Hlavní obsah

Jak správně skladovat jablka

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jabloň na zahradě je skutečný poklad. Na jaře překrásně kvete, v létě se v jejím stínu báječně odpočívá a s podzimem přináší šťavnaté, zdravé plody. Poradíme vám, jak jablka nejlépe skladovat, aby dobře chutnala a dlouho vydržela.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jablka zabalená do novinového či pečicího papíru si udrží déle vlhkost.

Článek

Na co dbáme při sklizni

Plody nikdy nemačkáme, znehodnotili bychom je a zkrátili dobu jejich skladovatelnosti! Pokud jablko při sběru upadne, hned ho zužitkujeme.

Jablka sklízíme za suchého počasí, nejlépe ráno, když je ještě nestačilo ohřát sluníčko, a vždy se stopkou, abychom neotevřeli dveře hnilobě.

Foto: Adéla Taitlová

Jablka jsou nepostradatelnou součástí zdravé výživy. Každý den bychom měli sníst alespoň jedno.

Musíme-li použít žebřík, přikládáme ho ke stromu šetrně, abychom nepolámali větve a ovoce neotloukli. Žebřík důkladně zajistíme, nikdy se z něj nenatahujeme pro vzdálenější plody! Zvlášť u vysokokmenů se vyplatí přizvat si někoho na pomoc.

Kdo nechce, nebo nemůže šplhat do výšek, pořídí si česáček s připevněným látkovým sáčkem na teleskopické tyči, který umožňuje natrhat jablka pohodlně a bezpečně ze země.

Zásady skladování

Jablka se dělí na rané neboli letní, podzimní a zimní odrůdy. Tzv. letňáky chutnají nejlépe ihned po utržení. Jelikož brzy ztrácejí aroma a moučnatí, nehodí se ke skladování. U podzimních a zimních odrůd se vůně a chuť rozvíjejí teprve několik týdnů po sklizni.

Foto: Adéla Taitlová

Bedýnky vyložené slámou jsou vhodné pro skladování odrůd, které se snadno otlačují.

Až do jara lze skladovat zimní odrůdy, jako jsou Idared, Boskoopské červené, Rubín, Golden Delicious, Zvonkové či Gloster s velice oblíbenou českou Rubinolou a Topazem.

Podzimní variety vydrží do Vánoc.

Předčasně sklizená, nezralá jablka zůstávají tvrdá, kyselá, bez typické vůně. Při pozdějším sběru se nic moc neděje, jablkům prvních pár nocí s teplotou mírně pod nulou nijak neublíží.

Jablka naskládáme podle odrůdy do mělkých označených bedýnek nebo do regálů, vždy stopkou dolů, nejlépe jen v jedné vrstvě. Slupku neomýváme, neleštíme, setřeli bychom ochrannou voskovou vrstvičku.

Druhy náchylné k otlačení podložíme polystyrenovou deskou či slámou.

Foto: Adéla Taitlová

Uskladněnou úrodu si pro přehlednost označíme štítky se jménem odrůdy nebo podle typu zpracování.

Zabalíme-li jednotlivé plody do novinového či pečicího papíru, uchovají si vlhkost o něco déle. Igelitové sáčky s otvory se hodí jen ke krátkodobému skladování.

Úrodu skladujeme nejlépe ve sklepě či jiné chladné, tmavé, větratelné místnosti se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Na balkoně v bedýnce vyložené slámou či polystyrenem, přikryté bublinkovou fólií a dekou také nějaký čas bez úhony vydrží.

Jedno jablko denně... Proč?

Kromě vitaminů, minerálních a dalších cenných látek jablka obsahují spoustu vlákniny, hlavně ve slupce a těsně pod ní, takže je raději neloupeme! Příznivě ovlivňují činnost střev, posilují obranyschopnost organismu, chrání pokožku před škodlivým ultrafialovým zářením, pomáhají snižovat cholesterol, usnadňují redukci váhy, protože nemají žádný tuk. Sníst bychom měli alespoň jedno jablko denně.

Plody můžeme kuchyňsky různě zpracovávat. Nastrouhaná jablka chutnají s ovesnou kaší, pokrájená s hlávkovým salátem, ořechy a sýrem, celá lze zapékat s rozinkami a vanilkovým pudinkem. Báječné jsou jablečné koláče, mošt i čaj. A k tomu skvělé křížaly, kořeněné čatní nebo povidla.

Při pravidelné kontrole okamžitě vyřazujeme hnijící plody, aby nedošlo ke zkáze ostatních.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouzelné čarování s dýněmi

Právě vrcholí sklizeň tykví (nebo také dýní, chcete-li). Zatímco někteří je pěstují výhradně ke kuchyňskému využití, pro jiné se stávají základem podzimní...

Jak přežít zimu? Vyhřívejte se v infrasauně

Zimní období není příliš oblíbené. A proto mnozí z nás vyhledáváme způsoby, jak si během mrazivých měsíců prohřát tělo. Jedna z možností je zajít si do sauny.

Rafinované barevné kombinace podzimní přírody

Podzim předvádí barvy ve zvlášť rafinovaných kombinacích. Mimořádně právě teď působí rostliny uspořádané tzv. tón v tónu, kde se spolu prostřednictvím květů...

Výběr článků

Načítám