Hlavní obsah

Nápadité knihovny najdou své místo v obýváku i předsíni

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihy si v našem bytě zaslouží důstojný stánek. Často na ně ale narážíme ve všech místnostech. Potřebujeme rozumnou knihovnu, ale nevíme, kam ji postavit, a hlavně jakou si pořídit.

Článek

Naštěstí máme z čeho vybírat, ať už jde o vzhled, materiály či ceny. Nejdříve si uděláme průzkum trhu, vezmeme v úvahu počet knih, které se v bytě máme, a budeme vycházet i ze stylu, v jakém je náš byt zařízen.

Knihovnu ale nemusíme vnímat výhradně jako místo pro ukládání knih, můžeme ji používat jako víceúčelový prvek. V současné době jsou v kurzu otevřené obývací sestavy, jež plní funkci pokojové stěny a stejně tak i interiérové příčky.

K dostání jsou také klasické zasklené knihovny, kam se dají přehledně uspořádat různé svazky knih, aniž by se na ně prášilo, ale také jednoduché otevřené variabilní systémy.

Výhodné jsou knihovny ve dvou verzích – s dvířky a bez nich. A úplně nejlepší jsou sestavy se zasklenou i otevřenou částí. Potřebujeme li rozčlenit místnost, může knihovna fungovat jako dělicí příčka. Ta prostor nejen rozdělí, přidá mu na dynamice, ale hlavně bude pro knihy vhodným místem.

Kam se dá knihovna umístit

Místo pro knihovnu a její uspořádání ovlivňuje hlavně počet knih, velikost bytu a dispozice místnosti. Vyplatí se sektorový nábytek, který se dá časem dokoupit podle potřeby. U knihoven tuto možnost oceníme mnohonásobně.

Pro knihovnu najdeme vhodné místo v obývacím pokoji. Určitě sem patří už z toho důvodu, že je přístupná všem členům rodiny. Podle místa, které knihovna dostane, můžeme zvolit praktickou uzavřenou policovou stěnu od podlahy ke stropu nebo otevřený či zasklený policový systém.

V ložnici nepůjde doslova o knihovnu. Tady se většinou obklopíme knihami, které právě čteme, nebo oblíbenými knihami, k nimž se pravidelně vracíme. V těchto prostorech bude knihovnu suplovat jednoduchá police nebo noční stolek.

Knihovna patří i do dětského pokoje. I když ani tady to nebude knihovna v pravém slova smyslu, ale spíš police, které slouží na ukládání knih i hraček.

Úplně jinou funkci bude plnit knihovna ve studentském pokoji. Knihy rostou úměrně s věkem dítěte a potřebují i patřičný prostor. Nejde jen o literaturu pro volný čas, ale místo potřebují i studijní materiály a knihy. Knihovna v dětském i studentském pokoji má být vždy umístěna na dosah od pracovního stolu.

Ve velkých domech a bytech bývalo zvykem vyčlenit knihovně dominantní místo v hale. Už jen proto, že šlo o dekorativní kus nábytku a mnohdy o cenné svazky knih.

Za méně tradiční prostory v dnešních bytech lze považovat předsíň, ale i tady se dá vyčlenit kousek místa oblíbeným knihám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám