavé, větratelné místnosti se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Na balkoně v bedýnce vyložené slámou či polystyrenem, přikryté bublinkovou fólií a dekou také nějaký čas bez úhony vydrží.

Při pravidelné kontrole okamžitě vyřazujeme hnijící plody, aby nedošlo ke zkáze ostatních.