Hlavní obsah

Jak přežít zimu? Vyhřívejte se v infrasauně

Novinky, Dana Novotná

Zimní období není příliš oblíbené. A proto mnozí z nás vyhledáváme způsoby, jak si během mrazivých měsíců prohřát tělo. Jedna z možností je zajít si do sauny.

Foto: Archiv, .

Návrháři infrasaun si libují ve skvělém designu a precizních detailech.

Článek

Slovo sauna pochází z finštiny. V  podstatě je výrazem pro pobyt člověka v horkovzdušné lázni, který je střídán prudkým ochlazením ve studené vodě. Ve střední Evropě je saunování známo už zhruba 300 let. Ale různé zmínky o něm lze najít v záznamech starých i několik tisíciletí.

Kouzelné paprsky jsou in

Vedle klasických finských horkovzdušných nebo parních saun však dnes existují jejich mladší a čím dál populárnější sestry – infrasauny. Obliba je pochopitelná. V tradiční sauně je totiž nejprve ohříván vzduch, který až následně zahřívá pokožku. Naproti tomu v infrakabině je okolní vzduch ohříván minimálně. Díky infračervenému záření, které produkují uvnitř kabiny rozmístěná karbonová nebo keramická topidla, proniká až osmdesát procent tepla přímo do tkání lidského těla.

Pro zdraví i pohodu

Důvodů, proč pravidelně pobývat v infrasauně je dost a dost. Těžko bychom dnes našli lékaře, který by popíral, že infračervené teplo má mimořádně příznivý vliv na krevní oběh a kardiovaskulární systém. Je rovněž známo, že ulevuje i od svalových bolestí a pomáhá uvolnit klouby. Zároveň však teplo vyzařované infračervenými paprsky posiluje imunitní systém. Prostřednictvím potu se totiž z lidského těla odvádějí nežádoucí toxiny.

Příznivý vliv má pobyt v infrasauně i na naši kůži, kterou vypíná a zpružňuje, takže účinně napomáhá i likvidaci celulitidy. Pozitivně působí rovněž na duševní pohodu. Pomáhá totiž vyplavovat endorfiny, jinak zvané hormony štěstí, které navozují příjemné pocity a odbourávají stres.

Ozdoba interiéru

Výhodou je, že si dnes můžeme vlastní infrasunu pořídit za rozumné peníze i domů. A užívat si její blahodárný vliv každý den. „Běžně prodávané infrasauny jsou vlastně velmi jednoduché stavebnice. Lehce si je doma svépomocí sestavíte a zprovozníte,” vysvětluje specialista Jan Horešovský.

Lze je umístit v podstatě kamkoliv. V domácím fitness, ale také v koupelně, v ložnici, na chodbě rodinného domu či v městském bytě. Vyráběny jsou například z ušlechtilého kanadského jedlovce nebo exotického cedrového dřeva. Mnohé infrasauny jsou tak dokonalým a velmi elegantním solitérem, krásným doplňkem jakéhokoliv interiéru.

Reklama

Související články

Když se řekne drtič a štěpkovač

Demolovat, přemáhat (nepřítele) nebo ničit – i taková jsou synonyma pro slovo „drtit“. A takhle nekompromisně si se zahradním odpadem umí rázně poradit...

Výběr článků

Načítám